Wereldsteden op weg naar klimaatverandering
Er zijn een paar dingen die we weten: klimaatverandering bestaat echt en zal veel erger worden als we er niets aan doen. En er is nog iets dat we weten: landen over de hele wereld hebben maar traag gereageerd. Maar hier is het goede nieuws dat je misschien niet kent: stilletje hebben veel van de grootste steden ter wereld grote stappen gezet naar klimaatneutrale wereld .Deze steden bewijzen dat een klimaatneutrale niet alleen mogelijk is, maar dat deze onderweg is. Hier zijn vijf steden over de hele wereld die (naast vele andere) de waarden omlaag hebben gebracht.
Sydney, Australië
Zonnig, warm Sydney genereert het grootste deel van zijn elektriciteit voor de energiebehoeften en koeling van de stad van 4,5 miljoen mensen uit steenkool, een van de vuilste energiebronnen. Als deel van een ambitieus nieuw masterplan dat gelanceerd werd in 2008, beoogt Sydney zijn CO2-semissies tegen 2030 met 70% te verminderen. Hoe willen ze dat gaan doen? Door ervoor te zorgen dat hun energie lokaal wordt opgewekt. Het is hun doel om alle energie voor de stad van binnen een afstand van 250 km van het centrum van de stad te halen. Tegen 2030 is 30% van de energiemix afkomstig uit zonne-energie, aanlandige windenergie, geothermische en andere strikt hernieuwbare bronnen. De rest komt van efficiënter benutten van energie: verwarming en koeling bijvoorbeeld. Sommige gevallen worden gassen gewonnen uit biomassa of afvalstromen.
New York City, NY VS
New York heeft geprofiteerd van het opeenvolgende bestuur van burgemeesters die de klimaatverandering serieus namen, zelfs als hun partijen dat niet deden. De vroegere burgemeester Michael Bloomberg van New York City stelde als doel een vermindering van 30% van de emissies tegen 2030 en rond 2007 was de stad al goed op weg met een vermindering van 19%. De huidige burgemeester Bill de Blasio heeft zelfs nog hogere doelen. De burgemeester heeft het over een reductie van 80% tegen 2050, maar het zal moeilijk zijn dit te bereiken. De stad richt haar aandacht nu op de grote hoeveelheid gebouwen in New York en geeft het leidende voorbeeld. New York begint met zonne-energie-installaties op 24 openbare scholen. Dit is het begin van 300 door de stad gesponsorde zonne-energieprojecten gedurende het komende decennium. De stad wil lde kansen en mogelijkheden laten van het efficiënter benutten van energie, zoals betere isolatie, efficiëntere verwarmingsinstallaties en het aanbrengen van een verbeterde verlichting en koeling. Om privé-eigenaren zover te krijgen zich bij de beweging aan te sluiten, geeft de stad stimulansen en noemt dit doel een "morele verplichting ", en kan beginnen een verbeterde efficiëntie verplicht te stellen. Verbanden, milieugroepen en onroerend goed-directies geven de burgemeester hierbij allemaal ruggensteun. New York City verenigt zich om de klimaatverandering serieus te nemen.
Frankfurt, Duitsland
Als onderdeel van zijn ongelooflijke sociale beweging “energiewende” (energie-omslag), ontdoet Duitsland zich niet alleen van zijn nucleaire energiecentrales, het beweegt zich in volle vaart richting zonne- en windkracht. Dus is het niet verbazingwekkend dat de Duitse steden goed op weg zijn om klimaatneutrale steden te worden, met hoge doelen en een snelle innovatie. Frankfurt is een van de economische motoren van Duitsland en de wereld, maar hoewel zijn economie sinds 1990 met meer dan 50% is gegroeid, zijn de koolstofemissies gedaald met 15%. Nu heeft Frankfurt zich verplicht 100% koolstofneutraal te worden tegen 2050. Om dat te bereiken gebruikt Frankfurt strenge bouwwetten en een ontwerpethos van radicale verduurzaming en efficiency voor de gebouwen, plus grote investeringen in hernieuwbare energie.
San Diego, CA, VS
Laat de ontspannen manier van leven en het perfecte weer je niet misleiden. San Diego maakt serieuze plannen. Het stadsbestuur heeft als doel gesteld 100% hernieuwbare energieopwekking tegen 2035 en een vermindering van de broeikasgasemissies uit alle bronnen met 50% gedurende dezelfde periode. Kunnen ze dit? Het schema is misschien een beetje ambitieus, maar San Diego profiteert bijna het hele jaar van zonneschijn en van een snelle uitbreiding van zonneparken. De stad heeft met gezond verstand veel wettelijk bindende doelen geschetst, zoals het voetgangers- en fietsvriendelijker maken van San Diego, het planten van talloze nieuwe bomen, uitbreiding van de infrastructuur voor elektrische auto's en het bijwerken van bouwwetten om energie te besparen..
Kopenhagen, Denemarken
De Denen lijken de dingen gewoon goed te doen. Ze worden beschouwd als het gelukkigste volk op aarde en in Kopenhagen werken ze eraan om de eerste hoofdstad ter wereld te worden die koolstofneutraal is, met als ambitieus doel dit tegen 2025 te bereiken. Een manier om dit te bereiken is door verbetering van transport en mobiliteit. De Denen hebben een ingenieus netwerksysteem van ultra efficiënte verlichting en sensoren geconstrueerd om opstoppingen te verminderen, de led straatverlichting automatisch te dimmen of te versterken al naargelang de behoefte, en het fietsen zelfs nog aantrekkelijker en veiliger te maken voor de inwoners. Kopenhagen gaat voorop, maar ledverlichtingsarmaturen vervangen oude, verspillende verlichting op veel plekken op de wereld. Dat is goed nieuws voor de planeet.