Wat is klimaatgerechtigheid?
Iedere keer als we naar het nieuws kijken, komt het weer voorbij: klimaatverandering. De effecten van klimaatverandering zijn al over de hele wereld in kaart gebracht. Meer een deel wat vaak ontbreekt is voor wie deze veranderingen de grootste gevolgen hebben.
Klimaatgerechtigheid is een concept dat erkent dat onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen veel voordeel heeft voor de rijkste landen, terwijl het veel nadelen heeft voor de armere mensen en minder ontwikkelde landen over de hele wereld. In bijvoorbeeld Afrika, waar boeren nergens op kunnen terugvallen als hun gewassen mislussen, zorgt klimaatverandering in de landbouw voor meer ongelijkheid.
Over de hele wereld trekken mensen in ontwikkelde landen richting stedelijke centra op zoek naar werk. Maar klimaatverandering bedreigt onze natuurlijke hulpbronnen (inclusief water), terwijl er meer natuurrampen plaatsvinden zoals tropische stormen en tyfoons die kustgebieden ernstig beschadigen. Ontwikkelingslanden hebben al erg last van dit gebrek aan infrastructuur, en alle gevolgen van klimaatverandering maken de afstand alleen maar groter voor de mensen in de achterbuurten en de mensen in de stad.
In de VS zal de stijgende zeepspiegel armere gemeenschappen uit hun huizen verdrijven - dit hebben we al gezien toen orkaan Katrina achtergestelde buurten aan de kust verwoestte. Studie na studie toont aan hoe arme gemeenschappen de meeste gevolgen ondervinden van vervuiling door erosie, energiecentrales, giftig afval, uitlaatgassen van auto's en vele gezondheidsrisico's.
Tegelijkertijd kost klimaatverandering al $1,2 triljoen per jaar, en voorspeld wordt dat er $67 miljard nodig is om ontwikkelende landen te helpen om zich hieraan aan te passen. Om al deze redenen en nog veel meer, moeten we ons richten op het 'wie' van klimaatverandering, niet alleen op het 'waarom' en 'hoe'.
Het goede nieuws is dat landen over de hele wereld de ethische en economische implicaties van klimaatgerechtigheid beginnen in te zien. Ben & Jerry's werkt mee aan de oproep voor klimaatgerechtigheid. Het United Nations Green Climate Fund is erop gericht om investeringen te krijgen van rijke landen om ontwikkelingslanden te stimuleren, de uitstoot te verminderen, hernieuwbare energie in te zetten, en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. De oprichting van het GCF is belangrijk, maar wat nog belangrijker is, is dat rijke landen in de wereld het tempo hiervan opvoeren en zorgen voor voldoende financiering. Als de financiering goed is geregeld, kunnen we verdere stappen zetten naar een duurzame toekomst voor iedereen.