Europa’s groenste steden!

2 augustus 2016

Untitled-1.png

Hier bij Ben & Jerry’s heeft klimaatverandering een speciaal plekje in ons hart. Het is een eng idee om te bedenken hoe snel de aarde aan het opwarmen is. En klimaatverandering is niet altijd het meest vrolijke onderwerp... Maar gelukkig het is niet allemaal kommer en kwel! Steden in heel Europa vechten hard voor een groenere toekomst. We hebben een lijstje samengesteld met onze favoriete maatregelen, gewoon om je te inspireren!

Duurzame steden

Volgens de Duurzame Steden Index is Frankfurt de meest duurzame stad van de wereld! En raad eens,...  Amsterdam en Rotterdam staan op een 4e en 5e plaats. Er staan maar liefst 7 Europese steden in de top 10!

Fietssteden

Kopenhagen neemt de award voor de meest fietsvriendelijke stad in ontvangst. De infrastructuur van de stad is zo ontworpen dat het perfect is om van A naar B te fietsen. Bijna de helft van de bevolking fietst dan ook dagelijks. De stad heeft daarnaast de laagste cijfers qua autobezit van Europa.

Een andere fietsvriendelijke stad is Amsterdam, waarin 'iedereen' fietst. Het is niet alleen de makkelijkste manier om te reizen, maar ook een geweldige manier om de prachtige stad te ontdekken.

cities_1.png

Autovrije steden

Vorig jaar werd de slechte luchtkwaliteit zo’n groot probleem in Parijs, dat de stad een autoloze-dag ingesteld heeft. En zij zijn niet de enige die de lucht schoner willen maken door auto’s te verbieden... Oslo is van plan om personenauto’s te verbieden in het centrum, en Madrid creëert zones waar alleen bewoners mogen rijden. In Nederland zijn er ook al verschillende steden, zoals Utrecht en Rotterdam, waar vervuilende auto’s uit het centrum worden geweerd. En het lijkt erop dat steeds meer Europese steden deze kant op gaan!

Afvalbeheer

Jaarlijks gaat er, alleen in Europa al, 16 ton aan materiaal door iemands handen. Dat is komt neer op maar liefst 6 ton afval. Het juiste afvalbeheer is dan ook cruciaal, niet alleen om recycling innovaties te bedenken, maar ook om stortplaatsen te beperken en, het belangrijkste, consumentenafval terug te dringen. Oostenrijk, België, Duitsland en Zweden presteren allemaal goed op afvalverwerking, slechts 5% van hun afval belandt op een stortplaats.

Ljubljana (Slovenië), Tallinn (Estland) en Helsinki (Finland) doen ook veel aan afvalinzameling. Het scheiden van afval speelt hier een belangrijke rol in. Het verhoogt het recyclingpercentage , verminderd afval in het algemeen en zorgt ervoor dat Europa steeds dichterbij nul afval komt!

We zijn goed bezig in Europa!