5 reis innovaties die helpen
het klimaat te redden

16 mei 2017

4309-future-public-transportation-779x400.png

Een positieve kant van de aanpak van klimaatverandering is dat er vanuit alle hoeken van de wereld verschillende innovatieve en praktische oplossingen aangegeven worden. Onder andere in de transportsector.

De transportsector is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de totale CO2-uitstoot. Veel mensen reizen graag, maar denken liever niet aan de gevolgen hiervan op onze planeet. Een aantal landen hebben al actie ondernomen en investeren in duurzamere vormen van vervoer. Zelf hebben we ook een paar technologieën in onze nieuwe Tesla ijs“wagen” toegepast. Hij is de snelste in zijn soort, dus hou je vast!

Tesla_NYC_background_720x480_72_RGB.jpg

 

Openbaar vervoer

Met lopen of fietsen kom je vaak al een heel eind  –  we kunnen tenslotte allemaal wel wat beweging gebruiken – maar het kan niet altijd voor iedereen. Mensen hebben behoefte aan een makkelijke en praktische manier om te reizen. In de toekomst zou dit op een zo milieuvriendelijke manier moeten gebeuren. We hebben alvast aan een paar oplossingen gedacht:

 

Inmiddels uitgevoerd:

 

1. Tesla vloot in Amsterdam

In 2014 heeft Amsterdam Schiphol Airport 167 Tesla taxi’s aangekocht om – onder andere – de groenste luchthaven ter wereld te worden. Tesla mag dan nu wel tot de 'hottest' autobedrijven ter wereld horen, maar het werkt er hard aan om de planeet koel te houden. De emissievrije voertuigen van Tesla hebben voor nogal wat opschudding gezorgd in de autobranche, en nu liggen er ook al plannen klaar om dit ook bij het vrachtwagenvervoer te gaan doorvoeren. Daar vinden we alleen maar super n’ice, want bijna een zesde van onze CO2-voetafdruk komt uit de transportsector. Laatst hebben we nog gepleit voor efficiëntere vrachtwagens voor langeafstandsvervoer.

 

2. De Londen metro

Het OV-systeem in Londen is fantastisch, behalve dan natuurlijk op maandagochtend! Samen met de metro van Shanghai en die van Beijing is het een van de drie langste vervoerssystemen ter wereld. Per jaar maken er meer dan 1,2 miljard mensen er gebruik van. Door het intensieve gebruik hiervan is er minder verkeer op de weg en raakt de stad minder vervuild. Andere grote steden zouden hieraan een voorbeeld moeten nemen. Jij bijvoorbeeld, Los Angeles!

 

3. Curitiba in Brazilië

Geavanceerde technologieën zijn natuurlijk geweldig, maar een intelligente benadering en een goede planning moeten we ook niet onderschatten. Neem nou de stad Curitiba in Brazilië eens, met haar visionaire bussysteem. Dit is een heel mooi voorbeeld van een flexibel, snel en goedkoop OV-systeem. Waarom? Dankzij de speciale busbanen kunnen bussen gewoon doorrijden en hoeven ze geen zorgen te maken over stoplichten en boze bestuurders. En een ingenieuze constructie zorgt ervoor dat mensen heel gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. Zo'n 70% van de forenzen maakt hiervan gebruik. Zo zijn de straten van de stad opvallend rustig (lees: filevrij) en is de lucht er zuiver. Petje af voor de busstations van de toekomst!

 

Voor de toekomst:

 

4. Solar Impulse II

In juli vorig jaar haalde de Solar Impulse II het nieuws omdat dit vliegtuig als allereerste alleen op zonne-energie een reis om de wereld maakte. Hiervoor was geen druppel fossiele brandstof nodig. Oké, deze 16 maanden durende reis was nou niet bepaald non-stop, maar dit project geeft wel aan wat er met hernieuwbare energie mogelijk is. En hoe de passagiersluchtvaart er in de verre toekomst uit kan zien.

 

5. De Hyperloop

De Hyperloop wordt ook wel “het vijfde vervoersmiddel” genoemd. Het is eigenlijk een vacuümbuis waardoor een passagierscapsule met supersonische snelheid gaat. Het systeem werkt eigenlijk net zoals het oude buizenpostsysteem in New York, maar dan met mensen! Het geeft geen directe uitstoot, er is geen geluidsoverlast en het heeft geen last van vertragingen, bestuurdersfouten of slechte weersomstandigheden. “Bladeren op de rails” en “het verkeerde soort sneeuw” behoren ook tot het verleden. Op het idee is geen octrooi aangevraagd, dus de race is in volle gang om de eerst werkende versie te ontwikkelen. Houd dus deze website in de gaten.

 

Een koolstofvrije toekomst!

Mensen zijn heel slim. We kunnen het bestaan van zwarte gaten voorspellen en superingewikkelde machines bouwen om naar andere planeten te reizen. Sommigen kunnen zelfs de Rubiks kubus oplossen! Stel je nou eens voor wat we allemaal zouden kunnen doen als we deze probleemoplossende intelligentie gingen toepassen op meer duurzame vormen van transport.

Dit is zeker geen pleidooi om terug te keren naar het stenentijdperk, maar het is de hoogste tijd dat we alle zeilen bijzetten om de uitstootproblemen in de wereld aan te pakken. Hoe eerder we klimaatverandering afremmen, hoe eerder we weer kunnen genieten van de goede dingen in het leven. Zoals normale weerpatronen en niet-gesmolten ijs. Teken de petitie vandaag nog, en laten we samen aan een schonere en groenere toekomst werken!