3 toffe Do-It-Yourselfers

21 november 2017

BenJerry_hands_holding_world_blog.jpg

Zoals je weet zetten wij ons bij Ben & Jerry's in voor een wereld met alle smaken mensen. Wij zijn ijsmakers, maar we leven niet op een eilandje: wij zijn ook verantwoordelijk voor onze samenleving. Daarom gebruiken we fairtrade ingrediënten en komen we op voor gelijke rechten en kansen voor iedereen. Zo worden de brownies in onze Chocolate Fudge Brownie gemaakt door een bakker die mensen een tweede kans geeft, ongeacht je werkervaring of achtergrond.

 

Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld hebben net als iedereen recht op een veilig thuis én een toekomstperspectief, vinden we bij Ben & Jerry's. Dat krijgen wij als ijsmakers niet alleen voor elkaar. We doen dit samen met veel andere bedrijven en bewegingen in Europa – ook jij kunt helpen!

 

Yiihaaa! voor Do-It-Yourselfers

Werk vinden kan behoorlijk lastig zijn, ook voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Daarom is het zo ontzettend koe-l dat Nederlanders hier samen met Nieuwe Nederlanders hun schouders onder zetten en zich inzetten voor verandering. En met succes. Lees hier onze top 3!

 1. Lola Lik

  Amsterdam heeft de voormalige Bijlmerbajes omgetoverd tot Lola Lik, een broedplaats van hippe start-ups waar jij van harte welkom bent! Drink een heerlijke koffie of geniet van een lunch in restaurant A Beautiful Mess, waar zo'n 25 Amsterdamse horecaondernemers vluchtelingen opleiden tot profi barista's, obers en topkoks. Meer zin in een taartje met limonade? Dat kan in het theehuisje van de Taartrovers, die hun taarten samen met gevluchte kinderen maken.

  Als je op tijd boekt, kun je een bijzondere nacht doorbrengen in een heuse cel van het unieke pop-up Movement Hotel. Vier je thuis of op je werk een feestje, schakel dan de Syrische kok Jay Asad in – hij bereidt de fusionmaaltijden voor zijn cateringbedrijf Startup Kitchen in de voormalige gevangeniskeuken! En vergeet niet (online) te shoppen bij de kleermakers van Refugee Company, voor kleurige handgemaakte overhemden en opvallende T-shirts en hoodies. 

 2. Salon Maher

  De Syrische kapper Maher Mansour opende in 2017 maar liefst twee dameskapsalons: Salon Maher in Utrecht en Rotterdam. In Damascus had hij een enorme reputatie en veel beroemde klanten. Hier moest hij helemaal opnieuw beginnen. Dat lukte, dankzij zijn drive én de hulp van Nederlanders zoals zijn klant Fatima die in zijn droom geloofde. Nu biedt Maher werk aan Nederlanders in alle smaken.

 3. Restaurant Syr

  Meer dan 500 investeerders en 70 vrijwilligers maakten restaurant Syr in Utrecht mogelijk. Je kunt hier uitgebreid dineren en genieten van specialiteiten als tabouleh of hummus shoarma. Syr organiseert bovendien storytellingavonden en kookworkshops. En de vluchtelingenkoks presenteren hun overheerlijke gerechten met aanstekelijk enthousiasme op festivals als Into the Great Wide Open!

Dit kun jij doen!

Jij kunt mensen op de vlucht ook een handje helpen! Daarvoor hoef je niet eens van de bank af te komen. Ben & Jerry's wil samen met VluchtelingenWerk Nederland vluchtelingen helpen die het extra moeilijk hebben. Het gaat hier om mensen die ook na hun vlucht gevaar lopen, bijvoorbeeld alleenstaande vrouwen, (wees)kinderen of homoseksuelen.

Deze mensen kunnen een veilige plek krijgen om te leven als de Verenigde Naties (VN) ze 'hervestigt'. Hoe werkt dat? De VN maakt een lijst met vluchtelingen die niet veilig zijn in de regio waar ze verblijven en vraagt alle landen in de wereld om deze mensen op te vangen. Probleem is: er zijn te weinig landen die dit doen.

Daarom roepen wij de Europese Unie op om deze mannen, vrouwen en kinderen in de knel een veilig thuis te geven. Doe mee en laat hun harten smelten! Teken onze petitie nu!

Teken hier de petitie

voor het wetsvoorstel