Ben & Jerry's ijstruffels

ijstruffels in de vorm van ijsblokjes-779x400.jpg

INGREDIËNTEN

 • 3 ons bitterzoete of semizoete chocoladesnippers
 • 1 theelepel plantaardige olie
 • 160 gram tot 470 gram van je favoriete Ben & Jerry’s smaak

 

HULPMIDDELEN

 • IJsblokjesvorm (we hebben ontdekt dat plastic beter werkt dan siliconen, en afgeronde of ronde onderkanten werken beter dan scherpe hoeken)
 • Magnetronbestendige glazen maatbeker voor 4 kopjes, met schenktuit
 • IJslepel ter grootte van een theelepel
 • Kleine houten of rubberen spatel
 • Bakvormspray / olie

 

 1. Tel het aantal ijsblokjes dat in de ijsblokjesvorm kan en plaats dat aantal bolletjes roomijs op een bakplaat. Plaats de plaat in de vriezer totdat je hem nodig hebt. Spuit de ijsblokjesvorm een beetje met bakspray/olie in en zet de vorm opzij.

 2. Meng de chocoladesnippers met de plantaardige olie in de grote, magnetronbestendige maatbeker en verwarm het geheel in de magnetron in stapjes van 25 seconden, roer af en toe door. Maar zorg er voor dat het mengsel niet te heet wordt! De hoeveelheid tijd die nodig is om de chocoladesnippers te smelten hangt af van het vermogen van je magnetron. Haal de maatbeker uit de magnetron als er nog een paar snippers chocolade niet gesmolten zijn. Roer het mengsel gedurende 5 minuten door totdat alle snippers gesmolten zijn.

 3. Giet de gesmolten chocolade voor 1/3 deel vol in de bakjes van de ijsblokjesvorm. Je moet nog genoeg chocolade in de maatbeker overhouden om de bovenkant te vullen nadat je het ijs hebt toegevoegd. Pak de ijsbakjesvorm op en kantel hem voorzichtig heen en weer zodat alle zijkanten zo dicht mogelijk tot aan de bovenkant van de bakjes met chocolade bedekt worden. Haal de bolletjes Ben & Jerry's ijs uit de vriezer en laat ze één voor één in de bakjes vallen om ze vervolgens voorzichtig in de chocolade te drukken. Giet de resterende chocolade over de bovenkant en smeer deze glad met een houten of rubberen spatel. Probeer dit zo snel mogelijk te doen om smelten te voorkomen. Zet de truffels minimaal een uur terug in de vriezer.

 4. Wanneer de truffels goed bevroren zijn, haal je ze uit de vriezer en tik je voorzichtig op de vorm, buig je de vorm en druk je voorzichtig op de bakjes zodat elke truffel uit zijn bakje valt.

 5. Geniet zo van de truffels of gebruik ze voor het maken van een Mocha Affogato Ice Cream Soda Float.

  Om een Mocha Affogato Ice Cream Soda Float te maken leg je een paar truffels op de bodem van een sorbetglas en giet je er hete koffie overheen. Roer voorzichtig door. Daarna voeg je nog een handvol ijsblokjes en ongeveer 2 centiliter club soda toe. Doe er nog een schep van je favoriete Ben & Jerry’s ijs bovenop, en genieten maar!