Fairtrade

We zetten ons al sinds 2005 in om ijs te maken van Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten. Sinds de jaren 80 voeren we een sociaal gericht inkoopbeleid.

Iedereen verdient een eerlijk aandeel

Bij Ben & Jerry's nemen we eerlijkheid bijzonder serieus. Of het nu gaat om de manier waarop we onze medewerkers behandelen, een steentje bijdragen aan onze gemeenschap, of nieuwe smaken bedenken voor onze klanten, eerlijkheid speelt een centrale rol bij alles wat we doen. Daarom willen we ervoor zorgen dat onze boeren ook een eerlijke beloning voor hun werk krijgen. Wij ondersteunen Fairtrade, een wereldwijd initiatief om ervoor te zorgen dat kleine boeren in ontwikkelingslanden het hoofd boven water kunnen houden op de zeer concurrerende wereldmarkt. We kopen vijf hoofdingrediënten in onder Fairtrade-voorwaarden: suiker, cacao, vanille, koffie en bananen.

In 2005 waren we de eerste ijsproducent die gebruikmaakte van Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten. En in 2010 besloten we ons volledig in te zetten voor het goede doel, in al onze smaken en in alle landen waar ons ijs wordt verkocht. We zorgden ervoor dat in 2011 elk ingrediënt in Europa waar mogelijk Fairtrade-gecertificeerd was en bereikten hetzelfde in 2014 in de Verenigde Staten.

De wereldwijde trend in de landbouw draait om schaalvergroting. Eerlijke handel is belangrijk omdat het een eerlijke prijs garandeert voor producten van kleine boeren, daar waar schaalvergroting ze eenvoudig uit de markt zou kunnen drukken. Dat is goed nieuws voor hen, voor hun gezinnen en voor hun gemeenschappen. Maar het is ook goed voor ons (en voor jou), omdat wij hun geweldige ingrediënten in ons ijs kunnen gebruiken.

Maar er gaat meer schuil achter het Fairtrade-verhaal. Gedeelde welvaart, het idee dat zij die succesvol zijn zich zouden moeten inspannen om de wereld om hen heen te verbeteren, is een van de basisprincipes van Ben & Jerry's. Fairtrade maakt dit idee werkelijkheid. Alle boeren in het Fairtrade-systeem stemmen ermee in om er milieuvriendelijke bedrijfspraktijken en eerlijke arbeidsvoorwaarden op na te houden en te investeren in hun gemeenschappen. De sociale meerprijs van Fairtrade, een extra bedrag dat wordt betaald bovenop de eerlijke prijs die boeren ontvangen, maakt dergelijke investeringen mogelijk.

Het Producer Development-initiatief

Om voort te bouwen op de impact van onze Fairtrade-inkoop streven we ernaar om kleinschalige producenten te steunen via een programma dat we het Producer Development-initiatief (PDI) noemen. Het PDI is een portfolio van specifieke programma’s die zijn ontworpen om kleinschalige producenten in staat te stellen een menswaardig bestaan te leiden.

Het PDI-programma kent drie primaire doelstellingen:

  • een leefbaar inkomen bewerkstelligen voor Fairtrade-producenten;
  • klimaatverandering aanpakken binnen onze Fairtrade-toeleveringsketens;
  • de coöperaties versterken waarmee we te maken hebben binnen het Fairtrade-systeem.

De PDI-programma’s worden beheerd door Fairtrade.

Lees hier updates over Fairtrade en het PDI-programma.

Maakt het feit dat al het heerlijks in ons ijs Fairtrade-gecertificeerd is de smaak van Ben & Jerry’s niet nog lekkerder? Elke keer dat je voor een product kiest met het FAIRTRADE-logo (het groen-blauwe symbool op al onze bekers) help je kleine boeren en hun gemeenschappen om te overleven en succesvol te zijn.

Onze partners

  • Fairtrade International is een mondiale organisatie die zich inzet voor een eerlijkere beloning voor boeren en hun werknemers.