5 helden van de klimaatbeweging!

7 april 2016

Of je de deal die afgelopen jaar in Parijs gemaakt is nu vooruitstrevend vond, of niet, één ding is zeker, een overeenstemming die zorgt dat de hele wereld bezig is met het overschaken naar een toekomst waarin we niet meer afhankelijk zijn van CO2, is zeker iets goeds!

Ja, het is een lange reis geweest om op dit punt aan te komen en we hebben een hele hoop valse starts gehad – met als meest opmerkelijke de COP in Kopenhagen in 2009. Als we echter terugkijken naar de vooruitgang die we geboekt hebben in de klimaatbeweging, wordt het duidelijk dat er een hoop acties geweest zijn op elk niveau (van de grassroots tot de politiek), die ons naar Parijs geleid hebben. We zijn blij dat we nu een wereldwijd plan hebben om klimaatverandering tegen te gaan, en hieronder een aantal mensen waarvan wij geloven dat ze ons geholpen hebben zover te komen.

Bill McKibben

Bill McKibben, oprichter en directeur van 350.org, is verantwoordelijk voor het leiden van de wereldwijde oproep naar het desinvesteren in fossiele brandstof. Mensen hebben zich jarenlang machteloos gevoeld op het gebied van klimaatverandering. In plaats daarvan hebben we een fundamentele verschuiving in de economie nodig, en de deinvestering-beweging geeft ons een tastbare manier om dit tedoen. Door investeringen weg te halen bij bedrijven die gebruik maken van fossiele brandstof, verandert de machtsverdeling, en dit geeft mensen een duidelijke boodschap en raakt de industrie waar het het meeste pijn doet, namelijk in hun portemonnee.

2.jpg

Image credit: http://350.org/bill/

Naderev 'Yeb' Sano

Yeb Sano was de leider van het overleg voor de Filipijnen tijdens de Doha klimaattop. Tijdens een emotioneel pleidooi, barste hij, midden in zijn speech, in tranen uit en vertelde dat de wereld geen vertragingen en geen excuses meer kon verdragen. Hiermee liet hij de menselijkheid zien van iets van normaal een droog en bureaucratisch proces is. Het toeschouwen van deze emotie leverde wat aandrang op binnen de muren van het UN zelf.

1.jpg

Image credit: http://www.thinkglobalgreen.org

Naomi Klein

Noami Kleins boek (en tegenwoordig zelf film) ‘This Changes Everything’, is een van de meeste gepassioneerde en toegankelijke boeken over de klimaatbeweging en laat duidelijk wat de kracht van mensen kan zijn. Naomi slaagde erin om te doen waar andere niet in slaagden – een complexe, grote en enge kwestie vertellen door middel van een collectie van verhalen over echte mensen en hun gevecht in de strijd voor hun gemeenschap.

3.jpg

Image credit: 
https://www.transitionnetwork.org

Native Amerikaanse stammen vechten tegen de Keystone

Het plan voor ‘The Keystone Pipeline’ was om deze over het grootste deel van de VS te laten lopen, en op deze manier de Canadese tar sands te linken aan een groot deel van Amerika om zo het vervoer van 800.000 tonnen olie per dag in gang te zetten. De voorgestelde pijplijn ging dwars door het land van veel Native Americans en het gezamenlijke front van veel stammen om hun land te beschermen liet opnieuw zien hoe grassroots action zich kan verzetten tegen macht en geld. Dit werd alleen maar duidelijker toen de pijplijn afgelopen jaar afgewezen werd door Obama.

 

 

4.jpg

De mensen! 

In september 2014, en opnieuw in oktober 2015, stond de wereld op en vroegen de leiders om actie te ondernemen in Parijs. Over de hele wereld zagen we de grootste beweging ooit, met miljoenen mensen die de straat op gingen om samen te proberen onze aarde te redden van klimaatverandering. Wanneer er zoveel mensen vragen om actie, moeten leiders wel luisteren, en dat is precies wat we zagen in Parijs – er is bewezen dat de kracht van mensen zeker iets kan bijdragen!

5.jpg