5 zaken om op te letten tijdens
de COP22 in Marrakesh

14 november 2016

world-cone-melt3_779.jpg

Voor het eerst in de geschiedenis, verenigt de wereld zich (eindelijk!) onder één banner om het op te nemen voor klimaatverandering en om temperaturen te houden op een niveau waarop de samenleving (en ijs!) tot bloei kan komen. In de voortdurende strijd tegen klimaatverandering is de volgende stap COP22 in Marrakesh, Marokko dat van 7 tot 18 november wordt gehouden.

Het Akkoord van Parijs heeft het podium vrijgemaakt voor landen om samen te werken naar de schone energie-economie van de toekomst. Het belangrijkste onderdeel is de toezegging om de stijging van de mondiale temperatuur onder de 2°C te houden. Terwijl het Akkoord een grote overwinning was, waarin een actieplan opgesteld is, moeten we nog steeds zorgen voor een snelle uitvoering daarvan. Dat is wat we in Marrakesh moeten doen.

We hebben een paar van de belangrijkste kwesties van COP22 voor je op een rijtje gezet: 

1. De race om te ratificeren 

Een cruciaal moment kwam eerder deze maand toen China en de VS, gezamenlijk verantwoordelijk voor ongeveer 38% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het Akkoord van Parijs formeel bekrachtigden. Dicht op de hielen zat Brazilië, Latijns-Amerika’s grootste vervuiler. Aangezien het Verdrag alleen in werking treedt wanneer 55 landen die samen verantwoordelijk zijn voor 55% van de uitstoot het goedkeuren, is dit een belangrijke stap vooruit. Na een behoorlijke druk, heeft het Verenigd Koninkrijk  aangekondigd het Verdrag binnen een jaar te aanvaarden, en van India – verantwoordelijk voor 5,8% – wordt hetzelfde verwacht. Collectief gezien is de EU ’s werelds derde grote vervuiler, waardoor de aanvaarding daarvan van groot belang is. Maar omdat de EU uit 28 lidstaten bestaat is het proces – net zoals met het bedenken van nieuwe ijssmaken – een beetje ingewikkeld.

2. Het Green Climate Fund

In 2010 werd het Green Climate Fund opgericht, een fair play-mechanisme waardoor de rijkere landen ontwikkelingslanden helpen om de kosten van de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te verrekenen en zo CO2-uitstoot te verminderen. Het Fonds heeft tot doel om een ambitieus bedrag van 100 miljard dollar per jaar in 2020 op te halen. Door belangrijke bijdragen vanuit de VS, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk staat het momenteel op ongeveer 10 miljard dollar. Eerder dit jaar, stortte Obama 500 miljoen dollar, van de beloofde 3 miljard dollar, in de Fonds’ schatkist. Bijdragen van andere landen worden nog verwacht.

Dit Fonds is belangrijk voor de ontwikkeling van ontwikkelingslanden om de juiste keuze te maken en te investeren in schone energietechnologie in plaats van de vuile kolen, olie of andere fossiele brandstoffen. 

3. Water

Bij Ben & Jerry's houden wij van water, en niet alleen omdat het een belangrijk onderdeel is van ijs maken! Gelukkig wordt de wereld wakker en wordt water steeds vaker gezien als een waardevolle hulpbron. Dit bleek laatst tijdens de World Water Week. Klimaatverandering zorgt voor een hele reeks water gerelateerde problemen, zoals het smelten van gletsjers en – paradoxaal genoeg – overstromingen en droogte. Dit zorgt voor een enorme druk op 's werelds watervoorziening en heeft een domino-effect dat van invloed is op de planeet en haar inwoners.

4. Afrika

Nergens zijn de effecten van de klimaatverandering meer voelbaar dan in Afrika. Afrika combineert een hoge kwetsbaarheid met een lage capaciteit om aan te kunnen passen. De bevolking van het continent verdubbelt zich tegen 2050, en het loopt nu al aan tegen de 1,2 miljard! Dit draagt bij aan de waterproblemen in de wereld, omdat het continent steeds meer water nodig heeft en toegang tot elektriciteit beperkt is in de sub-Sahara. Ongeveer 80% van de mensen blijft koken met vaste biomassa brandstoffen zoals hout, wat weer bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Verder zal ondervoeding toenemen en stijgt het risico op malariaepidemieën. Door stijgende temperaturen gaat de malariamug naar hogere hoogten waar de mensen niet bestand zijn tegen deze ziekte.

 

Kom nu in actie!

Teken de petitie voor schone energie!

 

5. Veiligheidsrisico

Klimaatstoornis zet druk op bronnen en wanneer mensen geen eten of drinken hebben, hebben ze geen andere keus dan zich te verplaatsen. Dit zorgt voor een verplaatsing van grote aantallen mensen over de hele wereld, en is een belangrijke drijvende factor in de wereldwijde vluchtelingencrisis. Het veroorzaakt ook onvrede en politieke onrust en het zorgt voor spanningen en instabiliteit in de toch al kwetsbare regio’s wat vervolgens weer zijn invloed heeft op de wereld als geheel. Belangrijke bureaus zoals het Pentagon overwegen nu om klimaatverandering aan te duiden als een groot veiligheidsrisico, waardoor dit een wake-up call moet zijn.

 

Wat zijn de volgende stappen in de strijd tegen de klimaatverandering? 

Het Akkoord van Parijs was echt een overwinning voor grassroot activisme, door te laten zien wat we kunnen bereiken wanneer we samenkomen en van ons laten horen. Met COP22 in Marrakesh in volle gang, moeten we druk blijven uitoefenen op onze regeringen om zich in te blijven zetten voor koolstof verminderen en uiteindelijk afschaffing.

Ondanks deze zwaarbevochten beloftes, maken de recente stappen achteruit voor het klimaatbeleid in het Verenigd Koninkrijk & Ierland duidelijk hoe belangrijk het is dat we onze leiders goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze hun beloften waarmaken. Zonder de onvermoeibare campagne van bezorgde burgers over de hele wereld, zouden wij nooit zo ver zijn gekomen. Dus teken vandaag nog de petitie en laat je stem horen!

 

Sluit je aan bij de klimaatbeweging!

Sluit je aan bij Avaaz, Ben & Jerry’s en miljoenen burgers vanuit de hele wereld die een beroep doen op de leiders van ontwikkelde landen en de Verenigde Naties om klimaatverandering aan te pakken. Ons doel is dat onze internationale leiders streven naar 100% schone energie in 2050. Dit ambitieuze doel is in lijn met de VN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC’s) waarin aangegeven wordt dat er een behoefte is om de komende 85 jaar alle koolstof vervuiling uit te sluiten.

 

Teken nu de petitie!