De 6 voordelen van klimaatverandering!

22 november 2016

rowboat-Woody-779x400.jpg (if it's melted-GLOBAL)

Laat die protestborden maar zakken en lach! Hier zijn 6 redenen waarom klimaatverandering wel leuk is.

 

Vakantie op de Noordpool!

Wij vinden het altijd leuk om op vakantie te gaan naar nieuwe plaatsen. Maar de Northwestern Passages door de Noordpool was altijd versperd door ijs, zodat grote boten er niet door konden. Dat is nu opgelost! Door de klimaatverandering is het ijs gesmolten en worden er cruises aangeboden door het gebied. De afgelopen tijd is het noordpoolijs zo snel gesmolten, dat het een nieuw record is. Zo veel zelfs, dat de hoeveelheid ijs het laagste ooit gemeten is. Heeft er iemand zin in een Baked Alaska? Als Groenland volledig zou smelten, stijgt de zeespiegel met nog eens 7 meter. En dan is er ook nog de permafrost, bevroren grond met 1.500 gigaton oude koolstof erin vergrendeld. Misschien is het toch maar beter als het ijs bevroren blijft.

 

Goedkope wintersportuitrusting!

Wintersport vinden we leuk, maar de kosten kunnen nogal eens uit de hand lopen. Met de effecten van klimaatverandering op de $12,2 miljard dollar Amerikaanse ski- en sneeuwscooter wintersport industrie, dalen de prijzen sneller dan je ‘sneeuw’ kunt zeggen. De winters zijn aanzienlijk warmer geworden. Als we de uitstoot van koolstof niet terugdringen, dan zal waarschijnlijk de helft van de skigebieden verdwijnen binnen 30 jaar, en aan de westkust zal helemaal geen sneeuw meer zijn. Aanbiedingen op wintersportuitrusting zie je dan overal! Maar, als je in één van deze staten woont waar 75% van de economie uit wintertoerisme komt, dan praat je vast wel anders. En wat dan met de bosbranden en record droogte, vind je dat was? Dan kunnen we maar beter de sneeuw in de bergen laten zodat het de westkust kan hydrateren. Zoals normaal. .

 

Uitbreiding kustgebied!

Iedereen houdt van een vakantie aan de kust, maar we kunnen het ons niet allemaal veroorloven. Door de veranderingen in het klimaat, komt de oceaan gewoon naar ons toe! Afhankelijk van hoeveel fossiele brandstoffen we blijven gebruiken, komt het water met 0,3 tot 1,3 meter dichterbij. Hoe zorg jij ervoor dat je een kustgebied bemachtigd? Deze koe-le kaart laat zien waar de zeespiegel stijgt en waar er potentiele overstromingen zullen zijn in de VS. En ook in Nederland verwachten we tot 2100 een zeespiegel stijging van 35 tot 85 centimeter in vergelijking met het niveau in 1990. Maar als we niet oppassen, kan dit zelfs nog oplopen wat dramatische gevolgen voor Nederland heeft. Overstromingen ontstaan door het smelten van ijs in de Noordpool, en we weten niet waar al dat water heen gaat! Tegen 2100 zullen 217 miljoen mensen regelmatig hun huizen onder water zien of overstromingen meemaken. Misschien is het uiteindelijk toch niet zo’n goede deal…. Het kost ons ongeveer een biljoen dollar per jaar als kustplaatsen zich niet aan kunnen passen. Het is dus veel goedkoper om klimaatveranderingen te stoppen.

 

Dieren kunnen spelen in een andere leefomgeving!

We weten dat dieren soms gekke dingen doen, zoals tientallen duizenden kilometers vliegen of zwemmen om te paren en van warmere oorden te genieten. Maar ze gaan meestal naar dezelfde plaatsen. Dat is toch saai? Nu met de klimaatverandering, komt daar verandering in. Tropische vissen zwemmen al in de noordelijke ecosystemen omdat ze de verzurende en het te warme water in het zuiden ontvluchten. Het blijkt dat de meeste dieren zich wel redelijk aan kunnen passen aan hun nieuwe woonomgeving, als ze er maar lang genoeg wonen. Maar niet alle dieren kunnen dat. Denk eens aan de ijsbeer, pinguïn of koraalriffen, zij kunnen geen kant op. Dit kan zelfs leiden tot het uitsterven van een record aan diersoorten, een mogelijke zesde massale uitsterving. Welk dier gaat de dinosaurus achterna?

 
We kunnen eindelijk de koe-le geo-engineering ideeën uitproberen!

Als je verslaafd bent aan sciencefiction romans, dan ken je waarschijnlijk terravorming wel. Dat is wanneer toekomstige generaties gebruiken maken van verschillende hoogwaardige technologische en engineering middelen om een planeet te transformeren tot een groene, zuurstofrijke planeet waar mensen kunnen wonen. Geo-engineering lijkt de versimpelde variant van terravorming. In plaats van te testen op een planeet ver weg, wordt er hier op aarde getest om klimaatverandering te ‘hacken’. Het idee waarbij deeltjes de atmosfeer ingespoten worden en het zonlicht reflecteren is het meest populair. Hiermee zou je namelijk de klimaatthermostaat koeler krijgen. Het is vast geen verrassing dat de meeste wetenschappers vinden dat dit gekkenwerk is en het niet het probleem zal oplossen dat de oorzaak is van klimaatverandering (fossiele brandstoffen).

 

Het weer zal niet meer zo SAAI zijn!

Het ligt er natuurlijk aan waar je woont, maar hier in Nederland is het weer vaak het gesprek van de dag. Klimaatverandering zorgt nu al voor extreme weersomstandigheden, en dat wordt alleen maar meer! Het blijkt dat door het smelten van het ijs in het noordpoolgebied veel meer koud water de oceaan in komt. Dat zorgt er weer voor dat de golf- en waterstromingen die zorgen voor ons ‘normale’ weer, in de war raken. Het resultaat is extreme weersomstandigheden, waar we nog niet eens aan willen denken. We hebben het namelijk over record hittegolven, record stortregens, record warmte jaren en een toename van orkanen en tyfoons. Extreme weersomstandigheden zullen een grote impact hebben op de gezondheid van de mens. Tenzij we de uitstoot van koolstof terugdringen. En wel nu!

Alle gekheid op een stokje. We weten dat er meer slechte dingen gaan gebeuren als we niet snel afstappen van fossiele brandstoffen. Daarom ondersteunen we 100% hernieuwbare energie tegen 2050. Het kan moeilijk zijn om te lachen bij dit onderwerp, maar af en toe is het wel nodig. En daarna is het tijd voor actie. Doe mee!