IJssmaken die we kunnen verliezen door klimaatveranderingen

Eissorten, die wir wegen des Klimawandels verlieren könnten – Hintergrund Becher Chocolate Fudge Brownie Becher Cookie Dough Becher Peanut Butter Cup

We zijn het met elkaar eens dat klimaatverandering geen goed nieuws is, toch? En dat we daar iets aan moeten doen, of niet? Je twijfelt nog? Heb je er ook al bij stilgestaan dat door de klimaatverandering jouw  favoriete smaken ook op de "Bedreigde Pints lijst” komen.

Hier zijn 3 Ben & Jerry’s ingredienten die onder druk staan:

Ben-Jerry-Chocolate.jpg

Cacao, oftewel chocola:

Van Phish Food tot Chocolate Fudge Brownie, chocola vormt de basis van veel Ben & Jerry's smaken. Een studie van het International Center for Tropical Agriculture geeft aan dat een temperatuurstijging van 2,3 graden Celsius in West-Afrika tegen 2050 betekent dat de regio te warm is om cacao te verbouwen. Een recent rapport van de Earth Security Index toonde aan dat niet-duurzame landbouwmethoden in de afgelopen 4 decennia gezorgd heeft voor een afname van 40% van de beschikbare landbouwgrond voor cacao gewassen. Klimaatverandering zet extra druk op deze productiemodellen doordat de droogte wereldwijd toeneemt. Boeren die van dit gewas afhankelijk zijn, kiezen voor sterkere planten of stoppen helemaal met de cacao productie. In Ghana en de Ivoorkust wordt ongeveer 60% van de gehele chocola verbouwd. Wat hier gebeurt is rampzalig voor ons chocolade ijs.

Dit betekent dat de volgende smaken gevaar lopen:

Blondie Brownie Core

Chocolate Fudge Brownie

Chocolate Fudge Brownie 'Wich

Chunky Monkey

Cookie Dough

Cookie Dough S'wich Up

Cookie Dough ‘Wich

Dough-ble Impact Core

Half Baked

Karamel Sutra Core

One Love

Phish Food

What-a-lotta Chocolate Cookie Core 

 

Ben-Jerry-Nuts.jpg

Noten

Van walnoten tot pistachenoten, de nootachtige textuur van onze smaken zoals Chunky Monkey worden geconfronteerd met een ernstige, ahem, crunch. Het blijkt dat ze een koude winter nodig hebben om in het voorjaar te kunnen groeien. Er lijkt nu een tekort te komen in dit weertype in belangrijke regio’s waar de noten groeien, zoals Californië, het Zuidoosten van de Verenigde staten, China en Australië. In regio’s als Israël, Marokko, Tunesië en de Zuid-Afrikaanse Kaap kunnen al geen noten meer verbouwd worden, doordat er geen winterse temperaturen meer zijn. Boomgewassen hebben, in tegenstelling tot grondgewassen, meer tijd nodig om te groeien, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om ze te verhuizen wanneer het weer verandert. Dat probleem kan niet opgelost worden, je moet dan echt opnieuw beginnen. En dat is een harde noot om te kraken.Deze wispelturige temperaturen veroorzaken problemen voor de noten die gebruikt worden in smaken als Peanut Butter Cup. We verwachten van pindakaas een stabiele gladde textuur, maar de pinda plant is zelf wispelturig en heeft een vaste temperatuur en precies de juiste hoeveelheid neerslag nodig om te bloeien. Een strenge droogteperiode in het Zuidwesten van Amerika in 2011 verpeste de oogst en zorgde voor een stijging van de prijzen met wel 40%! Helaas verwacht 2013 National Climate Assessment van de U.S. Global Change Research dat klimaatverandering tot warmere en drogere zomers zal leiden in de zuidelijke staten waar voornamelijk de notenproductie van de VS plaatsvindt. Deze prijsverhogingen kunnen pindakaas tot een duur elite product maken.

Maak jij je zorgen om je favoriete notensmaken? Wij ook! Onder andere om deze:

Chunky Monkey
Peanut Butter Cup
 

Ben-Jerry-Coffee.jpg

Koffie

Het lijkt gek om ’s ochtends de deur uit te gaan zonder eerst koffie te hebben gedronken, maar door een beperkte hoeveelheid espresso gebeurt het al. Omdat deze plant aangepast is aan een bepaald klimaat, kan een temperatuurstijging van 0,5 graad de koffieoogst al beïnvloeden. Het enge is dat we al op weg zijn om deze limiet te overschrijden. Te veel vochtigheid is ook niet goed. De recente extreme regenval heeft ervoor gezorgd dat Indiase telers een daling van 30% zagen in de gewasopbrengst tussen 2002 en 2011. En net als bij veel gewassen, heeft klimaatverandering er ook voor gezorgd dat er meer plagen zijn. Het gehele resultaat is verwoestend, met een studie dat voorspelt dat het aantal bestaande regio’s die geschikt zijn voor koffieteelt afnemen met 65-100% in 2080. Als dit doorzet, dan loop onze nieuwste smaak One Sweet World zeker gevaar!Zullen deze ingrediënten verdwijnen? Wij hopen van niet! Doe met ons mee en stop klimaatverandering zodat we de smaken uit onze “Bedreigde pints lijst” kunnen beschermen.