150 redenen waarom je tóch
zou moeten stemmen

28 februari 2017

BenJerry_Democratie_ijs_1.jpg

Nog maar twee weken te gaan!

De aanloop naar de verkiezingen zijn in volle gang… Je kunt geen tv-programma aanzetten, website bezoeken of de kroeg in met je vrienden zonder dat er wel iets over de verkiezingen gezegd wordt. Wordt jij er al een beetje moe van? Het goede nieuws is dat we er bijna zijn, het duurt nog maar twee weken. Voor je het weet is het al 15 maart.

 

Jij gaat stemmen, toch?

Toch?

Nou, voor het geval dat je 15 maart nog niet in je agenda had gezet, er zijn minstens 150 redenen om naar het dichtstbijzijnde stembureau te gaan en je stem uit te brengen. We hebben ze netjes samengevat in vijf grote redenen om te gaan stemmen. 

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!

Wat die redenen zijn? We zijn zo blij dat je dat vraagt! 

 1. Er worden beslissingen gemaakt over dingen die voor jou belangrijk zijn

  Hoe verschillend onze interesses en belangen ook kunnen zijn, de Tweede Kamer heeft een grote invloed op al onze levens. Ben je student en wil je toch eigenlijk wel een basisbeurs? Werk je en wil je meer rechten en een inkomen waar je goed van kunt leven? Ken je iemand die lijdt onder de bezuinigingen in de zorg? Maak je je zorgen over vervuiling en de gevolgen daarvan voor onze planeet? De Kamer heeft veel te zeggen over al deze onderwerpen, en nog veel meer.

  Daarom is het belangrijk dat je gaat stemmen: je hebt de kans om iemand de Kamer in te helpen die zich inzet voor wat jij belangrijk vindt. De impact van de beslissingen die in Den Haag gemaakt worden is zo groot, dat er voor iedereen wel een paar onderwerpen aan bod komen die belangrijk voor ze zijn. Stemmen is daarom niet iets wat je één keer in de vier jaar doet en waar je vervolgens niets meer van hoort. Het kan een échte verandering in jouw leven veroorzaken.  

 2. Je stem telt altijd

  Anders dan in sommige andere landen telt je stem in Nederland altijd mee. Onze democratie is niet zo opgezet dat als de partij waarop jij stemt “verliest”, je stem voor niks is geweest. Er zijn altijd 150 zetels in de Tweede Kamer te verdelen (daarom ook de 150 redenen om te stemmen), en iedere zetel is even waardevol en belangrijk. In de Kamer telt iedere stem mee in iedere beslissing.

  Hoewel in de media vaak de nadruk ligt op wie onze nieuwe minister-president wordt of wie de grootste partijen worden, wordt het vaak vergeten dat ook de andere partijen veel verschil kunnen maken in het grote plaatje. Eén zetel meer of minder kan het verschil zijn tussen een wetsvoorstel dat aangenomen of geweigerd wordt. Zo zit er altijd iemand in de Kamer die voor jouw belangen vecht. Maar dan moet je er wel eerst op stemmen!

 3. Het is helemaal oké om “tegen” een partij te stemmen

  Bijna altijd als we het hebben over stemmen, wijst iemand ons erop dat ze zich eigenlijk door geen enkele partij écht aangesproken voelen. Hierdoor gaan ze vaak maar helemaal niet stemmen. Misschien ben jij een van die mensen?

  We zijn er om je eraan te herinneren dat je misschien, heel misschien “tegen” een bepaalde partij wilt stemmen in plaats van “voor” een andere partij. En dat is helemaal oké! Je kan al die emoties opsparen, en de kans gebruiken om op je stembiljet een hokje in te kleuren, als die maar niet van die ene politicus is die je niet kunt uitstaan. Dat geeft zoveel voldoening!

  Wie had gedacht dat democratie zo leuk kon zijn? 

JA, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!
 1. We zijn het anderen verschuldigd

  Bezit je geen land? Ben je geen man? Niet blank? De kans is groot dat er in de afgelopen tweehonderd jaar iemand zoals jij gestorven is zodat jij kan stemmen. Zij hebben allemaal de pijn gevoeld om verteld te worden dat hun stem niets uitmaakte, en dat ze niet goed genoeg waren om inspraak te hebben in belangrijke beslissingen.

  Laten we eerlijk zijn – we zijn ze een heleboel verschuldigd. Daar hoort een beetje van onze tijd op 15 maart bij. Maar we zijn het onszelf ook verschuldigd. Zelfs vandaag de dag zijn er een heleboel mensen die het recht om te stemmen ontnomen is. Het is dan ook belangrijk om van je te laten horen, om te laten zien dat we als vrije mensen in een vrij land ons waardevolle recht om te spreken en gehoord te worden bij de stembus niet negeren.

 2. De gekozen politici werken voor ons

  De media vinden het vaak, misschien wel te vaak, nodig om verkiezingsuitslagen te verslaan alsof het een sportwedstrijd is. Zit er geen belangrijke fout in die aanpak? Als we sport kijken, dan is dat wat we doen: kijken. We zitten in het stadion of op de bank. Democratie is anders: het vraagt om actie. De mensen die we verkiezen zijn er niet om ons te entertainen of om ons te verwonderen. Ze zijn er om de wil van het volk uit te voeren, en het volk – dat zijn wij!

  Maar als er maar een klein percentage van het volk komt stemmen, hoe kan men dan weten wat die wil is? Politici hebben helemaal geen moeite om uit te vinden wat zijzelf, hun vrienden of het bedrijfsleven willen. De enige manier om dit tegen te gaan is om mee te doen aan het spel: door te komen opdagen en door te stemmen. Als talloze gewone Nederlanders hun stem laten horen, zal die ook echt gehoord worden!

Geen smoesjes! Laat je stem horen! 

Beloof jezelf dat je gaat stemmen, daag je vrienden op social media uit dit ook te doen & maak kans op een koe-le Ben & Jerry’s zitzak. Makkelijk, toch?

JA, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!