IJs je stem op

15 februari 2017

BenJerry_stemmen.jpg

Stel dat jouw klasgenoten, collega’s of buurtgenoten voor jou bepalen dat je de komende vier jaar alleen maar Cookie Dough ijs mag eten. Dat kan natuurlijk heel lekker zijn, maar wel als dat joúw keuze is. Anders ben je er mooi klaar mee! Of het nu Cookie Dough, Chocolate Fudge Brownie of Strawberry Cheesecake is, welk ijs jij de komende vier jaar eet beslis je toch zelf?​

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!

Het gaat – bijna – vanzelf!

Gelukkig wonen we in een land met een democratie waarin iedereen evenveel te zeggen heeft. Zo bepalen we samen wat we de komende vier jaar gaan doen. Dat klinkt heel logisch. Maar helaas is het niet helemaal het geval…

In Nederland mag iedereen stemmen die 18 jaar of ouder is. Daar hoef je niets voor te doen. Naja, je moet dan natuurlijk nog wel even gaan stemmen. Want alleen zo heb je invloed. Iedere stem is gelijk en telt even zwaar, maar in onze verkiezingen hebben jongeren minder te zeggen dan ouderen. Hoe kan dat, als elke stem gelijk is?

Heb je wel eens gehoord van de vergrijzing? Er zijn namelijk minder jongeren (18 – 25 jarigen) dan babyboomers (55+) in Nederland. De 55-plussers vormen veruit de grootste groep, waardoor hun mening en wensen de overhand hebben. Terwijl jongeren juist de toekomst hebben.

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!

1 miljoen stemmen

Oudere stemmers laten vaker hun stem horen dan jonge stemmers. Slechts 20% van de 55-plussers stemt niet, bij jongeren is dat 33%. Dat betekent dat als alle niet-stemmers van 18 tot 40 jaar zouden stemmen, er in totaal ongeveer 1 miljoen stemmen meer zijn. Dit komt neer op 10% van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Een aantal waarvoor je een hele nieuwe partij kan oprichten, zoals een partij gericht op jongeren en hun belangen. 

 

BenJerry_democratie_stemmen.jpg

IJs ook jouw stem op

Maar guys: een democratie betekent toch dat de meerderheid bepaalt? Uhmnee, was het maar zo simpel. Alle stemmen zijn in principe gelijk, maar dan moet wel iedereen meedoen. En juist de stemmen van de jongeren ontbreken steeds vaker. We laten zo veel stemmen – en dus invloed – liggen. En of het nu gaat over opleidingen, banen, duurzaamheid of huisvesting: het grootste deel van de jongeren heeft een andere mening dan de andere generaties.

Denk je nu dat politiek saai is of dat het niets voor jou is? Onzin! We hebben er allemaal in onze dagelijkse leven mee te maken: van basisbeurs, tot je weekend baantje en de gezondheidszorg voor je opa of oma. We hebben er allemaal een stem in als we onze hart laten spreken op 15 maart!

Bij Ben & Jerry’s vinden wij dat democratie alleen werkt als iedereen mee doet. Dus ook de 18 tot 25 jarigen! Daarom spreken we ons uit en roepen we iedereen op zijn stem te laten horen en zijn hart laten spreken tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. 

IJs ook jouw stem op en beloof hier dat je gaat stemmen op 15 maart!

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!