5 slechte smoesjes om niet
te gaan stemmen

20 februari 2017

BenJerry_smoesjes_wich_1200x630.jpg

Oké iedereen, dit is belangrijk. Over anderhalve maand komen de landelijke verkiezingen er aan – en dat is best een belangrijke! Op 15 maart kiezen we welke 150 politici een plek krijgen in onze Tweede Kamer, en wie onze minister-president voor de komende vier jaar gaat zijn.

Maar dat weet je al. Daarom ga je ook stemmen. Toch? Maar natuurlijk doe je dat!

Wacht, twijfel je nog? Echt? Mogen we je vragen waarom? Hmm... Nou, kijk eens naar deze lijst en vergelijk jouw mogelijke smoesjes alvast met een paar van de stomste en meest voorkomende excuses die we hebben gehoord. Je zult lachen, je zult huilen, maar we hopen vooral dat je op 15 maart de deur uit gaat om te stemmen zonder een van deze smoesjes te gebruiken.

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!
 1. "Netflix heeft me gegijzeld.”

  Wij houden net zo van een goede bingewatch als ieder ander. Nadenken over welke smaak het beste bij de serie past is bijna net zo leuk als kijken! Hooked On You voor How I Met Your Mother of Half Baked voor Breaking Bad. Maar ga je echt van ‘s ochtends tot ‘s avonds aan één stuk voor de tv hangen? Niet koe-l. Je kunt op z’n minst toch wel een moment opbrengen tussen twee seizoenen door...?

 2. "Ik ben in mijn bed gevallen en ik kan niet meer opstaan.”

  Je kan het niet? Of... wil je het soms niet? Natuurlijk, er is niets zo fijn als onder de dekens kruipen op een gure winterdag. Lekker warm met een tijdschrift of een goed boek terwijl je wegdroomt... Waar hadden we het ook alweer over? Oh ja: stemmen. Het maakt niet uit hoe geweldig je bed is, democratie is echt wel de moeite waard om voor uit bed te komen! 

 3. "Maar ik hou niet van formulieren invullen.”

  Niemand houdt ervan. Maar kom op, ze vragen je niet een boekverslag te schrijven of een sonnet te componeren met een veer en een potje inkt. Ja, het kost wat tijd, maar je hoeft alleen het juiste vakje aan te kruisen. En daarna mag je jezelf best trakteren op een lekkere pint Sofa So N’ice. Je kunt het zien als omkoperij, maar wij geven de voorkeur aan het woord ‘motivatie’. 

 4. “Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in politiek”

  Oké, we snappen het. Je leven is al ingewikkeld genoeg zonder al dat gedoe in Den Haag. Maar het is toch belangrijk om over na te denken, want stemmen gaat stiekem helemaal niet over politiek of politici, het gaat over deelnemen aan de democratie en ervoor zorgen dat je stem gehoord wordt. Misschien lijkt de Tweede Kamer ver weg, maar ze beslissen wel over dingen die jij belangrijk vindt. Of dat nu over studiefinanciering of de gezondheidszorg gaat, zorg dat jij er ook een zeg in hebt! 

 5. “Ik ben mijn stempas kwijtgeraakt!”

  Nooit ontvangen, per ongeluk bij het oud papier gegooid, opgegeten door je hond, kat of huisgenoot... dit is een echte klassieker onder de smoesjes. Gelukkig is het niet zo moeilijk om een nieuwe stempas aan te vragen. Dit kan per brief (old school!), maar je kunt ook even langsgaan bij je gemeentehuis. 

Geen smoesjes! Laat je stem horen! 

Beloof jezelf dat je gaat stemmen, daag je vrienden op social media uit dit ook te doen & maak kans op een koe-le Ben & Jerry’s zitzak. Makkelijk, toch?

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!

Uiteindelijk is stemmen niet zo moeilijk. Laten we het zo zeggen: als je naar de supermarkt kan lopen om een pint Ben & Jerry’s te kopen, dan kun je ook even naar een stembureau om te stemmen. Wij vinden in ieder geval dat je stem laten horen nóg beter smaakt dan een flinke lepel ijs.

 

EDIT: her en der hoorden we nog meer smoesjes die mensen gebruiken om niet te gaan stemmen. We hebben dus nog een lijstje gemaakt met excusies die je echt niet kunt gebruiken! Lees ze hier!