10 slechte smoesjes om niet
te gaan stemmen!

BNJ0074-EU-half_baked-Feet_on_couch-17197_TW.jpg

Even luisteren allemaal, dit is belangrijk. Deze maand komen de Europese Verkiezingen eraan en dat is niet niks! Op 23 mei kiezen we wie Nederland gaan vertegenwoordigen in Europa. Hartstikke belangrijk dus want Europa beslist over veel belangrijke zaken.

Maar dat is natuurlijk geen nieuws, dit wist je allang. Daarom ga je natuurlijk ook stemmen, toch?

Wat zeg je nou? Twijfel je nog? Waarom? Voor je ons je smoesjes vertelt, kijk eerst even of ze toevallig op dit lijstje staan. Dit zijn namelijk de meest voorkomende smoesjes die we gehoord hebben. Het is om te lachen én huilen, maar we hopen toch echt dat je jouw smoesjes opzij schuift en op 23 mei de deur uit gaat om jouw stem te laten horen. Je moet namelijk met iets écht goeds aankomen als je niet gaat stemmen. Deze smoesjes tellen in ieder geval niet!

 1. "Ik lig zo lekker in mijn bed en ik kan niet meer opstaan.”

  Kán je het niet? Of... wil je het niet? Natuurlijk is er niets zo heerlijk als lekker onder de dekens kruipen, zeker als het koud is. Lekker warm een goed boek lezen terwijl je wegdroomt... Waar hadden we het ook al weer over? Oh ja: stemmen. Je bed is misschien geweldig, maar de verkiezingen zijn het écht wel waard om je bed voor uit te komen!

 2. “Ik ben mijn stempas kwijt!”

  Nooit ontvangen, per ongeluk weggegooid, ijs op gemorst, opgegeten door je hond, kat of huisgenoten… Dit smoesje is zo cliché dat het niet eens meer geloofwaardig is. Het is gelukkig super makkelijk om een nieuwe stempas aan te vragen. Dit kan online, per brief (voor de old school ijseters onder ons) of je kunt even langsgaan bij het gemeentehuis!

 3. "De politiek vind ik helemaal niet interessant."

  We snappen best dat je leven al ingewikkeld genoeg is zonder al dat politieke gedoe. Maar het is toch belangrijk om er mee bezig te zijn. Want stemmen gaat juist over je stem laten horen en deelnemen aan de democratie. Europa beslist over heel veel dingen die invloed hebben op jou, dus zorg ervoor dat jij jouw invloed ook hebt. Bij Ben & Jerry’s zeggen we altijd: een democratie alleen werkt als iedereen meedoet. IJs dus je stem op!

 4. "Netflix heeft me gegijzeld.”

  Bingewatchen vinden wij net zo leuk als jij! Vooraf bedenken welke smaak het best bij je film past is de helft van de pret!  Love is…voor die ene romantische comedy en Half Baked voor een spannende thriller. Maar ga je echt de hele dag non-stop op de bank hangen? Dan kun je je tijd beter besteden met stemmen! Je kunt écht wel een momentje opbrengen tussen twee films door. 

 5. "Ik ben te druk met de Instagram van Ben & Jerry’s te checken.”

  Ja, dit vinden we een goede reden. Lekker scrollen jij! En als je toch bezig bent kun je ook gelijk een van onze smaken eten, bijvoorbeeld Hooked On You, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar projecten voor jongeren  in alle smaken, omdat wij vinden dat je moet kunnen houden van wie je wil. Zo help jij met jouw pint ijs daar ook aan mee. Nu je toch zo goed bezig bent, kun je net zo goed gelijk even gaan stemmen, zodat je ook een positieve invloed op Europa hebt!

 6. "Ik ben de hele dag aan het werk, dus kan ik niet naar de stembus.”

  Dit is een goede en frustrerende reden voor veel mensen. We hebben het allemaal hartstikke druk en er zitten maar 24 uur in een dag. Veel van ons kunnen niet zomaar even tijdens werk gaan stemmen. Gelukkig hebben de stemloketten vaak ruime openingstijden, dus is er altijd wel een mogelijkheid om te gaan! Kijk op de site van je gemeente om te zien tot hoe laat jij kunt stemmen.

 7. “Er zijn zoveel partijen, ik weet niet op wie ik moet stemmen!”

  Met zoveel keuze snappen we best dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zo veel partijen en al die lange partijprogramma’s doorlezen maakt je misschien ook niet heel blij. Gelukkig zijn er superhandige stemwijzers te vinden online die jou precies vertellen welke partij goed bij jou past!

 8. "Het gaat nu net regenen!"

  We snappen dat een Nederlandse voorjaarsbuitje misschien niet altijd aantrekkelijk is, maar een frisse neus halen is hartstikke gezond! Omdat de meeste gemeentes heel veel stembureaus hebben, zit er altijd wel eentje bij jou in de buurt! Dus hup, van de bank jij! Schoenen aan en gaan!

 9. "Ik ben dan op vakantie. Ik kan toch niet stemmen.”

  Nee hoor! Ook als je in het buitenland bent voor je studie, werk of een vakantie, dan kun je gewoon stemmen! Je kunt bijvoorbeeld stemmen per brief, maar dan moet je je wel even registreren. Nog makkelijker: je kunt ook iemand machtigen om voor jou te stemmen! Het is eventjes wat werk, maar dat is het toch zeker waard om je stem te laten horen?

Geen smoesjes! Laat je stem horen! 

Stemmen is dus helemaal niet zo moeilijk! In de tijd dat jij met een fairrukkelijke pint Ben & Jerry’s op de bank door onze Instagram zit te scrollen, kun je net zo goed even langs het stembureau. Wij vinden in ieder geval dat je stem laten horen nóg beter smaakt dan een scoop ijs.