Kijkje achter de schermen: ontmoet onze Non-Dairy Flavour Guru

Ben & Jerry's Non-Dairy Kirsten QA

Kirsten Schimoler weet alles van een pint Ben & Jerry’s. Ze heeft de laatste zeven jaar besteed aan het ontwikkelen van nieuwe smaken en is dus een ervaren Flavour Guru. En,… ze is het brein achter onze nieuwste creatie: Ben & Jerry’s Non-Dairy! Een lijn van drie fairrukkelijke vegan gecertificeerde smaken ijs. Ze zijn gemaakt van amandelen en zijn een droom voor iedereen die wat minder dol is op zuivel!

We hebben bijgepraat met Kirsten over koetjes en kalfjes of eh… eigenlijk dus juist niet. We zijn meer te weten gekomen over de magie van het ijs maken!

 

Laten we beginnen met de basics. Hoe lang ben je al een Flavour Guru?

Ik ben al bijna zeven jaar een productontwikkelaar bij Ben & Jerry's en de "Non-Dairy Queen" voor twee en een half jaar.

 

Wat is je favoriete deel van deze (heldhaftige) baan?

Ik vind het super om te zien hoe fans genieten van het ijs dat ik ontwikkel. Een winkel binnenlopen en een product zien waar ik maanden of zelfs jaren aan gewerkt heb is geweldig. Het is heel leuk om dagelijks trendonderzoek te doen en te zien wat er gebeurt in de voedselindustrie.

 

Herinner je je de eerste smaak die je hebt ontwikkeld?

Berry Voluntary en Brownie Chewgooder, dit waren allebei exclusieve smaken voor Target (een Amerikaanse winkelketen).

 

Wat is jouw favoriete smaak die je hebt ontwikkeld?

Chocolate Peppermint Crunch. Het is een interpretatie van een jeugdfavoriet van me: Thin Mints. Ik ben ook gek op Candy Bar Pie. Hij was zoet, zout, smooth, crunchy… hij had het allemaal!

 

Wat is precies een voedingswetenschapper (behalve iemand die van spelen met eten houdt)?

Voedingswetenschap is echt een allesomvattend veld en kan leiden tot veel verschillende rollen. Bij Ben & Jerry’s en in mijn leven is er een grote focus op het voedselgedeelte. Mijn werk is vooral om creatieve nieuwe ijsproducten te maken. Maar daarnaast moet ik er ook voor zorgen dat het eten veilig is en dat het een zo goed mogelijke kwaliteit heeft. IJs is namelijk gebaseerd op wetenschap. Dus terwijl ik veel tijd besteed aan lekkere dingen proeven, breng ik ook veel dagen door met nerdy dingen. Bijvoorbeeld naar ijskristallen kijken onder een microscoop!

 

Wat was je reactie toen je voor het eerst hoorde over de Non-Dairy lijn? Enthousiast over een nieuwe uitdaging of een beetje twijfelachtig over een nieuw territorium voor Ben & Jerry’s?

Oeeeh, om eerlijk te zijn was ik wel een beetje nerveus. Maar ik hou ook van een uitdaging. Niemand had dit eerder gedaan dus we hadden geen idee hoe het product eruit moest zien. In het begin was het dus veel vallen en opstaan. Het koste me ongeveer acht maanden en 50 versies van Non-Dairy basismix. Toen pas kwamen we op een punt waar we vonden dat we over chunks en swirls konden gaan nadenken. Ik had een deadline om het product optijd af te krijgen en er waren wat angst- en twijfelmomenten, maar het is perfect gelukt. Ik ben zo blij met het eindresultaat.

 

BenJerry_non-dairy_guru_web.jpg

 

Heb je de titel ‘Non-Dairy Queen’ zelf bedacht?

Is het raar om “ja” te zeggen? Kan iemand zichzelf nomineren als Queen? Hoe dan ook, er was een grapje met collega’s dat ik een ‘prinses’ ben. Ik ben de enige vrouwelijke Flavour Guru en mijn moeder kwam een keer langs op kantoor en gebruikte die term. Ik heb een goedkoop plastic kroontje op mijn bureau en soms voelt het gewoon goed om die even op te zetten. Het maakt het leven beter. Toen we na twee en een half jaar zover waren om Non-Dairy te lanceren, vond ik dat ik wel een upgrade naar Queen mocht krijgen. Ik vind het nu wel tijd voor een nieuwe kroon… eentje die past bij een Queen!

 

Heb je leuke verhalen uit het flavour lab over het ontwikkelen van de Non-Dairy smaken? Gekke missers? Test rondes die geweldig misgingen?

Het was vallen en opstaan. Een paar testrondes met basismix waren veel te dik, ik kon ze niet eens in de vriezer gieten. Het was net pudding. Ik ben het proefkonijn voor alles dat ik maak, dus ik proef alles voor ik het met anderen deel. Een specifieke smaak kreeg veel aanvraag, dus ik probeerde heel veel verschillende versies, maar het was gewoon vreselijk. Het maakte niet uit hoe vaak we zeiden ‘het werkt gewoon niet’, de vragen bleven maar komen, dus maakte ik wat testers om te delen met mijn collega’s. Ze proefden het allemaal, en er werd unaniem besloten dat we ermee konden stoppen. Ik was niet de enige die de smaak verschrikkelijk vond. Het kwam ook vaak voor dat ik in de fabriek was met overal ijs op me,… om drie uur ’s nachts!

 

Welke van de drie smaken is jouw favoriete Non-Dairy smaak?

Oeh, dat is een moeilijke. Het is alsof ik mijn lievelingskind moet kiezen, ik kan het gewoon niet. Je houdt van allemaal om verschillende redenen. Chunky Monkey was mijn favoriete smaak sinds mijn jeugd en ik houd ook van de Non-Dairy versie.

 

Zijn er toppings die je aanraad om te proberen met een van de smaken?

Chocolate Fudge Brownie smaakt geweldig met wat fruit, bijvoorbeeld frambozen, kersen of aardbeien. Of amandelpasta, dat zou ook heerlijk zijn! Chunky Monkey zou ik combineren met wat geroosterde kokos erbovenop.

 

Hoe denk je dat het Non-Dairy-ijs-zoekend publiek op deze nieuwe creatie van Ben & Jerry’s zal reageren?

Van wat ik tot nu toe gehoord heb zullen ze het geweldig vinden! De smaken zijn gevuld met alle chunks en swirls die je van Ben & Jerry’s kent en dat zal voor veel enthousiaste reacties zorgen.

 

Ontdekt hier alle Ben & Jerry's Non-Dairy smaken!