Hoe Fairtrade het leven van boer Benjamin veranderde

1657-fairtrade-779x409.jpg

We houden van chocolade ijs: Hooked On You, Topped Chocolate Caramel Cookie Dough, Chocolate Fudge Brownie (nu ook in een vegan variant!), het houdt maar niet op. Een van de redenen dat we zo van onze chocolade houden, is omdat het gemaakt is van Fairtrade cacao! Een tijdje geleden gingen onze vrienden van de Fairtrade Foundation naar de boerderijen van de coöperaties waar wij onze Fairtrade cacao vandaan halen. We willen graag een van de verhalen met je delen: het verhaal van boer Benjamin.

 

Een chunky ritje

Benjamin is erg trots op zijn motor. Hij gebruikt hem om van en naar zijn boerderij te reizen. Dat scheelt hem elke dag een flink stuk lopen. Zonder de hulp van Fairtrade had hij de motor niet kunnen kopen. Ook had hij zijn kinderen niet naar school kunnen laten gaan en zijn jongere broer niet kunnen steunen met zijn studiekosten.

benjamin-779-450.jpg (Benjamin Ouedraogo, member of Capressa cocoa cooperative,...

 

Een eerlijke oogst

Doordat hij lid is van de Capreesa Cooperative krijgt Benjamin een eerlijk bedrag voor zijn cacao. Het zorgt er ook voor dat hij de kans krijgt om meer te leren en nieuwe manieren te vinden om voor zijn cacaoplanten te zorgen. Hierdoor krijgen zijn producten een betere kwaliteit, waardoor hij met hetzelfde stukje land meer kan verdienen.

cacao-pod-breaking-779x450.jpg (Benjamin Ouedraogo, member of Capressa...

Regelmatig snoeien, ziektes buiten de deur houden en onkruid wieden zorgen ervoor dat de cacaopeulen gezond blijven. Benjamin zorgt ervoor dat de peulen helemaal volgroeid zijn voor hij ze oogst, daarna breekt hij ze meteen open. Hij beoordeelt hoe lang ze moeten fermenteren en drogen, zodat het eindresultaat een perfecte, glanzende cacaoboon is.

 

Slechte veranderingen

Het leven voor Benjamin en de rest van de coöperatie is absoluut niet perfect. De veranderingen in neerslag hebben een paar van zijn cacaopeulen aangetast. ‘Het is niet goed. Als er niet genoeg regen is, kunnen we niets doen. De opbrengst is slecht.’ De coöperatie probeert dit probleem op te lossen door aanpassingen te doen die rekening houden met klimaatsverandering en de opwarming van de aarde. Bijvoorbeeld door met bomen schaduw te creëren zodat de cacaobomen beschermd zijn tegen hoge temperaturen. Ook moedigen ze boeren aan om andere manieren te vinden om inkomsten te krijgen, voor de jaren dat de oogst mislukt.

Als het lokale klimaat doorgaat met veranderen, zou het leven voor Benjamin en zijn familie stukken lastiger kunnen worden. ‘Het zou heel erg veel problemen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld het betalen van schoolkosten. Dat gaat dan moeilijk worden en misschien moeten we dan geld gaan lenen.’ Als lid van de coöperatie heeft Benjamin de grootste kans op een goede toekomst.

Ben & Jerry’s steunt naast Benjamins coöperatie nog andere in de buurt die fairtrade cacao produceren. Door Fairtrade producten te kopen steun je Benjamin en andere boeren, zodat ze een beter leven hebben. Dus de volgende keer dat je je lepel in een pint Chocolate Fudge Brownie steekt, denk even aan Benjamin.