7 x fabeltjes over windmolens

wind_fb.jpg

"Windmolens vernietigen elk land dat ze aanraken - en de energie is onbetrouwbaar en verschrikkelijk." Aldus de zoveelste tweet van Donald Trump in 2012.

 

Zulke kritieken hoor je de hele tijd. Maar veel van wat we horen is misleidend, verwarrend of gewoon niet waar. Hier zijn zeven van de meest voorkomende fabels over windmolens. Want wij vieren op 15 juni de kracht van windenergie tijdens Wind Day!

 1. Doden ze vogels?

  Helaas doden windmolens heel soms vogels. Het is wel zo dat windmolens verantwoordelijk zijn voor slechts 0,01% van de vogelsterfgevallen veroorzaakt door mensen. Je kat, gebouwen en het verkeer zijn bijvoorbeeld veel grotere boosdoeners.

 2. Zijn ze niet heel duur?

  Wind is de goedkoopste manier om nieuwe elektriciteit op te wekken. Het is helaas wel moeilijk om de exacte prijs te zeggen. Energie-slimmeriken hebben hun berekeningen gemaakt en ze denken dat wind de goedkoopste energiebron is voor Europa. In sommige landen concurreert het zelfs met ander goedkoop gas! 

 3. Zijn ze luidruchtig?

  Ze maken wel een beetje lawaai. Maar moderne windmolens zijn zo ontworpen dat ze geluid minimaliseren. De meeste landen hebben ook voorschriften over waar turbines geplaatst kunnen worden, om op die manier ook geluidsoverlast te verminderen. Zelfs voor huishoudens die het dichts bij de windparken wonen, is het geluidsniveau gelijk aan dat van een koelkast.

 4. Ze zijn slecht voor je gezondheid, toch?

  Think again! Onderzoekers hebben geen bewijs gevonden dat het geluid van turbines schadelijk is voor je gezondheid. Er is wel een fenomeen dat bekend staat als 'schaduwflikkering' dat van invloed kan zijn op mensen met autisme of epilepsie. Dit wordt veroorzaakt door de schaduwen van de draaiende wieken. Gelukkig zijn er voorschriften die ervoor zorgen dat bouwers hier rekening mee moeten houden. Hierdoor produceren ze dit effect niet.

 5. Zijn ze geen doorn in het oog?

  Over smaak valt niet te twisten. Het is prima als je hun uiterlijk niet zo mooi vindt. Toch staan veel mensen heel positief tegenover windmolens. Supporters zijn in de meerderheid, zo staan 80% van de mensen in Frankrijk, 79% in Noorwegen en 74% in Duitsland positief tegenover windmolen. Het is dus helemaal niet gek om van windmolens te houden en veel mensen vinden ze zelfs erg mooi!

 6. Hoeveel minder vervuilend zijn ze echt?

  Het bouwen van elke vorm van energieopwekking kost CO2-uitstoot. Amerikaanse onderzoekers beoordeelden de CO2-uitstoot van 2 MW turbines over een levensduur van 20 jaar. Ze ontdekten dat een turbine zijn koolstofkosten in maar vijf maanden na zijn start terugbetaald zou hebben!

 7. Veroorzaken windturbines geen black-outs?

  Ze veroorzaken helaas wel enige variaties in de elektriciteitsvoorziening voor het National Grid. Maar naarmate onze weersvoorspellingsvaardigheden beter worden, neemt ook ons ​​vermogen om vooruit te plannen toe. In 2015 produceerde wind 42% van de elektriciteit van Denemarken en het is een van de meest betrouwbare energiesystemen in Europa, met vier keer minder stroomuitval dan het Verenigd Koninkrijk!

Dit is dus hoe het zit. Windmolens zijn helemaal niet zo slecht… We winden er geen doekjes om, ze zijn zelfs verdraaid geweldig!

Dit blog werd geschreven door onze klimaat activist vrienden bij 10:10. Leer hier meer over alle goede dingen die ze doen!