Alle smaken mensen tellen mee

Van 0 tot 010 | Derek Otte over de stad Rotterdam

BenJerry_DerekOtte_web.jpg

Zo’n 170.000 Rotterdammers zetten zich belangeloos in voor hun stad… Dat verdient natuurlijk een verfrissende beloning! Daarom heeft Ben & Jerry’s de havenstad op een koe-l groen-wit-groen ijssie getrakteerd: Gers Bakkie Roffa. Extra scoop on-voordeel: met Rotterdammersvoorelkaar proberen we nóg meer mensen samen voor 010 te laten gaan. 

Een voorbeeld-Rotterdammer die niet alleen lult, maar ook poetst én vooral motiveert is stadsdichter Derek Otte. Daarom vroegen we hem een gedicht te schrijven voor op de ijskoude verpakking: een ode aan de RotterdammerT. Nog niet gelezen? Digg snel de vriezer in voor de 010-pint. Tijdens het spoonen vertelt Derek hiero waarom hij zich inzet voor alle smaakies tegelijk…

 

Match made in de havenstad
 

De stadsdichter van 010 is ongepolijst en direct. Net als de havenstad en zijn gedichten. Zo’n duidelijke link vindt hij ook bij de mensen waar hij zich voor inzet.

‘Ik breng onder de aandacht waar ik zelf iets bij voel of waar ik me enigszins in kan verplaatsen. Zo ben ik ambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven omdat ik vroeger zelf erg heb gestotterd. En dat nog steeds wel een beetje doe. Voor het familiehuis van de Daniel den Hoed-kliniek ben ik ook ambassadeur, omdat toen mijn oma ineens ernstig ziek werd wij ook de hele dag bij haar in de buurt wilden zijn. Dat zijn allemaal dingen die voor een match zorgen.’

 

Frisse moohoo-tivatie

Derek probeert vooral jongeren te motiveren om in het goed doen te diggen zonder er iets voor terug te krijgen. Dit is misschien wel het moeilijkste wat er is. 

‘Ik wil jongeren graag leren wat het betekent om iets voor een ander te doen en heel eerlijk te zijn, ook over je lelijke dingen, vooral in een tijd waarin we elkaar allemaal ideaalplaatjes voorhouden. Letterlijk op Instagram, maar ook gewoon in het dagelijks leven. Ik blijf proberen de boodschap die ik heb over te brengen. Van: joh, denk gewoon goed na over wie jij bent en waar jij staat en probeer ook af en toe naar een ander om te kijken.’ 

 

‘Onze overeenkomst is dat we verschillend zijn.’

 

Heel erg echt

Niemand zit erop te wachten om verplicht een goede daad te doen. Daarom is het voor de stadsdichter belangrijk te laten zien dat als je er open voor staat, je al snel zelf tot de conclusie komt dat je er zelf ook onw-ijs veel aan hebt. 

 

‘Alleen naar je buren kijken is heel veilig of zo. Maar ja, ik heb altijd verder willen kijken, vooral als stadsdichter. En dat is hier niet altijd makkelijk, hoor. Je spreekt mensen die het heel zwaar hebben qua armoede of je wordt weer teruggebracht naar momenten in je leven waarin je het zelf best wel lastig had. Dat is wel goed om met beide benen op de grond te blijven. Plus: het is echt. De mensen die je ontmoet waarderen je werk echt, maar dan ook echt.’ 

 

Sterker door wij 

Derek Otte zorgt voor emoties met zijn gedichten en optredens, maar misschien nog wel het meest met zijn inzet voor mensen die het nodig hebben. Want we groeien niet ondanks, maar dankzij onze verschillen. 

 

‘Kijk, ik ga in mijn eentje de wereld niet veranderen. Maar als we allemaal een beetje doen, komen we verder. Ik ben zelf vanaf nul begonnen en mede door hulp van anderen ben ik aan mijn opdrachten gekomen. Ik heb hierdoor een podium kunnen ontwikkelen, wat ik dan natuurlijk ook moet gebruiken. Niet alleen om mensen te raken met mijn werk, maar ook om problemen onder de aandacht te brengen. Dat is dan mijn steentje.’ 

 

‘Helpen van mens tot mens vind ik het meest tof.’

 

Chunk, ervaar en word beloond

Hoe graag de woordkunstenaar ook zou willen dat iedereen zich inzet, hij weet dat de wereld druk is. Zijn boodschap: probeer, chunk en ervaar het eens, zonder je voor een bepaalde periode verplicht vast te leggen. Dan word je vanzelf beloond.

 

‘Ik weet dat mensen heel veel aan hun hoofd hebben. Iedereen zit in zijn eigen ding, maar als je een keer tijd hebt, probeer je dan gewoon een keer in te zetten voor een ander. Je kunt al heel veel voor iemand betekenen door er af en toe te zijn. Belangeloos.’ 

 

Ook eens iets n’ice voor een ander doen? 

Kijk op Rotterdammersvoorelkaar en ontdek de verschillende plekken waar je je in kunt zetten. Heb je echt geen idee wat bij je past? Doe deze quiz en ontdek je verborgen 'help een ander''-talent!