If it’s melted it’s ruined!

Klimaat mars.jpg

Waarom liepen wij de klimaatmars? 

Samen met 40.000 anderen liep het Ben & Jerry’s team op 10 maart mee in de Klimaatmars in Amsterdam. Hiermee willen we Nederland en Europa vragen om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius blijft. We zijn geen wetenschappers, maar bij Ben & Jerry’s vinden we dat de poolkappen, net als ons ijs, beter bevroren kunnen blijven. Van onze Fairtrade leveranciers horen we bij Ben & Jerry’s al jaren dat deze aantasting een groot probleem is. Zij leveren de (h)eerlijke ingrediënten van ons ijs, en de oogsten hiervan hangen sterk af van het weer en dus het klimaat. Benieuwd naar meer, lees dan verder! 

 

Van koe tot cone!

​​Ben & Jerry’s is een B-corps en wil samen met meer dan 600 andere bedrijven een positieve impact hebben op de samenleving. We  meten onze impact van koe tot horentje. We hebben de afgelopen decennia veel geinvesteerd in innovaties om minder energie te gernbruiken in onze fabrieken, zoals ons GreenEnergy project. We gebruiken groene stroom en verminderen onze afhnakelijkheid van aardgas met de uitvindingen zoals de Chunkinator. Ook ondersteunen we projecten van onze Fairtrade leveranciers om de CO2 uitstoot te verminderen via herbebossingsprojecten en voerden we in 2015 een interne CO2 tax in. Verbetering is een continu proces en we blijven zoeken naar die veranderingen die een verschil kunnen maken. 

 

Impact

We leven in een wereld waar de impact van klimaatverandering steeds duidelijker wordt. Van smeltende ijskappen tot verwoestende bosbranden… ze vertellen ons dat de planeet wordt aangetast en we weten dat dit komt door vervuiling die door de mens veroorzaakt is. Ben & Jerry’s zet zich al langer in voor klimaatrechtvaardigheid en zoekt altijd naar manieren om de milieu-impact van ons bedrijf te reduceren. We meten onze impact van koe tot cone! Je kan hierover lezen in ons jaarlijks Social and Environmental Impact Report.

 

Climate Justice is Social Justice

Maar… Naast het klimaat gaat dit probleem ook over mensen en hun rechten. De rijkste landen van de wereld dragen een grote verantwoordelijkheid voor dit klimaatprobleem, maar het zijn de armste landen die de prijs betalen voor 200 jaar industrialisatie. Dit is natuurlijk niet fair en niet houdbaar! We moeten naar een ander systeem waarin we als samenleving leven en werken binnen de grenzen van onze planeet. We moeten allemaal een eerlijke scoop bijdragen!

 

En nu?

​​Helaas bestaat er geen gemakkelijke en snelle oplossing om klimaatverandering op te lossen… maar we weten wel waar we moeten beginnen! Zo moeten we bijvoorbeeld: 

  • Afstappen van fossiel (tja.. wij hebben de smaak Fossil Fuel ook een plekje gegeven op ons Flavour Graveyard). 
  • Meer groene energie opwekken.
  • Een prijs zetten op CO2-uitstoot. 

 

Enkele van onze projecten

 

2002:

Gestart met CO2-compensaties voor onze VS productiefaciliteiten.

2004:

Eerste Levenscyclusanalyse- van koe tot cone- in  de VS en Europa. 

2007:

Start met CO2-compensatie en herbebossingsprogramma voor onze Fairtrade boeren in samenwerking met  PUR.

2008:

Partnerschap met Greenpeace om EPA-goedkeuring te krijgen voor koelkasten zonder fluorkoolwaterstoffen (HFC).

2014:

Lancering Chunkinator; Een biovergister geïnstalleerd in onze fabriek in Hellendoorn. Deze zet rest-ijs om in biogas!

2015:

Lancering interne CO2 tax.

2018:

Lancering eerste drie Non-Dairy smaken op basis van amandelmelk.

 

Enkele van onze campagnes

 

2002:

One Sweet Whirled-lancering in de VS: Eerste campagne rondom klimaatverandering om bij onze fans aandacht te vragen voor het onderwerp samen met de Dave Matthews Band in de VS ( dat was toen heel innovatief!). 

2005:

Global warming campagne in de VS. 

2005:

Oprichting Climate Change College Europa samen met het WNF, waarbij we studenten lieten kennismaken met experts op het gebied van klimaatverandering

2015:

Wereldwijde lancering Save Our Swirled Campagne met Avaaz.

2015:

Scoop for the Great Barrier Reef- Campagne  ism  parner WNF om Australiers te vragen politici aan te sporen de Great Barrier Reef beter te beschermen.

 

Dus... waarom lopen we mee?

​​We weten dat we het niet alleen kunnen. To save our swirled hebben we iedereen nodig! Zo ook overheden, en een nieuw beleid voor een eerlijke prijs op CO2. Zo kunnen we de transitie naar een schoner Nederland en Europa mogelijk maken!

Dus daarom lopen wij mee in de Nederlandse klimaatmars, voor een eerlijk klimaatbeleid. Want als het gesmolten is, is het bedorven. Climate Justice Now!