Steun de Europese
klimaatstaking op 24 mei!

world-cone-melt3-1200x630.jpg (world-cone-melt2)

Op een dag in augustus vorig jaar besloot Zweedse scholiere Greta Thunberg te spijbelen. Dat is op het eerste gezicht geen wereldnieuws, maar Greta deed dat met een belangrijke reden. Ze zat op de stoep bij het Parlement om hen te vragen met een plan te komen om opwarming van de aarde tegen te gaan.

Anderen volgden. Inmiddels zijn er in zo’n 70 landen  in meer dan 450 steden en dorpen acties gehouden. Bij de vorige grote internationale staking op 15 maart, waren er meer dan 1.8 miljoen mensen op de been.

Ook in Nederland vragen jongeren om actie. Zo is in Den Haag bijvoorbeeld  de eerste Youth for Climate in Nederland opgericht. En  ook in andere steden zien we dat jongeren om actie vragen, zoals de Nederlandse Fridays for Future jongerenbeweging en de groep Students for Climate.

 

If it’s melted it’s ruined

De opwarming van de aarde is een feit. Dat horen we niet alleen van de wetenschappers die het IPCC rapport schreven, maar ook van onze eigen Fairtrade leveranciers die de vanille en cacao leveren voor onze Cookie Dough en Chocolate Fudge Brownie.

We weten ook dat de meest kwetsbare mensen het meeste last hebben van de veranderingen. Dat is waarom we  al 20 jaar ons best doen om onze eigen impact terug te brengen. Zo  loopt onze fabriek op groene stroom en ontwikkelden we schonere vriezers  in samenwerking met Greenpeace. Ook heffen we sinds 2015 een interne CO2 tax, en werken we samen met de Fairtrade leveranciers en lokale NGOs aan herbebossingsprojecten

We weten dat we meer moeten doen en sneller moeten gaan. Maar we beseffen ook dat vrijwillige acties van bedrijven niet genoeg zijn; we hebben iedereen nodig om een verschil te maken. Daarom voerden we bijvoorbeeld in 2015 campagne met Avaaz om politici op te roepen zich hard te maken voor 100% duurzame energie in 2050 in aanloop naar de COP in Parijs. Maar ook vroegen we bijvoorbeeld in Australie met onze partner 350.org politici vragen af te stappen van fossiel en te investeren in groene energie. Want alleen zo kunnen we structureel iets veranderen.

Jongeren zijn de toekomst

Jongeren hebben de toekomst en wij vinden het belangrijk dat ze zich uitspreken over hun toekomst. We kennen in het verleden talloze voorbeelden van jonge activisten die voor verandering hebben gezorgd. We zien het nu ook.

Veel volwassenen hebben kritiek op Greta en de andere jongeren; ze zeggen dat ze op school moeten blijven en de regels moeten volgen. Dat ze beter wetenschappers kunnen worden en de opwarming zo moeten aanpakken. Maar is dat echt zo? Wij hebben begrepen dat de onderzoeken zijn al gedaan en dat de  oplossingen er al liggen.  Nu gaat het erom dit alles om te zetten in acties.

 

Sluit je aan

Niemand kan alles doen maar iedereen kan iets doen. Jongeren eisen wereldwijd hun toekomst op en laten hun stem horen. Wij staan solidair met jongeren over de hele wereld komend jaar en hopen dat anderen hetzelfde doen.

Op 24 Mei staken jongeren door heel Europa. Hier zie je het dichtstbijzijnde evenement in jouw buurt. Wil je het meelopen liever aan hen overlaten? Ook zo kun je de jongeren steunen.