Trans Personen Die De Wereld Veranderen: het 50e Jubileum van Stonewall

June 28, 2019

Ben & Jerry's ice cream cone in a heart with Pride rainbow stripes

 Als bedrijf spreken we ons al meer dan 30 jaar uit  voor de gelijke rechten van de LHBTQ community wereldwijd. We vinden initiatieven als de Pride daarom mooi, omdat we trots zijn dat dat we ook in Nederland kunnen houden van wie we willen houden. 

Dit jaar, tijdens het 50-jarig jubileum van de Stonewall activisten, kijken we terug - naar voor de parades, en voordat er een “pride”  was.

We geven een tribute aan wat de pride-beweging in gang heeft gezet, en de transgender vrouwen die een groot verschil hebben gemaakt.

 

Wat Gebeurde er die Nacht in 1969

Eigenlijk kunnen we ook de Mafia bedanken voor de Stonewall Inn. Echt waar!  Het is niet eens zo heel erg lang geleden dat het nog illegaal was om handen vast te houden, te dansen met, of iemand te kussen van hetzelfde geslacht, of zelfs om kleding te dragen die beter bij een ander geslacht past. Dus de LGBTQ community zocht naar afgesloten ruimtes waar ze konden zijn wie ze wilden zijn. The Mob, die hier een business opportunity in zag, runde meerdere "gay bars" in New York City's Greenwich Village. 

The Stonewall Inn was een nieuwe bar in 1969, die een belangrijke ontmoetingsplek werd  omdat de entree niet heel duur was en niet onbelangrijk: omdat je er kon dansen.

Politie-invallen waren gebruikelijk, maar door The Mob werden bareigenaren vaak van te voren al ingelicht over deze invallen. Wanneer politie binnenviel in de Stonewall en begon toe te slaan in de vroege uren van 28 juni 1969, was iedereen daarom verrast. Niemand was van tevoren ingelicht. En in plaats van vertrekken en naar huis gaan, bleven de Stonewall beveiligers. Ze waren woedend. Bewoners van de buurt waren ook boos. Iedereen klaar met het optreden van de politie. 

 

Transgender Heldinnen

Marsha P. Johnson, een trans vrouw, vierde haar 25e verjaardag in de Stonewall. Als een trans rechten/homo rechten/aids activiste en draq queen, was ze een van de eersten die zich tegen arrestatie verzetten die nacht. 

Sylvia Rivera, geboren als dochter van een Puerto Ricaanse vader en Venezolaanse moeder, was er ook. Ze was bevriend met Marsha en samen begonnen zij de Street Transvestite Action Revolutionaries (de term "transgender" werd niet veel gebruikt in de zestiger jaren), een groep die jonge mensen hielp die waren verstoten door hun familie. 

Anderen sloten zich aan bij Marsha en Sylvia en snel veranderden de protesten in een extreme rel. Honderden personen waren betrokken bij de eerste nacht, maar duizenden sloten zich aan en begonnen nacht na nacht te rellen. Stonewall was een startpunt van een beweging geworden. 

 

Een Wereldwijde Beweging

En de Stonewall rellen hebben niet alleen de LGBTQ beweging in de VS een boost gegeven - ze gaven een impuls aan de LGBTQ bevrijding over de hele wereld. 

In Nederland was er begin dat jaar ook een beweging ontstaan. In januari dat jaar demonstreerde  de LHBTQ gemeenschap inn Den Haag , waarbij ze de oberheid vroegen om gelijke behandeling. De eerste demonstratie op 21 januari 1969 was gericht tegen het oude artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht waarbij onderscheid werd gemaakt tussen homosexuele en heterosexuele koppels.

We zien 1969 als een belangrijk jaar. Want  volgend op de rellen was er een golf van overwinningen voor de LGBTQ beweging: homoseksualiteit werd legaal in Canada, Oostenrijk, Costa Rica, Finland en Noorwegen; Zweden werd het eerste land waar transgender personen legaal een operatie voor transitie kunnen ondergaan; ook in Nederland werd in 1971 het oude artikel 248bis aangepast. 

 

Werk aan de winkel

Transgender rechten zijn nog niet overal gelijk. Er zijn transgender helden en heldinnen die vandaag de dag nog steeds elke dag  zich inzetten voor gelijkheid en rechtvaardigheid. 

 

Meer weten over Stonewall?

Dat kan! Want mocht je rond de Pride Amsterdam  willen bezoeken kun je nu meer leren over het ontstaan van de beweging. Dit jaar is er in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam namelijk een expositie. Met 50 jaar Stonewall  willen de makers terugkijken op de roemruchte dagen die de beweging vleugels heeft gegeven. Maar de tentoonstelling stelt ook de vraag: wat nu? Wat kunnen we vandaag nog doen? N'ice toch? 

Lees meer in de link!