Fairtrade en gendergelijkheid

Feminists for Fairtrade

Laten we het hebben over het F-woord.

Misschien heb je niet veel tijd besteed aan waarom op onze pint het blauw en groene Fairtrade logo staat. Maar wat als we jou vertellen dat wanneer je aan het spoonen bent uit een Fairtrade gecertificeerde Ben & Jerry's pint, je mee kan helpen aan een betere wereld voor vrouwen? Ben je benieuwd geworden? Lees dan even door!

 

Wat is Fairtrade?

Achter het kleine Fairtrade logo zit een groot doel. Telkens wanneer je een Fairtrade gecertificeerd product ziet, zoals jouw Ben & Jerry's pint, weet je dat de boeren die de ingrediënten uit het product hebben geproduceerd - bij ons cacao, vanille, suiker, bananen en koffie - een eerlijke prijs hebben ontvangen voor hun harde werk en niet zijn benadeeld zijn door machtige handelsorganisaties. Boeren die meedoen aan Fairtrade stemmen ook in met standaarden die beter zijn voor iedereen, zoals op het gebied van milieu, eerlijke werkomstandigheden en het terug investeren in de lokale gemeenschappen.

Wat heeft dit te maken met vrouwen?

Als jij erin gelooft dat vrouwen politieke, sociale en economische gelijkheid met mannen verdienen - en je er niet bang voor bent om je sterk te maken voor deze rechten, dan staan wij daar samen met jou! Dit is belangrijke reden waarom wij al sinds 2014 samenwerken met Fairtrade International. En er is nog meer waarom je zonder zorgen jouw pint kan eten.... we zullen je zelfs 5 redenen geven waarom jouw ijsgewoontes vrouwen steunt. 

 

Fairtrade farmer

 1. Een kans om deel uit te maken van de actie.

  Er zijn genoeg vrouwen die werk zoeken in de koffie-  of cacao industrie, maar zij worden vaak gepasseerd voor mannelijke concurrenten. Fairtrade International moedigt vrouwen aan om betrokken te raken en bieden trainingen en werkgelegenheid aan die nodig zijn om hen in dienst te houden en financiële zekerheid te bieden. Dus de volgende keer als je geniet van jouw flavourite, geniet je misschien nog wel meer van het idee dat deze Ben & Jerry's pint vol zit met (h)eerlijk cacao van een cacao plantage waar vrouwen gelijke kansen krijgen.

 2. Een stem hebben en uitbrengen.

  Eén van de basisprincipes van een Fairtrade certificatie is het versterken van de positie van mannen en vrouwen door middel van democratie. Bij een Fairtrade gecertificeerde cacao coöperatie in Ghana is bijna de helft van de bestuursleden (inclusief de voorzitter) vrouwelijk. Fairtrade International weet dat het betrekken van vrouwen goed is voor zowel de vrouwen als het bedrijf.

   

 3. Een veiliger thuis.

  Onderzoek laat zien dat vrouwen die onder de armoedegrens leven vijf keer zoveel meldingen maken van huiselijk geweld als diegenen die boven de armoedegrens leven. Dit rapport komt uit de Verenigde Staten, laat staan de grotendeels onderontwikkelde landen waar het merendeel van onze Fairtrade gecertificeerde ingrediënten vandaan komt. Maar, wanneer de inkomensongelijkheid tussen vrouwen en mannen afneemt, wordt het aantal meldingen van huiselijk geweld ook kleiner. Door te kiezen voor Fairtrade gecertificeerde ingrediënten - en dus eerlijke lonen - kunnen we helpen door ons deel te doen

   

 4. Ontwikkeling van de lokale gemeenschap.

  Eet een ijsje en help met het bouwen van een school - hoe klinkt dat? Wij vinden dit behoorlijk goed klinken en onze relatie met Fairtrade International helpt om dit voor elkaar te kunnen krijgen! Een onderdeel van de afspraak tussen Fairtrade en de boeren is dat een deel van de inkomsten apart gezet worden voor maatschappelijke ontwikkelingsprojecten. Zoals het bouwen van scholen, ziekenhuizen, of gezinsplanning services. Wat heeft gezinsplanning dan te doen met cacao of vanille bonen? Vraag dat aan vrouwen die rond 1960 volwassen werden, toen de pil voor het eerst geaccepteerd werd als anticonceptiemiddel. Gezinsplanning helpt vrouwen met het bereiken van hun carrière doelen op het gewenste moment. Dit geeft hen de kans om hun eigen land te bezitten en te bewerken, winstgevende gewassen te verbouwen en eerlijk betaald worden hiervoor.

 5. Hogere lonen voor iedereen.

  Ongeveer 43 procent van de arbeidskrachten in de agrarische sector in ontwikkelingslanden zijn vrouwen, maar toch hebben zij veel minder toegang tot land, leningen en technische ondersteuning. Ook krijgen zij minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk. Het verkleinen van de inkomensongelijkheid is gunstig voor zowel vrouwen als de globale economie: onderzoek toont aan dat vrouwen die een eerlijk loon ontvangen ook gezonder en zelfstandiger zijn en de levensomstandigheden van hun kinderen verbeterd. Heb je nog een reden nodig om vrouwen te steun via Fairtrade producten? De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schat dat het vergroten van gender gelijkheid in de agrarische sector het aantal ondervoede mensen zal verlagen met 100-150 miljoen. En het enige wat jij hoeft te doen om een rol te spelen is te genieten van een (h)eerlijke pint Ben & Jerry's. Niet zo moeilijk, toch?

Oke, we hebben je net vijf gave redenen gegeven om Fairtrade gecertificieerde producten te steunen als jij in gender gelijkheid gelooft. Maar er zijn nog meer redenen om het werk te steunen dat Fairtrade verricht om gender ongelijkheid te verkleinen en hiermee het leven van vrouwen overal ter wereld te verbeteren: Het kopen van Fairtrade producten draagt bij aan gerechtigheid voor vrouwen, is goed voor de economie en creëert een gezondere en productievere samenleving. Het enige wat jij hoeft te doen is even te zoeken naar dat kleine blauw-groene logo op de producten in de supermarkt. (Oh, en we raden je aan een lepel bij de hand te houden!)