Earth Day bestaat 50 jaar: 3 manieren hoe jij een verschil kan maken dit jaar

EarthCone-779x400.png

We kunnen wel zeggen dat de aarde betere dagen heeft meegemaakt. De 2010s was het heetste decennium ooit gemeten (en 2019 was het op twee na heetste jaar ooit gemeten). Groenland is aan het smelten. Een groot deel van Australië  had te maken met bosbranden afgelopen jaar. Extreme weersomstandigheden, die versterkt worden door de klimaatcrisis, hebben de wereld in 2019 ruim 150 miljard dollar gekost, en dit getal zal alleen maar hoger worden naarmate de effecten van de crisis groter worden. 

Maar op 22 april in 1970 zag het er ook somber uit. (Hoe somber? Een vervuilde Ohio rivier stond in brand. Ja, een rivier stond in de brand!). Op die dag, 50 jaar geleden, gingen 20 miljoen Amerikanen de straat op om schoon water, een schone lucht en een schoon klimaat te eisen - en met succes! De eerste Earth Day was de start van de klimaatbeweging. En nu is elke 22 april een wereldwijde dag van actie.

Terwijl we de 50e verjaardag van Earth Day vieren, moeten we onthouden hoeveel we voor elkaar kunnen krijgen als we samenwerken om de wereld een betere plek te maken. Het klimaat is in crisis, maar hier zijn drie dingen die wij kunnen doen om te helpen.

 • 1. Steun de jongeren in de  klimaatbeweging

  Jongeren brengen een beweging op gang om de klimaatcrisis aan te vechten.

  De Zweedse tiener Greta Thunberg begon met het Fridays for Future klimaatprotest twee jaar geleden en is sindsdien een internationaal icoon. Zij en haar mede jongeren activisten hebben jongeren over de hele wereld geïnspireerd om actie te eisen van onze leiders.

  Jongeren hebben altijd aan het begin gestaan van bewegingen om positieve veranderingen te realiseren. Afgelopen september hebben we hier weer het bewijs van gezien. De Global Climate Strike, geleid door jongeren, liet miljoenen mensen over heel de wereld de straat optrekken. Jonge leiders zijn bezig met meer klimaatstakingen te plannen tijdens Earth Day dit jaar. Sluit je aan bij hun beweging en help mee om dit de grootste dag van klimaatactie ooit te maken!

 • 2. Stem voor het klimaat

  Jonge leiders hebben politici opgeroepen om de klimaatcrisis niet als een crisis te behandelen.  ''Ons huis staat in brand,'' heeft Greta gezegd, maar toch doen veel gekozen leiders alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Sommige leiders hebben haar zelfs bespot. Sommige leiders blijven zelfs ontkennen dat klimaatverandering echt is.

  Helaas is klimaatverandering echt. En we hebben geen tijd te verliezen. Als de leiders in jouw dorp, stad en land dit niet begrijpen, stem dan niet op ze. Stem op politici die klaar zijn om de volgende stappen te ondernemen:

  Een prijs invoeren op koolstof 

  De CO2-uitstoot verminderen met minstens 45% voor 2030

  Realiseren van de transitie naar 100% hernieuwbare energie voor 2050

  Volledig stoppen met het gebruik van steenkool

  Stoppen met het investeren in de fossiele industrie 

  Stoppen met de ontbossing van oude tropische bossen

  Zorgen dat de armste mensen en landen steun krijgen om zich aan te passen aan de klimaatverandering

 • 3. Promoot klimaatrechtvaardigheid

  Wanneer we over de klimaatcrisis praten, moeten we onthouden dat we over mensen praten. We praten over families, buren en gemeenschappen. En de meest kwetsbaren onder ons worden het hardst geraakt.

  Welvarende landen hebben dit probleem veroorzaakt, maar de minst ontwikkelde landen moeten hiervoor de prijs betalen. En terwijl het makkelijk is om de connectie te maken tussen het opwarmende klimaat en de stijgende zeespiegels die kleine eilandstaten bedreigen, zijn andere gevolgen niet zo duidelijk te zien. Wist je dat de vluchtelingencrisis verergerd is door de toenemende verandering van het klimaat?

   

  De uitdaging die voor ons ligt gaat over meer dan klimaatverandering. Het gaat over klimaatrechtvaardigheid. Dus terwijl we werken aan oplossingen, moeten we kwetsbare gemeenschappen een stem geven en naar hen luisteren. We hebben een nieuwe wereldwijde groene overeenkomst nodig die gelijkheid en rechtvaardigheid centraal zetten in de strijd tegen klimaatverandering.

Verandering zal niet makkelijk komen - dat is nooit zo. Maar kijk naar wat er 50 jaar geleden is gebeurd! Earth Day 2020 is onze kans om de wereld een betere plek te maken. Op 22 april zullen miljoenen mensen wereldwijd samenkomen om actie voor het klimaat te eisen. We zullen niet opgeven en we zullen niet stil zijn. We staan samen sterk, en we zullen de wereld veranderen.