4 manieren waarop de pandemie vluchtelingen nog meer raakt

lets_open_our_hearts_to_refugees_blog.jpg

Corona raakt iedereen. Dit is niet makkelijk, wie je ook bent en waar je ook woont.

Maar voor vluchtelingen – daarmee bedoelen we mensen die gevlucht zijn voor de gevolgen van oorlog of geweld, ongeacht hun officiële status – staat er nog meer op het spel. Op dit moment zijn er 70 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog of geweld. Nieuwkomers zoeken vaak nog een veilige plek, en hebben niet dezelfde juridische of sociale vangnetten als mensen die hier al langer wonen. Een pandemie maakt de verschillen nog groter.

Ben & Jerry’s maakt zich sterk voor vluchtelingen.  Het zijn onze vrienden, buren en familie. En ze hebben best wat te verduren op dit moment.

 • 1.  Onhygienische leefomstandigheden en gebrek aan privacy

  Als je tijdens deze pandemie op de vlucht bent voor oorlog en geweld, betekent dat dat je vaak met meerdere mensen die ook asiel aanvragen in een kamer verblijft, en in een enkel geval zelfs het bed deelt met onbekenden die symptomen vertonen, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Voor sommigen is er zelfs geen dak boven het hoofd. Anderhalve meter afstand houden is voor ons nog mogelijk, maar niet in een vluchtelingenkamp zoals we hebben aan de randen van Europa. 

 • 2. Lastige toegang tot zorg ( of angst om zorg te krijgen)

  Omdat veel vluchtelingen nog in het proces zitten om asiel aan te vragen, zijn ze soms huiverig om medische hulp te vragen. En voor sommige vluchtelingen zijn er nog andere hindernissen zoals transport, gebrek aan informatie, kosten voor zorg of medicijnen, taalbarrieres of angst voor het doorspelen van persoonlijke gegevens aan instanties

 • 3. Gescheiden van familie en vrienden

  Vluchtelingen kiezen er niet voor om hun huis te verlaten. Ze hebben geen andere keuze. En ze kunnen meestal niet alle mensen meenemen van wie ze houden. Sociale isolatie en eenzaamheid is een probleem voor iedereen. Maar stel je eens voor dat je dit meemaakt in een ander land, waar je de taal niet spreekt, wifi hebt of de middelen om te bellen. 

 • 4. Vertraging van asielprocedures

  Iemand die asiel aanvraagt moet wachten tot de overheid hun zaak bekijkt- maar de meeste overheden hebben bestaande en nieuwe aanvragen uitgesteld, of zaken zijn vertraagd.  Hoe langer de vertraging, hoe meer wanhopig de situatie- en hoe meer achterstand er wordt  opgebouwd. 

Hoe werkt dit in Nederland?

In Nederland volgt VluchtelingenWerk de ontwikkelingen op de voet. Je kunt dit hier teruglezen. Daarnaast hebben verschillende organisaties zich in Nederland zich de afgelopen weken actief uitgesproken om de situatie en veiligheid in de vluchtelingenkampen te verbeteren,  door de overheid te vragen een groep kinderen uit de kampen een veilige plek te bieden in Nederland. 

Wil je op de hoogte blijven van en zelf iets doen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van VluchtelingenWerk Nederland.

Cone Together- Samen sterk met vluchtelingen

Covid-19 bewijst dat we elkaar nodig hebben. Als een persoon ziek wordt, loopt iedereen risico. Maar als we allemaal samenwerken kunnen we de verspreiding tegengaan. Er is genoeg positief nieuws en samen (virtueel) sterk staan sterk zorgt er alleen maar voor dat we dit samen met onze nieuwe vrienden en buren kunnen doen. Sluit je aan! #conetogether #everyonecounts