Transactivisten die de wereld veranderen:
Wij vieren de initiatiefnemers en geboortedag van Pride

Ben & Jerry's ice cream cone in a heart with Pride rainbow stripes

Wij houden van Pride. Wij houden van de parades en de feestjes. We houden er van om overal regenboogvlaggen te zien. Pride is altijd een feestdag vol plezier, de dag die draait om van degene te houden van wie je houdt, en te kunnen zijn wie je bent. Maar laten we ook de oorsprong van Pride niet vergeten - het feit dat het eerste Pride event in de geschiedenis eigenlijk een protest was. 

Dit is het jaar waar velen van ons thuiszitten en we niet met zijn allen samen mogen komen om Pride te vieren. Dus blikken we terug - terug voor de parades er waren, nog voor de vlag en zelfs nog voor het bestaan van 'pride' zelf. 

We kijken naar wat de pride beweging teweeg heeft gebracht, en de ongehoorde transgender vrouwen van kleur die deze internationale beweging hebben gestart. 

Wat gebeurde er die nacht in 1969

Eigenlijk kunnen we de maffia bedanken voor de Stonewall Inn. Echt waar! Het is misschien lastig te geloven, maar niet eens zo heel erg lang geleden was het nog illegaal om handen vast te houden, te dansen met, of iemand te kussen van hetzelfde geslacht, of zelfs om kleding te dragen die beter bij een ander geslacht past. Dus de LHBTQ community zocht naar afgesloten ruimtes waar ze konden zijn wie ze wilden zijn. The Mob (de Amerikaanse maffia), die hier een business opportunity in zag, runde meerdere "gay bars" in New York City's Greenwich Village. 

The Stonewall Inn was een nieuwe bar in 1969, die een belangrijke ontmoetingsplek werd in Greenwich Village, vanwege de lage entreeprijs en niet onbelangrijk: omdat je er kon dansen. (In die tijd was het in de meeste gay bars niet toegestaan om te dansen)

Politie-invallen waren gebruikelijk, maar dankzij de invloed van The Mob werden bareigenaren vaak van te voren al getipt over deze invallen. Toen de politie binnenviel in de Stonewall en mensen begon rond te slaan in de vroege uren van 28 juni 1969, kwam als een verrassing. Niemand was van tevoren getipt. En in plaats van te vertrekken en naar huis te gaan, bleven de Stonewall beveiligers. Ze waren woedend. Bewoners van de buurt waren ook boos. Iedereen was klaar met het optreden van de politie. 

Transgender heldinnen

Marsha P. Johnson,  een trans vrouw, vierde haar 25e verjaardag in de Stonewall. Als een trans rechten/homo rechten/aids activiste en draq queen, was ze een van de eersten die zich tegen arrestatie verzetten die nacht. 

Sylvia Rivera, geboren als dochter van een Puerto Ricaanse vader en Venezolaanse moeder, was er ook. Ze was bevriend met Marsha en samen begonnen zij de Street Transvestite Action Revolutionaries (de term "transgender" werd niet veel gebruikt in de jaren zestig), een groep die jonge mensen hielp die waren verstoten door hun familie. Sylvia gooide een van de eerste flessen. 

Meer flessen en bakstenen volgden. Anderen sloten zich aan bij Marsha en Sylvia en snel veranderden de protesten in een extreme rel. Honderden mensen waren betrokken bij de eerste nacht, maar duizenden sloten zich aan en begonnen nacht na nacht te rellen. Stonewall was een startpunt van de beweging geworden. 

Een wereldwijde beweging

De Stonewall rellen hebben de LHBTQ beweging wereldwijd een boost gegeven. In januari dat jaar demonstreerde de LHBTQ gemeenschap in Den Haag, waarbij ze de overheid vroegen om gelijke behandeling. De eerste demonstratie op 21 januari 1969 was gericht tegen het oude artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht waarbij onderscheid werd gemaakt tussen homosexuele en heterosexuele koppels. 

De jaren die volgden na de rellen zagen we een explosie van overwinningen voor de LHBTQ community: homoseksualiteit werd legaal in Canada, Oostenrijk, Costa Rica, Finland en Noorwegen; Zweden werd het eerste land waar transgender personen legaal een operatie voor transitie kunnen ondergaan; ook in Nederland werd in 1971 het oude artikel 248bis aangepast. 

Naast de vooruitgangen die werden geboekt, begonnen ook de protesten. In juni 1970 zagen we protesten in de Verenigde Staten om het 1 jarig jublieum van de Stonewall rellen te herdenken. De UK hield haar eerste gay pride parade ooit, in November dat jaar en meer steden en landen sloten zich hierbij aan. Vandaag viert een groot deel van de wereld Pride maand in juni, ter nagedachtenis aan de Stonewall rellen. 

Er is meer werk aan de winkel

Transgender rechten zijn nog niet overal op de wereld gelijk aan dat van anderen. Dus er is nog veel werk te doen. Er zijn transgender helden en heldinnen die zich vandaag de dag nog steeds elke dag inzetten voor gelijkheid en rechtvaardigheid. 

Laten we deze Pride maand een moment nemen om de activisten te herdenken die 50 jaar geleden  hun levens hebben geriskeert tijdens de Stonewall rellen.  

En laten we ook stilstaan bij de activisten die nu werken aan gelijke rechten voor iedereen.