Skip to main content

header image for Cone Together, a European refugee resettlement campaign

Ben & Jerry’s lanceert werkgevers-toolkit over asielzoekers en werk

Wachten is vervelend, en lang wachten nog vervelender. Ook veel vluchtelingen die net in Nederland zijn, ervaren dat, en willen niets liever dan de handen uit de mouwen te steken. Dat zien wij elk jaar in de Ice Academy, een programma voor ondernemers met een vluchtelingenachtergrond. Tijdens dit programma ontwikkelen de ondernemers een business plan en doen ze ook werkervaring op. Ook ondernemers die al langere tijd in afwachting van hun asielprocedure zijn, mogen binnen het Ice Academy programma werkervaring opdoen, als ze het recht hebben om te werken.*  Hopelijk duurt het afwachten zo iets minder lang.

 

Succesrecept
Voor de werkgever werkt het net iets anders als je een werknemer krijgt die nog wacht op een officiële asielstatus. Want dan moet je zelf een werkvergunning regelen (de Tewerkstellingsvergunning) en dat gaat niet altijd goed. Sterker nog, in 20-30% van de aanvragen gaat het verkeerd, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Radboud Universiteit. 
Zonde, want met simpele handvatten kan een nieuwkomer wel snel aan de slag. Wij hebben van onze ervaringen geleerd en ons succesrecept verbeterd. Dat delen we nu met jullie, andere werkgevers, in deze toolkit. Zo lukt het hopelijk jullie ook om nieuw talent snel en simpel een plek te geven. Let’s melt barriers together! 

*In Nederland mag een asielzoeker wiens aanvraag nog in behandeling is, het eerste half jaar niet werken. Daarna mag iemand onder voorwaarden en voor een beperkte tijd werken, als hij of zij wil. Lees hier hoe dat zit.

 

Download hier

toolkit voor werkgevers>> nieuwe werknemers in afwachting van een asielstatus

 

Meer info:

Vluchtelingen en werk toolkit>> Algemene en informatieve toolkit voor werkgevers rondom statushouders. Door Refugee Talent Hub 

VIP Project>>Project voor werkevers door VluchtelingenWerk 

Onderzoeksrapport>>Asielzoekers en daadwerkelijke toegang tot werk in Nederland (2020)

Rapport>>Van azc naar een baan (2017)

 

FAQ
 • Onze missie is om het beste ijs te maken op de (h)eerlijkste manier, met aandacht en zorg voor de mensen en de aarde. We hebben de missie in onze ijsjes gebakken door al 30 jaar samen te werken met sociale bakkerij Greyston Bakery, waar mensen een tweede kans krijgen. Daarnaast zijn we 100%  Fairtrade gecertificeerd. We steunen verschillende activistische en NGO partners voor een wereld waarin racisme geen thuis heeft, liefde liefde is, en we ons blijven inzetten voor onze aarde.

  Een groep die het nu moeilijk heeft om het leven weer op de rit te krijgen zijn vluchtelingen: mensen die hun thuis achterlaten om te ontsnappen aan de gevolgen van geweld, vervolging of oorlogen. 85% van deze mensen wordt opgevangen in een ontwikkelingsland. Wij vinden dat we ons best moeten doen om te zorgen dat zij hier zich hier welkom voelen en hun leven weer op kunnen pakken. Lees hier meer over waarom we dit doen, zijn of bekijk de video van onze oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield op het Global Refugee Forum in Geneve.

  Picture5.png

 • Het aantal vluchtelingen dat wacht op een beslissing in hun asielprocedure loopt al sinds 2019 op. In december vorig jaar luidde VluchtelingenWerk Nederland de noodklok omdat de wachttijden soms tot 2 jaar duren, terwijl dit op papier maar 14 dagen duurt. Daar schreven wij al begin dit jaar over. Door Covid-19 wachten mensen nog langer op duidelijkheid

 • Wij runnen inmiddels voor het derde jaar de Ice Academy, samen met onze partner DELITE LABS, een inclusieve start up school. Met de Ice Academy supporten we ondernemers met een vluchtelingenachtergrond met het opzetten van hun eigen bedrijf. Daarnaast krijgen ze binnen het programma ook de kans om werkervaring op te doen. Voor de werkgever werkt het net iets anders als je werknemer al wel het recht heeft om te werken, maar nog in afwachting is van een asielstatus. Want dan moet de werkgever namelijk zelf een werkvergunning regelen (de Tewerkstellingsvergunning) en dat gaat niet altijd goed. Sterker nog, in 20-30% van de gevallen van de aanvragen gaat het verkeerd, zo blijkt uit recente onderzoeken.

 • De deelnemers van Ice Academy zijn ondernemers met een vluchtelingenachtergrond. Dat zijn vaak mensen die al officieel ‘statushouder’ heten. Maar steeds vaker melden zich geïnteresseerde ondernemers die al langere tijd in afwachting zijn van hun procedure met de vraag of ze mee mogen doen. 

 • Papierwerk en jargon: V-nummers, W-documenten, beslistermijnen, voornemens tot afwijzing, to name a few. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat verkeerde informatie of ontbrekende gegevens zorgen dat tussen de 20 en 30% van de werkvergunningen voor werknemers die nog in afwachting van de asielprocedure zijn maar officieel al wel mogen werken, alsnog geweigerd wordt. Iets wat vooral lijkt te liggen aan de werkgevers onervarenheid met dit soort werkvergunningen, niet aan de werknemer.

 • Werken geeft zin en zelfvertrouwen. Het helpt bij het maken van sociale contacten, het leren van de taal, en brengt zelfredzaamheidOnderzoek toont aan dat vluchtelingen in het azc die graag iets willen doen maar niets mogen doen, daar nog lang last van hebben. Al sinds 2015 geven wetenschappers en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in Nederland daarom aanbevelingen om te zorgen dat vluchtelingen in azc’s die dat willen ook de kans krijgen om iets te doen. 

 • Nederland is volgens de eigen wet- en regelgeving verplicht om asielzoekers die langer dan 6 maanden in hun procedure zitten niet alleen ‘feitelijk toegang’ maar ook ‘daadwerkelijke toegang’ te geven tot de arbeidsmarkt, zo staat in artikel 15 van de Opvangrichtlijn. Maar in de praktijk gebeurt het om verschillende redenen weinig. En als mensen toch de kans krijgen, strandt een deel van deze werkgevers in het aanvraag proces. Wij hopen dat door deze toolkit werkgevers hun koudwatervrees kunnen overwinnen en mensen die mogen en willen werken ook de kans geven om te mogen. 

  Maar het mooiste zou zijn dat mensen die oorlog of geweld ontvlucht zijn, zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen en kunnen beginnen met hun toekomst op te bouwen.  Begin dit jaar trok VluchtelingenWerk Nederland al aan de bel om aandacht de wachttijden in het azc. In hun nieuwsbrief delen ze de laatste updates. Ook kan je regelmatig petities steunen. Zo kun je politici laten weten dat je het belangrijk vindt dat er iets verandert. Doe je mee? Niemand kan alles doen maar iedereen kan iets doen om een verschil te maken! Let’s melt barriers together!

Back To Top