Vier de bijdrage van vluchtelingen op Wereld Vluchtelingendag

Illustration of people in the shape of a speaking bubble

Elke minuut van elke dag worden er 20 mensen gedwongen om hun thuis te verlaten vanwege oorlog of geweld. Wereldwijd zijn er 70,8 miljoen mensen hun thuisland ontvlucht (waarvan 25,4 miljoen vluchtelingen); meer dan ooit in de geschiedenis.

Deze getallen zijn zo moeilijk te bevatten dat we soms vergeten dat het hier om mensen gaat. Mensen die alles hebben moeten achterlaten om een nieuwe veilige plek te zoeken die zij 'thuis' kunnen noemen. 

Op deze Wereld Vluchtelingendag verwelkomen we vluchtelingen. We hopen dat je samen met ons en onze partner, de International Rescue Committee (IRC) meedoet, deze nieuwkomers verwelkomt en luistert naar hun verhalen. Bovendien hopen we dat je samen met hen en ons actie wil ondernemen om wereldwijd de rechten van nieuwkomers te beschermen en te verbeteren.

Meedoen in Europa

Velen studies laten zien hoe vluchtelingen de economie een grote boost geven, waar ze ook zijn.  Vluchtelingen brengen een verassend aanbod van ervaringen met zich mee - zij zijn dokters, boeren, ingenieurs, en wetenschappers.

Case voorbeeld: Albert Einstein. Je hebt waarschijnlijk weleens van hem gehoord - Nobel Prijs winnaar, briljante wetenschapper, werelwijd cultureel icoon. Maar wat je misschien nog niet weet is dat hij ook een vluchteling was die naar Amerika kwam in 1933, nadat hij de Nazi's was ontvlucht. Sterker nog, hij hielp zelfs mee met het oprichten van het IRC!

Met regelmaat dragen vluchtelingen op een opmerkelijk grote manier bij aan de wetenschap, kunst en cultuur.  Om een paar voorbeelden op te noemen:  

  • Madeleine Albright, voormalig US Staatssecretaris, vluchtte uit het toenmalige Tsjechoslowakije met haar ouders vlak nadat de Nazi's binnenvielen in 1938. 
  • Zangeres M.I.A. kwam naar London toen ze 9 jaar was tijdens een burgeroorlog in Sri Lanka.
  • De Koerdisch Iraneze schrijver Behrouz Boochani won de Australische Literatuurprijs, terwijl hij nog in het detentiecentrum van asielzoekers zat. 
  • Een van de oprichters van Google, Sergey Brin, was een vluchteling uit de Sovjet Unie.
  • Freddie Mercury, voormalig Queen lead zanger, vluchtte uit Zanzibar door geweld  en vestigde zich in de UK. 

 

Maar wat is Wereld Vluchtelingendag eigenlijk?

De eerste Wereld Vluchtelingendag werd in 2001 georganiseerd om het 50 jarige bestaan van de Refugee Convention te vieren. Sindsdien wordt het ieder jaar op 20 juni gevierd. 

Officieel gezien is dit de dag dat de VN wereldwijd het aantal gevluchte mensen telt. Maar er is nog veel meer te doen. Op Wereld Vluchtelingendag gaan we verder dan alleen de cijfers en benadrukken we de bijdrage die vluchtelingen leveren, waar ze ook nu zijn. 

 

Een heel warm welkom

Stel je voor wat we allemaal moeten missen als vluchtelingen niet in onze buurten, dorpen en steden zouden zijn gevestigd. Maar het gaat natuurlijk om veel meer dan financiële winsten, specifieke innovaties en ideëen. 

Studies hebben aangetoond dat diversiteit ons beter maakt, want met meer diversiteit om ons heen worden wij slimmer en creatiever (en werken we ook nog eens harder). Het is zelf zo, hoe eerder we diversiteit ervaren des te beter, want diversiteit op school zorgt ervoor dat studenten hoger scoren op toetsen en leidt tot een verhoogde inschrijving op het voortgezet onderwijs. 

Ondanks de vele ongegronde mythes en angsten rondom vluchtelingen, is het duidelijk dat zorgen dat iedereen mee kan doen het juiste is om te doen. Feit is, we hebben elkaar allemaal nodig.  

 

Doe mee

De vluchtelingencrisis gaat niet zomaar weg. Herinner je je de cijfers nog waar we het eerder over hadden? Hopen en dromen is niet de oplossing met een probleem van zo'n grootte. Miljoenen mensen, en velen van hen zijn kinderen, zijn op zoek naar onderdak en veiligheid. Zij hebben meer meegemaakt dan de meesten van ons zich kunnen voorstellen. Wat zij willen is niet extreem of controverseel. Het enige wat ze echt willen is een veilige plek die zij thuis kunnen noemen. 

Wij vragen om systematische veranderingen in drie raakvlakken die ervoor zorgen dat alle vluchtelingen respectvol, eerlijk en rechtvaardig behandelt worden. Ten eerste, herplaatsing van gemeenschappen vanwege oorlog, geweld of klimaatverandering is een wereldwijd probleem en dus is er wereldwijde samenwerking nodig om dit op te lossen. Ten tweede, elk individueel land moet ervoor zorgen dat het asielproces menselijk en effectief is. Tot slot, we moeten stimuleren dat iedereen - locale gemeenschappen en nieuwkomers - elkaar beter gaan begrijpen en iedereen zo dus meer begrip krijgt voor elkaar.

Niemand kan alles doen maar iedereen kan iets doen om een verschil te maken voor een ander, en samen kunnen we dat zeker!

Join ons in het supporten van de International Rescue Committee en hun werk om te zorgen dat vluchtelingen een veilige plek krijgen en de kans  om weer mee te doen.