Wij eisen gerechtigheid voor Moria

31810_NL_justice_for_Moria_779x438.jpg (31810_justice_for_Moria_burnt_1920x1080)

De situatie voor de inwoners van kamp Moria, het wanhopig overvolle vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos, is al lange tijd nijpend. Op 2 september meldde Griekenland het eerste bevestigde coronavirusgeval. En op 8 en 9 september brandde Moria in twee opeenvolgende branden tot de grond toe af. De branden verteerden de weinig kostbare bezittingen van de mensen die er woonden en maakten 13,000 mensen dakloos.

Op dit moment slapen duizenden mannen, vrouwen en kinderen - sommigen volledig alleen - op straat. Stel je voor dat je je huis moest ontvluchten omdat het niet meer veilig was en het kleine stukje van huis dat je nog had, ook volledig werd vernietigd en je compleet gestrand achterlaat? Moria is nu niet veilig, het is nooit veilig geweest. Het is tijd om de beleidsmakers in Europa te vertellen dat ze nu actie moeten ondernemen om diegenen te helpen die nu zo hard hulp nodig hebben. De branden in Moria legden bloot wat zich in het volle zicht verborgen hield en nu is het tijd om een veiliger en menselijker oplossing te vinden voor overvolle, onhygiënische vluchtelingenkampen, zoals Moria. 

 

Iedereen heeft een veilig thuis nodig!

Bij Ben & Jerry's vinden we dat iedereen een veilige plek moet hebben. De mensen die hun geimproviseerde huizen dinsdagavond in brand zagen staan, waren al gedwongen om oorlog, geweld, politieke onrust, klimaatverandering en andere onmenselijke behandelingen te ontvluchten, iets waar zij zelf ook niet voor gekozen hadden. Ze komen uit enkele van de meest door oorlog verscheurde gebieden van de wereld, en ze verdienen beter dan wat ze hebben gekregen

 

Een georganiseerde oproep tot actie.

Campagneleiders hebben zich ver voor de branden uitgesproken over de overvolle kampen. En begin september plaatsten verschillende hulporganisaties voor vluchtelingen 13.000 lege stoelen buiten het Duitse parlement in Berlijn - één voor elke vluchteling die in Moria wordt vastgehouden, een kamp dat gebouwd is voor slechts 3.000 mensen. De protestorganisatoren, een parnter van Ben & Jerry's, Seebruecke, Sea-Watch, Campact, and #LeaveNoOneBehind, eisten dat regeringen actie zouden ondernemen om het kamp te evacueren.

 

Er moet iets gebeuren - NU

Moria was al  een ramp voor de brand. Nu is het een crisis geworden die de politiek niet langer kan negeren. De Griekse regering heeft een aantal tijdelijke oplossingen bedacht, zoals het huisvesten van enkele voormalige Moria-bewoners op schepen of in tenten in de buurt. De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) doet ook een stap naar voren om te voorzien in de meest urgente humanitaire behoeften. Maar, zoals UNHCR opmerkt, is het bieden van tijdelijk onderdak niet hetzelfde als het vinden van een permanente oplossing. Het ontbrak de EU en haar lidstaten aan een alomvattende aanpak om mensen, die op zoek zijn naar veiligheid, te hervestigen. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft een meer permanent en humaan plan voorgesteld om mensen te beschermen die asiel zoeken in Europa. Op 23 september zal de Europese Commissie het beleid inzake migratie en asiel presenteren, een lang uitgesteld voorstel dat oproept tot een meer permanente oplossing voor de mensen die wanhopig hulp zoeken aan de EU-grenzen. Het pact roept alle 27 lidstaten van de EU op om het beleid aan te passen en om verantwoordelijkheid te nemen voor het creëren van een betere oplossing voor de tienduizenden mensen die asiel zoeken. Wij van Ben & Jerry's staan  100% achter een duurzame, humane oplossing die mensen als mensen behandelt en niet opnieuw een situatie zoals Moria creëert.

 

Jouw Stem Telt.

Geen mens is illegaal, en we roepen de politiek op om veilige en legale routes uit te creeeren voor mensen die op zoek zijn naar veiligheid, en om hervestigingsprogramma's te ondersteunen om nieuwkomers te helpen een vaste plek te vinden. Het Het  Pact rondom Migratie-en Asiel heeft het potentieel om echte veranderingen teweeg te brengen, maar jouw stem is net zo belangrijk.

Laat jij je stem ook horen, om met ons en onze partners op te staan ​​voor gerechtigheid voor de inwoners van Moria en voor mensen die overal op zoek zijn naar veiligheid. We hebben niet alle antwoorden, maar willen beginnen met een eerlijk, rechtvaardig en sterk EU -pact, aangenomen door de 27 lidstaten van de EU, dat zou een goed begin zijn. Wij geloven dat door verbindingen te leggen, op te roepen tot gerechtigheid, het veiliger en gemakkelijker te maken om hulp te krijgen voor mensen die het echt nodig hebben, de wereld een mooiere plek wordt voor iedereen.