6 Overwinningen Op Het Gebied van Klimaatverandering in 2020

hero_windmill-779x400.jpg

Stijgende temperaturen, historisch krachtige stormen, ongekende bosbranden - 2020 is geen goed jaar voor de planeet geweest. Maar zelfs nu de klimaatcrisis verergert, wordt er enige vooruitgang geboekt.

Dat is goed, want er is geen tijd te verliezen. Volgens een rapport dat recentelijk is vrijgegeven door de Verenigde Naties, is er de afgelopen twee decennia een duizelingwekkende toename van klimaatnoodsituaties geweest die miljarden mensen treft en de wereldeconomie bijna $3 biljoen kost. Als we niet resoluut optreden, kan onze planeet veranderen in een 'onbewoonbare hel voor miljoenen mensen'.

De zes onderstaande overwinningen op het gebied van klimaatverandering kunnen ons niet alleen op weg helpen om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te vermijden. Ze kunnen en moeten als inspiratie en motivatie dienen. Wacht niet langer om een verschil te maken. Sluit je aan bij de klimaatbeweging en eis dat onze leiders nu actie ondernemen.

 1. Europa wordt kolenvrij

  Het verbranden van steenkool amilton is de grootste bron van wereldwijde temperatuurstijging. Het vervuilt de lucht en is verantwoordelijk voor een enorm percentage van de kooldioxide in onze atmosfeer. Maar het goede nieuws is dat veel landen in Europa de stekker uit kolen trekken. Spanje heeft de helft van hun kolencentrales gesloten dit jaar. Oostenrijk heeft in april zijn laatste kolencentrale gesloten, wat Zweden ook deed. Het VK heeft een record gevestigd op het gebied van steenkoolvrije stroomopwekking (ongeveer twee maanden) eerder dit voorjaar: het langste traject dat het Verenigd Koninkrijk sinds de industriële revolutie heeft afgelegd zonder steenkool te gebruiken.

   

 2. Californië zegt nee tegen benzineauto's

  Als de staat Californië een onafhankelijk land was, zou het de op vier na grootste economie ter wereld hebben. Het behoort ook tot de top 10 van grootste markten voor personenauto's. Dit alles wil zeggen dat de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, de verkoop van nieuwe benzineauto's verbiedt tegen 2035 is een enorme deal. Maar het is logisch dat Californië het voortouw neemt bij de inspanningen om broeikasgassen te verminderen. Het wordt al jaren steeds meer bedreigd door extreme bosbranden en andere door klimaatcrises veroorzaakte rampen - dit brandseizoen is opnieuw het ergste in de geschiedenis geweest.

 3. Een groen herstel krijgt vorm

  COVID-19 heeft families en gemeenschappen over de hele wereld verwoest. Het kan moeilijk zijn om te focussen op hoopvolle signalen tijdens de pandemie, maar de resulterende quarantaines/ lockdowns leidden wel tot een aanzienlijke wereldwijde daling van de koolstofemissies. Dat overtuigde sommige politieke leiders om dit moment te zien voor wat het is: een once-in-a-lifetime kans om opnieuw na te denken over hoe onze economieën werken. Nu landen weer opengaan, kiezen velen ervoor om te heropbouwen met een groen economisch herstelplan zodat mensen en de planeet, en niet bedrijven, er het meest van profiteren. Als dit lukt, kan deze beweging niet alleen economische rechtvaardigheid bereiken, maar ook klimaatrechtvaardigheid.

 4. De Dakota Access-pijpleiding wordt afgesloten

  We volgen al jaren het lot van de Dakota Access Pipeline (DAPL), dus we juichten in juli toen een districtsrechtbank de sluiting van de pijpleiding verplichtte. Dat was de eerste keer dat een grote Amerikaanse pijpleiding door een rechtbank werd verplicht om te stoppen met werken vanwege milieuredenen. Maar een maand later stopte een hof dat bevel tot sluiting, waardoor het project opnieuw on-hold werd gezet. Deze uitspraak was duidelijk een tegenvaller, maar tegenstanders van DAPL blijven optimistisch. Wij staan achter de Standing Rock Sioux terwijl ze blijven vechten voor de gezondheid van de planeet en de soevereiniteit en het welzijn van hun mensen.

 5. Het gebruik van duurzame energie neemt wereldwijd toe

  Hoewel we op dit moment dringend snellere en directere actie nodig hebben om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar schone energie, is de algemene trend duidelijk: duurzame energie neemt toe ten opzichte van kolen en gas. Het aandeel van opgewekte elektriciteit uit duurzame energiebronnen wereldwijd steeg tot 28% in het eerste kwartaal van 2020: 2% hoger dan vorig jaar. Kolen en gas vertegenwoordigen nog steeds 60% van de wereldwijde elektriciteitsproductie, maar nemen desondanks af. Dat is goed nieuws, maar als we hopen iets te behouden dat lijkt op onze huidige manier van leven, moeten we de veranderingen die al aan de gang zijn, versnellen.

   

 6. De wereldwijde klimaatbeweging geleid door jongeren blijft groeien

  Een van de meest inspirerende ontwikkelingen van de afgelopen jaren was de opkomst van de door jongeren geleide wereldwijde klimaatbeweging. Jonge leiders over de hele wereld hebben geëist dat politieke leiders op de klimaatcrisis reageren alsof het een crisis is. “Ons huis staat in brand,” heeft Greta Thunberg gezegd -de tijd voor vertraging en discussie is voorbij. Terwijl de pandemie de omvang van sommige geplande evenementen en klimaatmarsen verminderde, blijft de beweging zelf groeien. Jeugdactivisten hebben de afgelopen 60 jaar aan de frontlinie gestaan ​​van zowat elk streven naar vooruitgang en is het dus geen verrassing dat vandaag de dag jonge mensen hetzelfde doen in de wereldwijde strijd voor klimaatrechtvaardigheid en een toekomst voor schone energie.

We moeten allemaal de leiding volgen van de jonge leiders die op verandering aandringen. Sluit je vandaag nog aan bij de klimaatbeweging! Vergeet dit jaar niet voor het klimaat te stemmen door leiders te steunen die hebben beloofd onmiddellijk actie te ondernemen om de koolstofemissies te verminderen en over te schakelen op schone energie. Er is nog steeds tijd om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, als we nu actie ondernemen.

Onderneem nu actie! Sluit je aan bij onze 350 vrienden die wereldleiders oproepen om de met elkaar verweven crisis van COVID-19, de wereldwijde klimaatcrisis en de wereldwijde ongelijkheid aan te pakken door een rechtvaardig herstel van de COVID-19 crisis te ondersteunen.