Wij ondersteunen onze cacaoboeren om een betere toekomst op te bouwen

VLS_FairTrade_Cocoa_779x400_1.jpg

Bij Ben & Jerry's zien wij ons zelf als een organisatie waar sociale rechtvaardigheid voorop staat en we maken ook nog eens 's werelds meest euforische ijssmaken. Daarom begint gerechtigheid voor ons direct bij de bron - met de ingrediënten die in onze favoriete smaken zitten.

De cacao die we gebruiken in ons (h)eerlijke en romige chocolade-ijs is al jaren Fairtrade gecertificeerd. Fairtrade garandeert niet alleen heerlijke ingrediënten, maar ook een eerlijke beloning voor boeren. En dat is geweldig! Nu gaan we er nog een schepje bovenop doen. Door samen te werken met onze vrienden bij Fairtrade, commiteren we ons aan het betalen van een ​​hogere prijs, die boeren zal ondersteunen op hun weg naar een leefbaar inkomen.

Hier lees je waarom.

Hoe Fairtrade Werkt

De reden waarom we jaren geleden de samenwerking zijn aangegaan met Fairtrade is om vijf belangrijke ingrediënten in te kopen : cacao, bananen, koffie, vanille en suiker. Fairtrade betekent meer opbrengsten voor de dingen die boeren verbouwen. Dus als je het Fairtrade-keurmerk op de zijkant van een van onze pints ziet, weet je dat de familie- of coöperatieve boeren die de ingrediënten van je favoriete smaak produceren, een eerlijk inkomen krijgen - een inkomen dat boeren ondersteunt bij het verbeteren van processen die impact hebben op het milieu en zich hiermee kunnen aanpassen aan het veranderend klimaat.

Fairtrade-boeren volgen en voldoen aan een reeks normen die ten goede komen aan werknemers, het milieu en de gemeenschap waarin zij leven. In ruil daarvoor ontvangen ze een Fairtrade Premium, een extra geldbedrag bovenop de verkoopprijs van hun ingrediënten dat ze kunnen gebruiken om te investeren in zakelijke of gemeenschappelijke projecten.

Ben & Jerry's Fairtrade-premies omvatten tussen de 1% - 2% van de totale Fairtrade-premies in de wereld. Deze Premium kan een enorm verschil maken. Een cacaocoöperatie waarmee we samenwerken in Ivoorkust kon hiervan een nieuwe medische kliniek bouwen, een verpleegster inhuren, zonnepanelen installeren en een waterpomp kopen.

 

Wat is een leefbaar inkomen?

Voor veel boeren is deze Fairtrade Premium super belangrijk, misschien zelfs levensreddend. En daarom zijn we altijd op zoek naar manieren om meer te doen. Nu werken we samen met Fairtrade om een ​​hogere prijs te betalen en ondersteunen hiermee 5.000 van onze boeren op weg naar een leefbaar inkomen.

Fairtrade definieert een leefbaar inkomen als "voldoende inkomen om een ​​fatsoenlijke levensstandaard voor alle leden van het huishouden te kunnen betalen, inclusief een voedzaam dieet, schoon water, fatsoenlijk onderkomen, onderwijs, gezondheidszorg en andere essentiële behoeften, plus een beetje extra voor noodsituaties en om te sparen -wanneer de landbouwkosten volledig gedekt zijn.​​" Dat 'extraatje' betekent enorm veel: het betekent namelijk dat boeren in staat zijn om te zorgen voor hun bedrijf, hun gemeenschap en de omgeving waarin we allemaal leven.

Kortom, een leefbaar inkomen gaat om de waarborging dat cacaoboeren nu een eerlijk deel krijgen, en een kans om plannen te maken voor de toekomst.

 

Cacaoboeren Hebben Onze Steun Nodig

Waarom zetten we deze stap eerst met cacaoboeren? De meeste cacao wordt verbouwd in ontwikkelingslanden, plaatsen als de Ivoorkust, waar er weinig bescherming is voor kleine boeren bedrijven. Bijna alle cacaoboeren leven van de winst die ze maken met hun oogst, die elk jaar varieert door zaken die zij zelf niet kunnen beinvloeden, zoals het weer en de prijzen van grondstoffen. De Ivoorkust levert 40% van alle cacaobonen, maar boeren verdienen daar dagelijks gemiddeld slechts $1.

Er is veel ongelijkheid in de wereldwijde keten van cacao, waardoor veel boeren in extreme armoede vast zitten, niet in staat om in hun dagelijkse behoeften te voorzien en laat staan ​​te investeren in nieuwe apparatuur of methoden die misschien beter inspelen op de gevolgen van de klimaatcrisis. Waar onregelmatige regenval, droogte en ontbossing het leven voor cacaoboeren nog moeilijker maakt.

We willen hetzelfde kunnen doen voor al onze Fairtrade-boeren. Cacao voelde als de juiste plek om te beginnen, om drie belangrijke redenen:

  1. Cacao, en dit is geen verrassing voor alle chocolade lovers, is een van onze belangrijkste ingrediënten.
  2. We betaalden $1.6m aan Fairtrade Premiums aan cacaoboeren in 2019, meer dan we voor elk ander ingrediënt betaalden.
  3. Cacaoboeren zijn bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering en schommelingen op de wereldmarkt.

Als onderdeel van deze nieuwe prijs commitment voor cacao zullen we samenwerken met Fairtrade om er zeker van te zijn dat we een positief verschil maken voor onze boeren.

 

Hoe Kan Jij Helpen

Op jaarbasis, helpt de aankoop van al onze Fairtrade producten, ongeveer 210.000 boeren, waaronder ongeveer 168.000 cacaoboeren. Wij kunnen zo de lekkerste ingrediënten ter wereld in onze smaken gebruiken, en zij kunnen investeren in de gezondheid en welvaart van hun families en gemeenschappen.

Fairtrade doet er dus toe! Goed om te weten, wanneer je een volgende keer in jouw flavorite Chocolate Fudge Brownie pint scoopt, dat je kiest voor een Fairtrade product en hiermee niet alleen cacaoboeren, maar ook hun families en de gemeenschap waarin zij leven helpt om een ​​betere toekomst op te bouwen.

Meer weten waar onze values-led ingredienten vandaan komen? Klik hier en ervaar dat het gebruik van Fairtrade gecertificeerde ingrediënten een verschil kan maken voor boeren over de hele wereld.