Ben & Jerry's Ice Cream

header image for Cone Together, a European refugee resettlement campaign

Gezinnen horen samen! 6 Meest chunky momenten van de afgelopen weken

Yiiihaa! Veel, veel dank aan al onze fans die afgelopen weken hun stem hebben laten horen en de overheid hebben gevraagd om gevluchte gezinnen sneller, soepeler en veiliger bij elkaar te brengen. 

UNHCR Nederland, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft op 17 december bijna 10.000 handtekeningen (9588 om precies te zijn) overhandigd aan de bewindsvoerder van Justitie en Veiligheid om ook aan haar duidelijk te maken: Gezinnen horen samen! 

Voor iedereen die een refresher nodig heeft, lees hier meer over de petitie van UNHCR en waarom dat nu belangrijk is. 

Wij hebben UNHCR beloofd dat we zullen doen wat we kunnen om hun campagne te steunen. Lees hieronder meer over onze chunkiest momenten van de afgelopen weken.

Zendesk 1 petitie.png

1. Overhandiging van de petitie

Het moment dat UNHCR de petitie ‘Gezinnen horen samen’ overhandigde aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. 

Aan de basis van de petitie ligt een onderzoek van UNHCR over gezinshereniging in Nederland met praktische aanbevelingen hoe het sneller, soepeler en veiliger kan. De petitie heeft een belangrijke rol gespeeld om te laten zien dat het veel mensen het aan het hart gaat om gezinnen weer samen te laten zijn.

Zendesk-2-jerry-1.jpgSchermafbeelding-2020-12-18-.jpg

2. Online expert-bijeenkomst met o.a. Jerry

De dag dat één van de twee oprichters, Jerry Greenfield, sprak op de lancering, een online expert-bijeenkomst van UNHCR Nederland over gezinshereniging, met NGO’s, ervaringsdeskundigen, advocaten, beleidsmakers en andere bedrijven om uit te leggen waarom het onderwerp ertoe doet en uit te leggen waarom een activistisch bedrijf als Ben & Jerry’s het belangrijk vindt om zich hierover uit te spreken.

 

3.  Media aandacht voor de urgentie 

De dag dat UNHCR en ervaringsdeskundigen zoals Wahhab en zijn familie aan het woord kwamen in de media, om te vertellen wat er aan de hand is en waarom het ertoe doet.

Screenshot-2020-12-21-153928.jpg

4.  Een smaak met een boodschap

De mega-smaak die we uitstuurde om aandacht te vragen voor de petitie van UNHCR en waarom dit het hart raakt van waar we als bedrijf al 40 jaar voor staan. 

 

5. Steun van nieuwe en bestaande fans

De hartverwarmende support die we ontvingen, zoals dit prachtige verhaal van artiest HAMZA

Zendesk-4-scoop-shop.jpg

6. Scoop Shop galore

De weken dat we van de ramen van onze scoop shop een billboard maakten, waar ook onze scoopers, ook tijdens de lockdown, aandacht hebben gevraagd voor de petitie.

 

Maar wat nu?

Het gesprek met de Staatssecretaris heeft het onderwerp nu op de kaart gezet. UNHCR heeft de urgentie aangegeven en duidelijk gemaakt dat de overheid andere keuzes kan maken om gezinshereniging sneller, soepeler en veiliger te maken. 

Om het belang hiervan te onderstrepen is met een enorm plakkaat het aantal handtekeningen onthuld en virtueel overhandigd .

Hoewel we er nog niet zijn, is de eerste stap genomen. De Staatssecretaris heeft de petitie positief ontvangen en UNHCR zal dit natuurlijk op de voet blijven volgen. 

Wij hebben ons gecommitteerd om op te blijven komen voor de rechten van vluchtelingen. Komende maanden zullen we ons beraden over de volgende stap. Wat jij nu nog kunt doen? Stay spooned! En sluit je aan bij UNHCR Nederland om de meest recente ontwikkelingen via de UNHCR nieuwsbrief te lezen.