Change the Whirled: Vreugde Vinden in Verzet

Vol trots brengen wij onze nieuwste vegan smaak, Colin Kaepernick’s Change the World, samengesteld door onze smaak-gurus in de Verenigde Staten, rechtstreeks naar onze fans in Nederland. Deze smaak is een eerbetoon aan Kaepernick’s activisme dat begon toen hij knielde tijdens het volkslied van de American Football wedstrijden waar hij in speelde, als protest tegen politiegeweld tegen Zwarte mensen in de VS. Kapernick is een internationaal erkende stem geworden in de bredere strijd tegen racisme. Colin Kaepernick’s deel van de opbrengst van de smaak gaat naar zijn Know Your Rights Camp.

Colin Kaepernick high fiving people in audience

Hij wilde de jeugd helpen. Zelfs al voor hij knielde. Lang voordat dat moment een beweging in gang zette in de VS en in de hele wereld, voor de magazine covers en nieuwsberichten en verdiepende essays. Sterker nog, bijna een jaar voordat Colin Kaepernick voor het eerst knielde tijdens het volkslied in protest tegen politiegeweld, racisme en witte suprematie, waren hij en zijn partner Nessa al een plan aan het smeden om jongeren van kleur te begeleiden naar een betere toekomst.  

 

Dat was in 2015. Nu heeft Know Your Rights Camp (KYRC) evenementen georganiseerd in zeven steden, en daarmee meer dan 1400 jongeren bereikt. (Door de pandemie organiseren ze voorlopig geen fysieke kampen, maar het KYRC werkt aan digitale oplossingen tot het weer veilig is om evenementen te organiseren.) Met hun overtuiging dat verzet tegen onrecht verankerd moet zijn in vreugde,  veranderen ze de levens van jongeren. Ze helpen een nieuwe generatie hun eigen waarde en kracht vieren.  

Colin Kaepernick talking to the audience

Je Rechten Kennen

Het idee voor Know Your Rights Camp kwam vijf jaar geleden nadat Kaepernick de beelden van de moord op Mario Woods zag, door politieagenten in San Francisco. Weer was een jonge Zwarte man geëxecuteerd door politie. Hij wilde jonge mensen van kleur niet alleen helpen aanvaringen met de politie te overleven, maar gewoon te kunnen groeien en bloeien.  

Deze zomerkampen zijn bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar en worden georganiseerd rondom KYRC’s 10 fundamentele mensenrechten. 

Je hebt het recht om VRIJ te zijn   

Je hebt het recht om GEZOND te zijn 

Je hebt het recht om BRILJANT te zijn 

Je hebt het recht om VEILIG te zijn 

Je hebt het recht om OMARMD te worden 

Je hebt het recht om DAPPER te zijn  

Je hebt het recht om te LEVEN 

Je hebt het recht om VERTROUWD te worden  

Je hebt het recht om ONDERWEZEN te worden 

Je hebt het recht om JE RECHTEN TE KENNEN. 

In de eerste instantie financierde Kaepernick KYRC helemaal zelf, nu ontvangt de organisatie duurzame ondersteuning van partners, om te verzekeren dat jongeren gratis naar een kamp kunnen blijven gaan. Dat betekent dat ze plezier kunnen hebben en zich volledig kunnen concentreren op de ervaring zelf, leren over onderwerpen als de geschiedenis van de politie tot financiële zelfredzaamheid en de geschiedenissen van hun gemeenschappen. Ze hebben genoeg tijd en ruimte om te luisteren, te praten, te lachen en gehoord te worden.  

 

Kaepernick is zelf ook een betrokken moderator en organisator, die artiesten, muzikanten, activisten, onderwijzers en maatschappelijke leiders meeneemt. Zo worden de jongeren geïnspireerd zichzelf te herkennen als een cruciaal onderdeel van een groeiende, multidisciplinaire, grassroots beweging voor de vrijheid van Zwarte mensen en het afbreken van witte suprematie. KYRC omarmt het ontdekken van wie je bent, het vinden van je stem en het dromen van je toekomst.    

Audience clapping

Acute Support

Toen de pandemie toesloeg, zag KYRC hoe COVID-19  gemeenschappen van kleur verwoestte en kwam in actie. De relaties die Kaepernick en KYRC al hadden ontwikkeld gaf hen de mogelijkheid een directe impact te maken—ze wisten wie hulp nodig had en waar die hulp het grootste verschil zou maken. In reactie op behoeftes van de gemeenschappen, is KYRC een soort acuut supportteam geworden, dat ondersteuning en broodnodig geld biedt aan gemeenschappen en buurten die decennialang systematisch uitgesloten en verwaarloosd zijn. 

 

COVID onthulde aan iedereen wat Kaepernick en onze andere vrienden en partners die anti-Zwart racisme bestrijden al tientallen jaren zeggen: Witte suprematie is een bedreiging voor de volksgezondheid en de publieke veiligheid. Het werk dat KYRC doet is cruciaal om getroffen gemeenschappen te ondersteunen en hen te helpen bloeien.   

Audience clapping and cheering

Wat Nu

Een van Colin Kaepernick’s favoriete quotes is van Ella Baker, Zij zei: “sterke mensen hebben geen sterke leiders nodig.” KYRC empowert jongeren en helpt hen begrijpen dat ze zelf de leiders zijn waar ze op zaten te wachten. Via deze nieuwe  smaak hopen we dat meer praten, lachen, ideeën delen en van elkaar leren, hoe meer goeds we kunnen doen en hoe meer we verandering teweeg kunnen brengen. 

Wil je meer weten over politiegeweld en etnisch profileren in Nederland? Neem dan een kijkje op de website van Controle Alt Delete.  

 

Lees Meer Over Colin Kaepernick’s Change the Whirled™ smaak.