Een Eerbetoon aan de Fairtrade Boeren:
Ontmoet Pauline

Fair trade literacy

We houden van chocolade-ijs: Phish Food, Chocolate Fudge brownie (nu beide in zuivel - en vegan varianten beschikbaar), de lijst gaat verder! En een deel van de redenen waarom we van ons chocolade-ijs houden, is omdat de cacao die we gebruiken om het te maken Fairtrade is. Onlangs gingen onze vrienden van de Fairtrade Foundation op bezoek bij de boerencoöperaties die Ben & Jerry steunen via Fairtrade cacao. We wilden een van de geweldige verhalen delen die ze terugbrachten - het verhaal van een vrouw genaamd Pauline. 

pauling-1.jpg

Pauline is al meer dan 15 jaar lid van CAPRESSA in Ivoorkust, een van de coöperaties die Ben & Jerry's steunt via Fairtrade cacao. Pauline heeft drie kinderen: een meisje van 21 en twee jongens van 18 en 20 jaar. In Pauline's gemeenschap gaan de landrechten langs de mannelijke familieleden. En dus toen haar man stierf, was het haar oom die haar boerderij erfde, niet Pauline. Gelukkig kon haar moeder haar een klein stuk grond geven. Door er cacao op te verbouwen, leerde Pauline over Fairtrade en zag ze de positieve effecten die het had op de mensen om haar heen – dus besloot ze ook mee te doen.

De Fairtrade Premium heeft Pauline veel opgeleverd, maar misschien wel de meest impactvolle verandering was de toegang tot onderwijs door middel van geletterdheidslessen voor vrouwen in de coöperatie.

"Ik volg de lessen om geletterdheid te leren. Voordat we deel uitmaakten van Fairtrade, hadden we nooit kunnen leren lezen en nooit de kans gehad om te leren schrijven.  Het is Fairtrade dat onze ogen heeft geopend. Voorheen wist ik alleen alles over cacao." 

pauling-2.jpg

CAPRESSA houdt toezicht op de boeren die de cacao verbouwen, kijkend naar de manier waarop ze oogsten, de cacao verwerken en de seizoenen beheren.  Pauline beschouwt zichzelf nu een beetje als een expert; ze traint, ondersteunt en volgt de vooruitgang van boeren en leert producenten betere praktijken. Pauline zit ook in de veiligheidsraad van de coöperatie en werkt aan het inspireren van alleenstaande moeders die lid zijn. "Vroeger waren er vrouwen die niet zouden weten hoe ze voor veel mensen moesten spreken. Maar nu gaan ze naar school en spreken ze voor veel mensen. Ze zijn dat aan het leren."

We zijn blij te kunnen zeggen dat Pauline's verhaal daar niet ophoudt. Ze heeft grond gekocht met haar Fairtrade Premium, beetje bij beetje gespaard, en nu is ze begonnen met sparen om haar eigen huis te bouwen. 

Ben & Jerry's steunt de coöperatie van Pauline, plus een paar anderen in de nabije omgeving die Fairtrade cacao produceren. Dus de volgende keer dat je een bak chocolade fudge brownie uitlepelt, denk dan aan Pauline, en dat je door Fairtrade producten te kopen Pauline en mensen zoals zij steunt om een beter leven te leiden.