5 redenen waarom 2021 het belangrijkste jaar ooit is in de strijd tegen klimaatverandering

Climate Action

Zou het niet leuk zijn als we maar één wereldwijde crisis tegelijk hadden? Helaas, zelfs als de pandemie zowat elk aspect van ons bestaan blijft verstoren, blijft het klimaat opwarmen - en het heeft een verwoestend effect op ons leven. 

Volgens een rapport van het VN-Bureau voor rampenrisicovermindering (UNDRR) is er de afgelopen 20 jaar een "onthutsende" toename van klimaatgerelateerde rampen geweest. Ongeveer 1,23 miljoen mensen zijn in die tijd omgekomen bij 7.348 rampen (waarvan de meeste werden veroorzaakt door klimaatverandering) - met in totaal meer dan vier miljard getroffen mensen. De sterftecijfers in armere landen zijn meer dan vier keer hoger dan die in rijkere landen. 

De frequentie en kosten van dergelijke door het klimaat aangewakkerde gebeurtenissen zullen alleen maar blijven toenemen - in feite hebben 2020 records gebroken voor miljardenrampen. De waarheid is dat we geen tijd meer hebben om de ergste gevolgen van klimaatverandering te vermijden. Als we een bewoonbare planeet willen, moeten we nu handelen. Daarom is 2021 het belangrijkste jaar ooit in de strijd tegen de klimaatcrisis.

 1. 2020 gebonden voor het heetste jaar ooit

  NASA meldt dat 2020 en 2016 gelijkspeelde voor het warmste jaar in de geschiedenis, maar we kunnen niet zeggen dat dat echt een schok is. Alle 10 van de heetste jaren in nasa's records zijn gebeurd sinds 2005, en de top zeven heeft plaatsgevonden sinds 2014. Wanneer een Siberische stad boven de poolcirkel temperaturen voorbij de 100 ° F ziet stijgen, weet je dat er iets heel erg mis is gegaan. De gemiddelde temperatuur van de aarde is nu sinds het einde van de jaren 1800 met 2 °F gestegen - en als we de CO2-uitstoot niet drastisch verminderen, zou de aarde tegen 2070 "bijna onleefbaar" kunnen zijn voor maximaal 3 miljard mensen.

 2. De wereldwijde co2-uitstoot daalde in 2020 met 6,4%

  De wereldwijde co2-uitstoot stijgt al tientallen jaren, maar in 2020 daalden ze dankzij pandemische quarantaines die over de hele wereld werden opgelegd met 6,4%, de grootste daling ooit geregistreerd. Als er een lichtpuntje was in een lang, moeilijk jaar gekenmerkt door ziekte en onzekerheid, zou het dit kunnen zijn - duidelijk bewijs dat dringende, collectieve actie kan leiden tot aanzienlijke positieve veranderingen. Dat is het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat toen quarantaines begonnen te worden opgeheven, het kooldioxidegehalte snel steeg. Daarom moeten we, terwijl we terugbouwen van de pandemie, de enorme stimuleringspakketten gebruiken die in landen over de hele wereld worden geïmplementeerd om een herstel zonder fossiele brandstoffen te stimuleren. Laten we in 2021 niet vergeten hoeveel we kunnen bereiken als we samenwerken. 

 3. De VS heeft zich weer bij het klimaatakkoord van Parijs gevoegd

  Verzengende wereldwijde temperaturen zijn een voor de hand liggende indicatie dat klimaatverandering een bedreiging vormt voor ons allemaal, ongeacht waar we wonen. Daarom moeten alle regeringen op deze planeet samenwerken in een gemeenschappelijk doel om de CO2-uitstoot te verminderen. Het Klimaatakkoord van Parijs van 2015 was een hoopvol moment waarop het leek alsof zo'n samenwerking eindelijk mogelijk was. Toen... de Trump-regering besloot zich terug te trekken, waardoor het akkoord in limbo bleef (en het land dat in totaal meer kooldioxide heeft uitgestoten dan enig ander land op aarde aan de zijlijn). Het is dus goed nieuws voor de wereld dat, onder president Biden, de VS op 19 februari officieel weer aan de kant zijn gestuit. Nu begint natuurlijk het harde werk om de uitstoot drastisch te verminderen. 

 4. Hernieuwbare energiebronnen zijn de goedkoopste vorm van energie in de geschiedenis

  Dat alles gebeurt in een wereld die is getransformeerd door hernieuwbare energie. Dit najaar werd zonne-energie de goedkoopste bron van elektriciteit in de geschiedenis. Dat is... Verbazingwekkend. Maar het maakt ook deel uit van een trend die al jaren teruggaat, omdat steenkool is ingestort en andere fossiele brandstoffen uit de gratie raken. De wereld heeft zich steeds meer gericht op hernieuwbare energie, de productie van meer batterijen, meer windturbines, meer zonnepanelen, en al die investeringen hebben geleid tot een consistente kostendaling. Het IEA (International Energy Agency) meldde dat bijna 90% van de nieuwe elektriciteitsopwekking vorig jaar hernieuwbaar was - en dat we op schema liggen dat hernieuwbare energie tegen 2025 de grootste energiebron ter wereld is.

 5. COP 26 vindt later dit jaar plaats in Glasgow, Schotland

  Het is een tijd van enorme onrust en noodzakelijke verandering, waardoor het het perfecte moment is om alle landen ter wereld terug te laten komen voor de volgende grote klimaatconferentie. COP 26 (de VN-conferentie over klimaatverandering van de partijen) vindt in november plaats in Glasgow, Schotland. Dit is de beste kans sinds Parijs in 2015 om echte, tastbare vooruitgang te boeken bij het terugdringen van emissies, het vechten voor klimaatrechtvaardigheid en het waarborgen van een eerlijke en rechtvaardige overgang naar een groene, netto-nuleconomie. In Glasgow moeten we ervoor zorgen dat de bescherming van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen ter wereld op de agenda staat. We moeten samen handelen. En we moeten nu handelen. 

 

Als COVID-19 en de vele rampen van het afgelopen jaar ons iets hebben geleerd, is het dat alles in een oogwenk kan veranderen. Hopelijk hebben we ook geleerd dat we allemaal verbonden zijn. In feite is alles op onze planeet met elkaar verbonden. Nieuwe studies suggereren dat de beste manier om onszelf te beschermen tegen de volgende pandemie kan zijn om klimaatverandering te bestrijden met alles wat we hebben. Deze planeet is van ons allemaal, en als we om onze families, onze buren en onze gemeenschappen geven, dan hebben we nu een zeldzame kans om samen te komen en een verschil te maken. COVID liet ons zien hoe collectieve actie tot verandering kan leiden. 2021 is misschien wel onze laatste, beste kans om ervoor te zorgen dat de planeet en al zijn mensen gezond blijven. Sluit je vandaag nog aan bij de klimaatbeweging