Jouw stem maakt een verschil: gevluchte gezinnen zijn binnenkort sneller en veiliger weer samen

gezinnen horen samen

Een tijdje geleden vroegen we je aandacht voor iets belangrijks, namelijk jouw stem om de overheid te vragen gevluchte gezinnen sneller en veiliger bij elkaar te brengen. Dat deden we om de oproep van UNHCR te steunen, de VN- Vluchtelingenorganisatie. En er is belangrijk nieuws!

Het zit zo: gevluchte gezinnen die door oorlog of onderdrukking van elkaar gescheiden zijn, hebben het recht om weer bij elkaar te zijn. Dit heet gezinshereniging. Op papier is dit in Nederland goed geregeld. Maar de praktijk is soms anders. Gevluchte gezinnen kunnen terecht komen in een wirwar van onnodige bureaucratie en regels, waardoor gezinsleden nog langer in onzekerheid en onveiligheid zitten. Hierdoor kan een proces dat op papier enkele maanden kost, soms wel 2 jaar in beslag nemen.

Een van de oorzaken van de vertraging is dat gezinsleden vaak onnodige, gevaarlijke reizen moeten maken om een Nederlandse ambassade te bereiken voor een interview of het afhalen van een visum. In het land waar ze zijn is namelijk niet altijd een ambassade. Dit kan leiden tot onveilige situaties voor veel gezinnen, terwijl er veiligere en snellere alternatieven bestaan.

De afgelopen maanden maakte dit probleem nog urgenter: door COVID-19 zijn veel ambassades niet altijd open en worden interviews met de IND vaker uitgesteld. 

 

Videogesprekken 

UNHCR draagt een oplossing aan: namelijk dat zij gesprekken kunnen faciliteren. Als gevluchte gezinnen naar UNHCR-locaties zoals vluchtelingenkampen kunnen komen voor videogesprekken, hoeven ze vaak niet onnodig gevaarlijke gebieden te reizen. En niet alleen is dat veiliger, het is ook nog eens sneller – het scheelt al snel maanden. Hierdoor kan de gezinshereniging van vluchtelingen op een snellere en veiligere manier verlopen.

 

Een belangrijke stap

Vorige week tekenden UNHCR en de IND een officiële overeenkomst, over deze nieuwe manier van werken. Een belangrijke stap om te vieren. Hopelijk volgen er snel meer zodat dat gevluchte gezinnen sneller bij elkaar kunnen zijn. Stay spooned!