Movies that move you: Shadowgame

Een prijswinnende documentaire over en door jongeren op de vlucht 

Mans face

Sommige films en documentaires dit jaar zijn zo bijzonder, dat we ze graag even in de schijnwerpers voor je zetten. Shadowgame (2021, 90 minuten door Eefje Blankevoort en Els van Driel) is daar zeker een van.  Tot eind oktober is deze documentaire nog online te zien via deze link. Ga ervoor zitten en kijken dus! 

Waar gaat Shadowgame over?

Shadowgame is een verhaal over tieners op de vlucht die in Europa bescherming zoeken.  De documentaire, die dit jaar al meerdere internationale prijzen heeft ontvangen, is uniek in zijn soort:  aan het woord komen gevluchte jongeren vanuit verschillende werelddelen, die de kijker laten zien wat ze meemaken op hun reis naar veiligheid in Europa.

Door de ogen van jongeren

Het team van documentairemakers volgde de jongeren 3 jaar lang, en de jongeren filmden hun reis ook zelf via hun mobiele telefoons.  En hoe verschillend de tieners zelf zijn in achtergrond en karakter, toch zijn ze verbonden als generatiegenoten door hun gevaarlijke reis, de uitsluiting mechanismes die ze als gevluchte tienerjongens ervaren op hun reis, en het effect ervan op hun leven na aankomst mee dealen.

Man wearing a hat

De game

De titel Shadowgame verwijst naar de parallelle wereld waarin de jongeren zich bevinden: de tieners beschrijven de vlucht naar veiligheid als  een ‘game’ die ze spelen, zoals de walking game of de train game. Als ze hun eindbestemming bereiken, dan winnen ze de game. Als ze verliezen gaan ze weer terug naar de vorige plek.

Naarmate de film vordert, wordt duidelijk dat praten over de game de hoofdpersonen een mechanisme geeft om de levensgevaarlijke gebeurtenissen die ze op jonge leeftijd meemaken bespreekbaar te maken. 

Geen kinderspel

Want hoewel dat niet wordt uitgesproken, is het overduidelijk voor de kijker dat deze reis geen kinderspel is. De fragmenten en verhalen laten er geen twijfel over bestaan hoe het huidige Europese beleid voortdurend rechten van mensen op de vlucht schendt, en óók die van minderjarigen. 

Terwijl de jongeren vooral veerkracht laten zien, kan de kijker niet anders doen dan zich schamen voor de mensonwaardige schaduwwereld waar jongeren soms jaren in een situatie zitten die voor volwassenen al te eng en benauwend is. Picture of a man

Wie zijn deze jongeren voorbij hun vluchtelingenstatus?

Het zijn vooral de gesprekken met de hoofdpersonen over hun leven, die niets met hun vlucht te maken hebben, die de documentaire zo invoelbaar maken. Bijvoorbeeld: onderweg observeert de 15-jarige Afghaanse ‘SK’ de natuur en begint over zijn fascinatie voor insecten. SK heeft een natuurlijke nieuwsgierigheid naar het alledaagse en deelt zijn grote droom om biologie te studeren. Wanneer je als kijker uitzoomt zie je echter dat hij dit vertelt langs de waterkant tussen grenzen van Bosnië en Servië, wachtend tot hij langs de bewakers een volgende poging kan wagen om Bosnië binnen te komen. Faiz (17) uit Soedan wil studeren in het Verenigd Koninkrijk en later de politiek in om zijn land te helpen. Hij is al jaren bezig om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Faiz heeft een broertje die hij onderweg kwijtraakt en tenslotte weer vindt. Vol emotie geeft hij de telefoon aan zijn broertje om hun moeder te bellen. Langzaam zie je hem veranderen van een jonge tiener in een volwassen ouderfiguur die niet alleen waakt over zijn eigen leven maar ook dat van zijn broertje. Ook de jonge Mohammed (14) uit Syrië raakt zijn broer onderweg kwijt en rouwt omdat hij dagen denkt dat hij door bewakers is opgepakt. 

Wat kan jij doen?

De makers en hoofdpersonen van ‘Shadow Game’ laten zien welke invloed deze reis heeft op hen en op hoe ze hun leven in Europa starten.  Juist daarom zet de film aan tot actie. 

  • Wil je meer weten over het leven van jongeren op de vlucht? Kijk de documentaire zelf  via de volgende link 
  • Wil je zelf een verschil maken?  Teken hier het manifest voor betere bescherming van kinderen op de vlucht 
  • Blijf op de hoogte: abonneer je op de nieuwsbrief van de makers van Shadowgame.