Van koeien tot cacao: ons linked prosperity business model zorgt dat boeren een eerlijk deel krijgen

Ensure that Everyone who helps make our ice cream prospers

Toen onze oprichters begonnen met ijs verkopen in 1978, besloten ze dat ze hun bedrijf anders wilden organiseren dan de bedrijven die ze om zich heen zagen. Zij geloofden dat bedrijven een verantwoordelijkheid hadden voor hun gemeenschappen en iedereen die met hen samenwerkte om heerlijk ijs te maken. Naar deze waarden leven we vandaag nog, met elke chunk en karamel swirl.

Hoe zorgen we, terwijl we blijven groeien, dat iedereen die met ons werkt, daar ook in mee kan doen? We gebruiken ons vernieuwende business model genaamd linked prosperity, om te zorgen dat van de boeren die onze cacao verbouwen tot de melkveehouders die de koeien houden, iedereen een eerlijk deel krijgt.

Hoe ziet dat eruit in de praktijk? We zijn blij dat je dat vraagt.....

 

Fairtrade betekent een eerlijk deel voor de boeren

Elk van onze smaken is Fairtrade gecertificeerd, wat betekent dat we kleine boerenbedrijven van suiker, cacao, vanille, banaan en koffie een sociale premie betalen bovenop de verkoop prijs van hun waar. Zij kunnen dat extra geld gebruiken om hun familie te onedrsteunen, klimaat weerbaarheid in te bouwen in hun bedrijfsvoering en hun gemeenschap te steunen door gezondheidsprogramma's, onderwijs, betaalbare huizen en meer. Wist jij dat een pint ijs daar een bijdrage in kan leveren?

 

De weg naar een leefbaar inkomen

Naast een premie die we betalen aan Fairtrade boeren, werken we ook samen met Fairtrade International en betalen een extra hoge prijs voor de cacao in ons ijs (chunks en swirls volgen snel!) om onze cacaoboeren te supporten op weg naar een leefbaar inkomen. Waarom cacao boeren? Anders dan dat we veel van chocolade ijs houden, zijn met name cacao boeren in een bijzonder kwetsbare positie. 

Schommelingen op de wereldwijde cacaomarkt, verschillen in neerslag, toenemende ontbossing hebben veel impact op de cacao productie, wat zich vertaalt in veel ongelijkheid in de wereldwijde cacao keten. Bijvoorbeeld, bijna 40% van de wereldwijde cacao komt vanuit de Ivoorkust, wara boeren gemiddeld $1 per dag verdienen, waardoor ze vastzitten in armoede. Daarom commiteren we ons aan het betalen van een nog hogere prijs voor hun product, steunen we hen op weg naar een leefbaar inkomen en helpen we hen om hun bedrijf aan te passen aan het veranderende klimaat.

 

Zuivel: Waardigheid voor Werknemers

Als ijsmaker is melk behoorlijk belangrijk voor ons. En om zeker te weten dat melkveehouders en hun werknemers een veilige en waardige werkomgeving hebben. Darom zijn we trots dat we het eerste bedrijf zijn dat het Mik with Diginity programma implementeert in de VS. Dit is een sociaal programma voor en door werknemers van melkveehouders om te zorgen dat er veilige en waardige werkomgevingen zijn op melkveehouderijen. 

Het Milk with Dignity programma in de VS zorgt ervoor dat werknemers genoeg pauzes krijgen, verlof, betaald ziekteverlof, veilige werkomgeving , eerlijke huisvesting en meer. En in ruil voor deelname, betalen we een aanvullende premie bovenop de gewone prijzen. Dat geld gaat naar uurlonen, bonuses, investeringen en vorderingen voor huizen en werkomstandigheden. 

 

A Fair Share of the Pie

We denken dat ijs beter smaakt als iedereen die geholpen heeft om het te maken een eerlijk deel krijgt. Ben en Jerry hebben hun bedrijf gebouwd op die gedachte, en dat streven we vandaag nog steeds na. Met het linked prosperity business model werken we eraan om iedereen die heeft geholpen aan jouw pint met Cookie Dough  een eerlijke beloning krijgt.