21 maart: wordt het ook jouw eerste keer?

27 februari 2018

BenJerry_verkiezingen_21maart_web.jpg

Yihaa, gefeliciteerd! Jij mag voor het eerst in je leven gaan stemmen! Of was je vorig jaar in maart al 18 of ouder en heb je meegedaan aan de landelijke verkiezingen? Dan ook gefeliciteerd: jij kunt op 21 maart meebeslissen over je eigen toekomst.

Waar gaat dit over? Over de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Over een maand, op 21 maart, komen ze er weer aan. Wat ga jij doen?

Grijp jij je kans en IJS je invloed op wat er in jouw stad of dorp gebeurt? Of denk je misschien dat het niet uitmaakt of jij stemt? Dan vergis je je. De landelijke overheid laat steeds meer zaken over aan gemeenten. Voor jou zijn daarom de aankomende verkiezingen voor de gemeenteraad belangrijker dan ooit!

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!

Jouw stem maakt wél verschil

Waar beslist de gemeente allemaal over? Heel veel. Maar we houden het nu even bij dingen die voor jou -waarschijnlijk- belangrijk zijn. 

  1. Jouw gemeente bepaalt hoeveel hulp jij krijgt als je onverwachts schulden hebt of je huis uit moet. En of je die hulp makkelijk kunt vinden. Is de gemeente er écht voor jou als je haar nodig hebt? Daarover beslist (ook) de gemeenteraad.
  2. Zoek je een stage of een baan in jouw gemeente? Dan merk je pas hoeveel invloed de gemeente heeft op de lokale werkgelegenheid. Stimuleert ze stageplekken en banen of het opzetten van eigen bedrijven onder jongeren?
  3. En wat denk je van een eigen woning? Ook daar heeft de gemeente invloed op. Bouwt ze huizen die jij als starter kunt betalen? Of zijn het vooral eengezinswoningen waarvoor jij niet in aanmerking komt?
  4. Wil jij 's avonds laat nog met de bus thuis kunnen komen? Ook daar heeft de gemeente een flinke vinger in de pap. Zij moet ervoor zorgen dat er voldoende openbaar vervoer is. Maar ze regelt bijvoorbeeld ook tot hoe laat de winkels open mogen zijn.
  5. Ontspanning: de gemeente bepaalt of er meer of minder horeca in jouw buurt mag komen. Maar ook tot hoe laat en op welke dagen de winkels open mogen zijn. En waar er sportvelden en andere sportvoorzieningen komen.
  6. Nog eentje dan: de veiligheid in jouw buurt. De gemeente heeft ook een stem in hoe jouw stad of gemeente zo veilig mogelijk is.

Over dit soort onderwerpen beslist de gemeenteraad. En jij bepaalt mee of daar iemand in zit die voor jouw belangen opkomt. Dat doe je door te stemmen! Er is alleen één probleem: ouderen gaan heus wel stemmen, maar jongeren veel te weinig.

 

BenJerry_democratie_stemmen.jpg

 

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!

Laat je stem horen!

Vorig jaar riepen we jongeren op om te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ruim 10.000 jongeren beloofden dat: zij tekenden onze pledge en riepen anderen via social media op om hetzelfde te doen. Zo’n succes smaakt net zo lekker als onze nieuwe Home Sweet Honeycomb: naar meer dus!

Daarom vragen we jou nu: beloof je ons dat je gaat stemmen? Want jij hoort bij de samenleving en de samenleving hoort bij jou. Democratie werkt alleen als iedereen meedoet!

 

Tip: Weet je niet goed op wie je moet stemmen? No worries, je hebt nog genoeg tijd tot 21 maart. Via de lokale en social media kun je makkelijk wat informatie verzamelen. En een aantal gemeenten en organisaties hebben een handige stemwijzer die je helpt om een keuze te maken die bij je past.

Ja, ik beloof te stemmen.

& daag mijn vrienden uit dit ook te doen. Klik hier!

Waarom doen we dit?

Bij Ben & Jerry's willen we de wereld graag een stukje mooier maken. Wij zijn ijsmakers, maar we willen ons ook inzetten voor de samenleving waarin wij wonen en werken. Daarom gebruiken we fairtrade ingrediënten en worden de brownies in onze Chocolate Fudge Brownie gemaakt door een bakker die iedereen de kans op een baan geeft, ongeacht je werkervaring of achtergrond. Ook trokken we aan de bel in landen waar het homohuwelijk verboden was en organiseerden we samen met VluchtelingenWerk de campagne Home Safe Home.