10 slechte smoesjes om niet
te gaan stemmen!

13 maart 2018

BenJerry_smoesjes_wich_1200x630.jpg

Even luisteren allemaal, dit is belangrijk. Deze maand komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan en dat is niet niks! Op 21 maart kiezen we wie ons gaan vertegenwoordigen in onze gemeente. Hartstikke belangrijk dus want de gemeente beslist over veel belangrijke onderwerpen!

Maar dat is natuurlijk geen nieuws, dit wist je allang. Daarom ga je natuurlijk ook stemmen, toch?

Wat zeg je nou? Twijfel je nog? Waarom? Voor je ons je smoesjes vertelt, kijk eerst even of ze toevallig op dit lijstje staan. Dit zijn namelijk de stomste en meest voorkomende smoesjes die we gehoord hebben. Het is om te lachen én huilen, maar we hopen toch echt dat je jouw smoesjes opzij schuift en op 21 maart de deur uit gaat om jouw stem te laten horen. Je moet namelijk met iets écht goeds aankomen als je niet gaat stemmen. Deze smoesjes tellen in ieder geval niet!

 1. "Ik lig zo lekker in mijn bed en ik kan niet meer opstaan.”

  Kán je het niet? Of... wil je het niet? Natuurlijk is er niets zo heerlijk als lekker onder de dekens kruipen, zeker als het koud is. Lekker warm een goed boek lezen terwijl je wegdroomt... Waar hadden we het ook al weer over? Oh ja: stemmen. Je bed is misschien geweldig, maar de verkiezingen zijn het écht wel waard om je bed voor uit te komen!

 2. “Ik ben mijn stempas kwijt!”

  Nooit ontvangen, per ongeluk weggegooid, opgegeten door je hond, kat of huisgenoten… Dit smoesje is zo cliché dat het niet eens meer geloofwaardig is. Het is gelukkig super makkelijk om een nieuwe stempas aan te vragen. Dit kan online, per brief (voor de old school ijseters onder ons) of je kunt even langsgaan bij het gemeentehuis!

 3. "Maar ik vind formulieren invullen niet leuk.”

  Echt niemand vindt dat leuk. Gelukkig hoef je geen monnikenwerk te verrichten en boeken te schrijven met een veer en een pot inkt. Je hoeft alleen dat rode potloodje te pakken en het juiste vakje aan te kruisen. Als je dat gedaan hebt, mag je als beloning een lekkere pint Sofa So N’ice helemaal alleen opeten. Omkoperij? Wij noemen het liever ‘motivatie’.

 4. "De politiek vind ik helemaal niet interessant."

  We snappen best dat je leven al ingewikkeld genoeg is zonder al dat politieke gedoe. Maar het is toch belangrijk om er mee bezig te zijn. Want stemmen gaat juist over je stem laten horen en deelnemen aan de democratie. De gemeenteraad beslist over heel veel dingen die invloed hebben op jou, dus zorg ervoor dat jij jouw invloed ook hebt. Bij Ben & Jerry’s zeggen we altijd: een democratie alleen werkt als iedereen meedoet. IJs dus je stem op!

 5. "Netflix heeft me gegijzeld.”

  Bingewatchen vinden wij net zo leuk als jij! Vooraf bedenken welke smaak het best bij je film past is de helft van de pret! Hooked On You voor die ene romantische comedy en Half Baked voor een spannende thriller. Maar ga je echt de hele dag non-stop op de bank hangen? Dan kun je je tijd beter besteden met stemmen! Je kunt écht wel een momentje opbrengen tussen twee films door. 

 6. "Ik ben te druk met de Instagram van Ben & Jerry’s te checken.”

  Ja, dit vinden we een goede reden. Lekker scrollen jij! En als je toch bezig bent kun je ook gelijk een van onze smaken eten, bijvoorbeeld One Sweet World. Een deel van de opbrengt daarvan gaat naar stichting IEDER1, die zich inzet voor een inclusiever Nederland waar iedereen welkom is. Zo help jij met jouw pint ijs mee aan een fijne toekomst voor iedereen. Nu je toch zo goed bezig bent, kun je net zo goed gelijk even gaan stemmen, zodat je ook een positieve invloed op de gemeenteraad hebt!

 7. "Ik ben de hele dag aan het werk, dus kan ik niet naar het stemloket.”

  Dit is een goede en frustrerende reden voor veel mensen. We hebben het allemaal hartstikke druk en er zitten maar 24 uur in een dag. Veel van ons kunnen niet zomaar even tijdens werk gaan stemmen. Gelukkig hebben de stemloketten vaak ruime openingstijden, dus is er altijd wel een mogelijkheid om te gaan! Kijk op de site van je gemeente om te zien tot hoe laat jij kunt stemmen.

 8. “Er zijn zoveel partijen, ik weet niet op wie ik moet stemmen!”

  Met zoveel keuze snappen we best dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zo veel partijen en al die lange partijprogramma’s doorlezen maakt je misschien ook niet heel blij. Gelukkig zijn er superhandige stemwijzers te vinden online die jou precies vertellen welke partij goed bij jou past!

 9. “Dan moet ik zo lang door het winterse weer lopen.”

  We snappen dat het grauwige weer misschien niet zo aantrekkelijk is, maar een frisse neus halen is hartstikke gezond! Omdat de meeste gemeentes heel veel stembureaus hebben, zit er altijd wel eentje bij jou in de buurt! Dus hup, van de bank jij! Schoenen aan en ga stemmen!

 10. "Ik ben in maart in het buitenland. Ik kan toch niet stemmen.”

  Nee hoor! Ook als je in het buitenland bent voor je studie, werk of een vakantie, dan kun je gewoon stemmen! Je kunt bijvoorbeeld stemmen per brief, maar dan moet je je wel even registreren. Je kunt ook iemand machtigen om voor jou te stemmen! Het is eventjes wat werk, maar dat is het toch zeker waard om je stem te laten horen?

Geen smoesjes! Laat je stem horen! 

Stemmen is dus helemaal niet zo moeilijk! In de tijd dat jij met een fairrukkelijke pint Ben & Jerry’s op de bank door onze Instagram zit te scrollen, kun je net zo goed even langs het stembureau. Wij vinden in ieder geval dat je stem laten horen nóg beter smaakt dan een scoop ijs.