7 manieren om iets te doen voor het milieu

generic-graphic-header-779x400.jpg

Ben jij het jaar ook begonnen met goede voornemens? We zijn nu al een paar maanden verder, en je hebt misschien al wat goede voornemens gebroken (hoe vaak heb je die sportschoenen aangedaan…?), maar het extreme weer en stijgende temperaturen laten zien dat we serieus aan de slag moeten met milieuverandering. Nu meer dan ooit. Hier zijn een paar voornemens waar we ons écht aan moeten houden, en niet alleen in 2018.

 

Energie

Als je je zorgen maakt over het gebruik van fossiele brandstoffen, switch dan naar groene energie. Het is supermakkelijk en sommigen besparen er zelfs geld mee! Sommige bedrijven bieden ook tarieven voor groene energie!

 

Thuis

We besteden een klein fortuin aan alle warmte van de verwarming die door de kieren van deuren en ramen wegglipt. Verwarming is verantwoordelijk voor een groot deel van het broeikaseffect. Probeer dus zo nu en dan de verwarming een graadje lager te zetten. Gelukkig komt het mooiere weer er nu echt aan, dus is het sowieso niet nodig om de verwarming aan te zetten.

 

Reizen

Als je naar je werk kunt met de fiets, probeer dat dan eens! Nederland is natuurlijk wel hét fietsland, dus fietspaden genoeg. Als je aan het vliegtuig denkt, dan is het beste wat je kunt doen… niet vliegen. Hoewel dat niet altijd een optie is, blijft vliegen een van de meest belastende dingen voor de planeet. Probeer de trein eens, dat is al stukken beter voor het klimaat!

 

Koelkast

Je houden aan de aanbevolen hoeveelheid vlees kan de voedsel gerelateerde schade aan het milieu al met een derde verminderen! Door helemaal geen vlees meer te eten kun je daar zelfs 60% van maken. Je hoeft niet gelijk in een keer te stoppen, een paar keer per week geen vlees eten helpt al enorm! Er zijn ook nog eens superveel lekkere vega recepten te vinden online, dus je kunt ook je kookkunsten showen.

 

Praten

Een van de grootste problemen als het om klimaatverandering gaat, is dat we het er niet genoeg over hebben. Hierdoor is het lastig om te weten wat de problemen en oplossingen nou precies zijn. Dus verdiep je eens in klimaatverandering, lees nieuws over het milieu en praat erover met je vrienden. Jullie hoeven echt geen stel wetenschappers te zijn, gewoon erover praten en meningen delen is ook een deel van de oplossing.

 

Winkelen

Dingen die we kopen zorgen voor 60% van de broeikasgassen en tussen 50% en 80% van land-, materiaal- en watergebruik. Dus de volgende keer dat iets kapot is: gooi het niet zomaar weg, maar leer hoe je het kunt maken! Je kunt je ook inzetten om samen met je vrienden minder plastic te gebruiken! 

 

Dit inspirerende artikel is geschreven door onze climaatactivist-vrienden van 10:10 Climate Action.