Skip to main content

If It's Melted It's Ruined
Globe outline Sun blazing

Wat betekent dit allemaal: opwarming van de aarde, klimaatverandering, klimaatrechtvaardigheid?

Van smeltende ijskappen tot grote bosbranden: we merken steeds meer van klimaatverandering. Het is voor ons duidelijk dat mensen verantwoordelijk zijn voor de toename in CO2 uitstoot.  De vraag is nu: wat doen we eraan?

Lees meer 

Het effect op onze wereld en zijn bewoners

We merken dat het klimaat verandert. We zien bijvoorbeeld vaker wereldwijd zware regen en stormen, veranderingen in de poolgebieden, een stijgende zeespiegel en verzuring van de oceanen. Een aantal veranderingen heeft dramatische ecologische en sociale gevolgen.

De ironie is dat mensen in arme landen, die zich het minst makkelijk kunnen aanpassen aan klimaatverandering, de hoofdprijs betalen voor 200 jaar industrialisatie en vervuiling door de rijke landen. Klimaatrechtvaardigheid, daar draait het dus om!

 

Oplossingen

We moeten actie ondernemen om onze milieu-impact te verminderen, waarbij de lasten en risico's eerlijk verdeeld worden tussen de verschillende landen. Uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat economische groei niet meer ten koste gaat van onze natuurlijke hulpbronnen.   

Er is geen quick fix voor klimaatverandering, maar we weten wel welke stappen we kunnen nemen,  namelijk:

-  Zo snel mogelijk afscheid nemen van fossiele brandstoffen

-  Overstappen op duurzame energiebronnen

-  Een realistische prijs zetten op CO2 -uitstoot

-  Arme landen helpen om in duurzame energiebronnen te investeren

Wat betekent dit voor Ben & Jerry’s?

We zetten ons al lang in voor klimaatrechtvaardigheid en het verminderen van onze milieu-impact van onze fabrieken, onze leveringsketen, en onze scoop shops. In 2002 lanceerden we een CO2 -compensatieprogramma voor de fabriek in onze thuisbasis Vermont in de Verenigde Staten. In 2007 lanceerden we onze eerste klimaatcampagne samen met de Dave Matthews Band.

Lees meer 

Bijna alle bedrijven hebben een milieu-impact en ook Ben & Jerry's is hierop geen uitzondering. Ons ijs is gemaakt van landbouwproducten en met name melk. Ook gebruiken we energie voor de productie en het transport en zijn vriezers nodig om het ijs koud te houden. We weten wat onze milieu-impact is en werken eraan om deze te verminderen. Ook werken we samen met boeren om de methaan uitstoot te verlagen, en hebben we in Hellendoorn de Chunkinator gebouwd. Deze Chunkinator zet restproducten van het ijs om in energie. We weten ook dat wat we gedaan hebben niet genoeg is en dat we meer moeten doen. We rapporteren vorderingen in ons Social and Environmental Report

Word lid van het klimaatbeweging! 

Gesmolten? Verpest! Dat geldt niet alleen voor ijs, maar ook voor de planeet.

Meer dan 3,5 miljoen mensen over de hele wereld hebben de Avaaz-petitie getekend. Dankzij hun aandringen hebben wereldleiders klimaatverandering behandeld op de VN-klimaattop (COP21). Het baanbrekende akkoord van Parijs werd ondertekend door 196 landen die zich gaan inzetten om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden.

Maar nu begint het echte werk pas echt. Het is tijd om de druk op onze wereldleiders te houden om over te gaan op 100% schone energie. En om de ambitieuze doelstellingen te bereiken die ons een groenere en schonere toekomst opleveren. Laat ook je stem horen en kom in actie voor het klimaat. Teken de petitie vandaag nog! 

 
 
 
Veelgestelde vragen
Back To Top