Het zoete succes van
Chocolate Fudge Brownie

BenJerry_Chocolate-fudge-brownie_Process_1200x630.jpg

Vroeger, toen Chocolate Fudge Brownie nog lang niet bestond, verkochten we in supermarkten brownies met ijs ertussen. Soms braken er stukjes van de brownies af en die gebruikten we dan om te experimenteren met smaken. Hoe zou chocolade-ijs gecombineerd met stukjes brownie smaken? “Best goed”, dacht Ben & Jerry’s Flavour Guru en “voornaamste ijstherapeut” Peter Lind. Die experimentele ijssmaak werd uiteindelijk de legendarische ijscreatie dat bekend staat als Chocolate Fudge Brownie.Ondertussen had Ben Cohen, medeoprichter van Ben & Jerry’s, een ontmoeting met Bernie Glassman, de oprichter van de sociale onderneming Greyston Bakery uit Yonkers, New York. Door het opendeur-aannamebeleid van Greyston past dit bedrijf perfect bij Ben & Jerry’s passie voor gekoppelde welvaart. Dit is het concept dat ervan uitgaat dat wat goed is voor onze medewerkers en leveranciers, ook goed is voor het bedrijf. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat de Greyston brownies zó lekker waren, dat Ben na het proeven van een van de brownies een briefje schreef waarin hij om twee vrachtwagens vol brownies vroeg.

Ben & Jerry's - Greyston Bakery Brownie

Het chunky proces van het perfectioneren van de brownies

Hoewel we wisten dat Greyston de ideale leverancier zou zijn om van onze Chocolate Fudge Brownie een fairrukkelijke smaak te maken, werkten de brownies zelf niet altijd helemaal mee. Beide de bedrijven waren nog nieuw en groeiende en Greyston moest hun productie opvoeren om aan onze vraag te voldoen voor onze Chocolate Fudge Brownie.

Een ander probleem was dat ze moesten bedenken hoe zij de standaard 2,5 x 7,5 cm dikke brownies snel in stukken van 2,5 x 0,6 cm konden snijden. Het uiteindelijke doel was om bevroren brownie chunks te creëren die snel in de Chunk Feeders van onze fabriek gedaan konden worden, om zo al die fairrukkelijke brownie chunks aan ons ijs toe te voegen. Het oplossen van dit raadsel vereiste wat avonden overwerk en creatief denken van onze Flavour Guru en de bakkers.

De bakkers van Greyston hadden twee maanden nodig om de brownies met de hand in stukjes te snijden en de twee door Ben bestelde vrachtwagens te vullen. In Vermont organiseerde Lind een evenement in de fabriek om de productie van de nieuwe smaak te tonen. Maar… op de grote dag bleek dat de stukjes brownie nog aan elkaar vastgevroren zaten! “Eén enorme brok brownie van tien kilo viel in de Chunk Feeder. We moeten vijf nieuwe medewerkers in dienst nemen om met roestvrijstalen kapmessen het brok in kleine chunks te hakken.”

Ben & Jerry's Chocolate Fudge Brownie ice cream

Genieten van de zoete smaak van succes

Natuurlijk gaat elke innovatie wel gepaard met wat hobbels in de weg die we moesten oplossen. We leerden dat als het allemaal te eenvoudig gaat, het idee misschien niet vernieuwend genoeg is. “We hebben ongeveer 25 batches met brownies gemaakt”, vertelt Flavour Guru Lind, “voordat we de juiste combinatie vonden tussen smaak, weerstand tegen verkruimelen tijdens het snijden en stevigheid in het ijs.” Binnen zes maanden stond de nieuwe smaak overal in de schappen en was hij te vinden in onze Scoop Shops in Amerika.

Wat begon als een opwindend (en uiteindelijk overheerlijk) raadsel, is uitgegroeid tot een legende voor zowel Ben & Jerry’s als Greyston. Het is een grappig verhaal dat aangeeft hoe ons bedrijf is gegroeid. Vijfentwintig jaar later krijgen we nog steeds al onze brownies van Greyston, die dankzij het succes van het bedrijf een toonaangevende sociale onderneming is geworden. Het bewijs zit in de pint! Chocolate Fudge Brownie is en blijft één van onze meest (h)eerlijke smaken.