Hoe Warschau op een koe-le manier
de Pride viert

Bij Ben & Jerry’s vinden we dat liefde, net als ons ijs, in alle smaken komt. Dertig jaar geleden waren we de eerste grote werkgever in de Staat Vermont, in de Verenigde Staten, die een ziektekostenverzekering aanbood aan de partners van werknemers, ongeacht hun sekse. Dat lijkt nu geen big deal, maar in die tijd was dat voor veel Amerikanen heel bijzonder. 

 

Gelijke rechten van wie je ook houdt, is nog lang niet vanzelfsprekend. Daarom komen we al meer dan 30 jaar overal ter wereld op voor het homohuwelijk.  Zoals bijvoorbeeld in de VS waar het homohuwelijk tot 2015 verboden was. Wist je dat we in 2009 onze fairrukkelijke smaak Hubby Hubby introduceerden om hier aandacht voor te vragen? En in Australië verkochten we in 2017 maandenlang geen scoop van twee dezelfde ijssmaken in onze Scoop Shops om politici te vragen het wetsvoorstel voor het homohuwelijk goed te keuren.

 

Europese liefde in alle smaken

In Nederland kun je al sinds 2001 trouwen met een partner van hetzelfde geslacht, maar in sommige andere Europese landen is dat nog niet zo. In Duitsland bijvoorbeeld is pas sinds vorig jaar een wetsvoorstel voor het homohuwelijk goedgekeurd. Maar ook in Polen, een van de landen waar ook onze Ben & Jerry’s werknemers wonen en werken, zijn gelijke rechten voor de LHBTQIA-gemeenschap niet vanzelfsprekend. In een recent onderzoek van de Europese Lesbische, Gay, Biseksuele, Trans- & Intersex Associatie, de ILGA-Europe bungelt Polen binnen Europa onderaan als het gaat om de bescherming van rechten van de LHBTQIA-gemeenschap.

 

_MG_0392-resize700x466.jpg

 

De Warschau Pride

In Polen is niet alleen het homohuwelijk verboden, maar staat ook de acceptatie van LHBTQIA-ers de laatste jaren extra onder druk. Zo werd in  Warschau het beeld op het bekende Verlosser Plein, dat symbool staat voor de LHBTQIA-acceptatie, tussen 2012 en 2015 zeven keer vernield door verschillende groepen die zich tegen de LHBTQIA-community uitspreken.

Organisaties zoals Milość Nie Wyklucza (de Liefde Sluit Niet Uit Vereniging) en Fundacja Wolontariat Rowności besloten dat het tijd was voor verandering. En onze Poolse Ben & Jerry’s collega’s wilden graag helpen. Ze sloegen de handen ineen om voor de Warschau Pride Parade in juni 2018 een alternatief kunstwerk te maken.

 

_SM76204-resize700x466.jpg

 

Onbreekbare regenboog

Na de zoveelste vernieling van het beeld was het alleen tijd voor iets dat beter bestand was tegen geweld: een regenboog, gemaakt van lichteffecten en water. Klinkt koe-l toch? En het was een succes! De menigte verzamelde zich tijdens de Pride om te kijken hoe de boog het plein in regenboogkleur verlichtte.

Ola Muzińska, voorzitter van de organisatie Liefde Sluit Niet Uit zei hierover: “Deze onbreekbare regenboog schijnt een licht op het onderwerp gelijke rechten voor de LHBTQIA-community en viert de liefde en huwelijksegelijkheid in Polen. We willen de komende jaren zoveel mogelijk mensen samenbrengen, want liefde is tenslotte liefde."

 

_SM77043-resize700x466.jpg

 

_MG_0353-1-resize700x466.jpg

 

Martyna Kaczmarek van Ben & Jerry’s Polen gaf aan: “Liefde komt in alle smaken, en wij geloven dat iedereen erbij hoort en moeten kunnen houden van wie diegene houdt! We hopen dat deze onbreekbare regenboog lichtprojectie mensen samenbrengt en aandacht vraagt voor de LHBTQIA-community en hun rechten in Polen. Samen kunnen we blijvende verandering tot stand brengen.”

 

_MG_0345-resize700x466.jpg

 

Deze prestatie van onze Poolse collega’s en de partners vinden we super n’ice en iets waar ze echt trots op mogen zijn!

#loveislove #unbreakablerainbow