It’s Getting Hot in Here: Jongeren vragen jouw steun voor de Global Climate Strike

Save Our World shaped out of ice cream

Vier jaar geleden sloegen 195 landen de handen ineen in Parijs voor iets belangrijks. Ze maakten een afspraak om samen in actie te komen om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden. Een grote stap voor ons en onze planeet! Alleen tot nu toe is het tot plannen nog niet echt gekomen. En daarom doen jongeren wereldwijd een oproep aan iedereen om op 20 en 27 september nog eens te staken om onze stem te laten horen naar aanloop van de klimaattop van de Verenigde Naties eind september. Want tik, tok, het is tijd voor actie! Wij zijn er bij. Doe je ook mee?

 

Waarom wij dit belangrijk vinden

Wij bij Ben & Jerry’s zijn geen wetenschappers, maar we vinden dat onze poolkappen - net als ons ijs - beter bevroren kunnen blijven. Klimaatverandering gebeurt echt. Het gebeurt nu. En het zijn vooral de armste mensen en groepen die de hoogste prijs dreigen te betalen. Van onze Fairtrade leveranciers horen we al jaren dat de opwarming van de aarde hen rechtstreeks beïnvloedt. Hun oogst hangt sterk af van het weer, en dus het klimaat. Geen oogst? Dan zijn er ook geen ingrediënten voor ons (h)eerlijke ijs. If it’s melted, it’s ruined.

 

To change everything we need everyone

Een transitie vraagt grote inspanning van alle spelers in de samenleving. Maar verandering is zeker mogelijk! De feiten zijn er, de technologie is er, net als veel plannen om de stijging onder de 1,5 graden Celsius te houden. Nu gaat het erom tot actie over te gaan.

 

A race we can win

Op 23 September houden de Verenigde Naties (VN) een belangrijke klimaattop in New York. Tijdens deze summit vragen de VN aan wereldleiders om hun concrete nationale plannen te delen die de temperatuurstijging tezamen onder de 1,5 graden moeten houden. Die hele week organiseren mensen wereldwijd acties en gaan ze de straat op. De klimaatstakingen op 20 en 27 september zijn hier onderdeel van. Hiermee willen ze wereldleiders nóg duidelijker maken hoe belangrijk dit is en om te pushen dat er echt actie in de taxi komt.

 

Een krachtig geluid

Ook in Nederland gaan jongerenorganisaties op 27 september naar Den Haag, om de Nederlandse overheid te vragen om zich ook aan hun afspraken te houden. Ze roepen iedereen, jong en oud, op om die dag hun werk neer te leggen en zich te laten horen voor een eerlijk en krachtig klimaatbeleid. Want hoe meer stemmen hoe krachtiger het geluid!

 

Wij supporten hun initiatief op 27 September. Ben je er ook bij? Lees hier meer over de staking in Den Haag.

 

PS: Wil je nog meer weten over wat wij als bedrijf zelf doen en gaan doen? Lees hier dan meer!