COP25 in Madrid: Jongeren laten zich horen voor hun toekomst

November 27, 2019

Illustration of the Ben & Jerry's cow holding a sign that says "Climate Justice Now"

If it's melted it's ruined, dat geldt voor ons ijs maar ook voor de aarde. Hoe we omgaan met onze aarde is wat wordt besproken in Madrid volgende week als onderdeel van de 25e conferentie van de Verenidge Naties Convention on Climate Change  ( ofwel de COP25)

Jongeren over de hele wereld staan op en laten zich horen. Wij steunen hen en wij hopen jullie ook.

Politici: the heat is on!

Omdat er teveel onrust was in Santiago, Chile is de COP25 op het laatste moment verplaatst naar Madrid. De stad staat nu klaar om politici, wetenschappers en activisten te verwelkomen; en met een reden: de belangen zijn groot.

Want dat klimaatverandering echt bestaat, daarover zijn de wetenschappers heel duidelijk. Hun boodschap is: om de gevolgen binnen de perken te houden, moeten we onze CO2 uitstoot halveren in 2030. Tik, tok, tijd voor actie!

Lees hier meer waarom wij dit belangrijk vinden en wat jij kan doen!

Luister naar de jongeren

Dat er veel moet gebeuren om de impact te verminderen, dat is duidelijk. Het hoopvolle is dat vorig jaar een Zweedse tiener Greta Thunberg  samen met vele anderen een beweging op gang heeft gebracht van studenten en ander jongeren.  Afgelopen september brachten zij meer dan 4 miljoen mensen op de been, in meer dan 163 landen; het grootste protest tegen klimaatverandering in de geschiedenis ooit! 

Alle ogen zijn nu gericht op Madrid. Hier zullen landen moeten laten zien welke vooruitgang geboekt is op de afspraken die in 2015 in Parijs gemaakt zijn. Een belangrijke stap voor de COP26 in parijs waar landen met nog harde targets zullen moeten komen. 

Jongeren vragen om te luisteren naar de wetenschappers. Om écht actie te ondernemen. Niemand kan alles doen maar iedereen kan iets doen. Dat kunnen en moeten wij als ijsmakers maar ook door samen te vragen om een krachtig en eerlijk klimaatbeleid. 

Lees hier meer waarom wij dit belangrijk vinden en wat jij kan doen!