Wat we leerden op het Global Refugee Forum

global-refugee-forum-blog.jpg

Door de Corona uitbraak lijkt het misschien al een hele tijd geleden, maar het was pas afgelopen december dat meer dan 3000 bedrijven, politici, activisten en vluchtelingen uit de hele wereld samen voor het eerste Global Refugee Forum in Genève, Zwitserland. Het was de eerste keer in de 21e eeuw dat zoveel mensen uit verschillende onderdelen van de samenleving  bij elkaar kwamen. Een bijzonder en belangrijk moment dus!

Waarom wij er waren? Om te delen hoe wij denken te kunnen bijdragen aan een oplossing. Maar ook hebben we politici gevraagd snel actie te ondernemen voor een wereld waarin vluchtelingen welkom zijn. 

We deden ook waar we goed in zijn: ijs uitdelen! Onze oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield, waren zelf aanwezig om een nieuwe smaak Cone Together te lanceren. Met de smaak willen we aandacht vragen voor dit onderwerp en politici oproepen om snel actie te ondernemen. 

We vertrokken vol energie. En als je ons top 3 lijstje met lessen van het Global Refugee Forum leest, heb jij dat gevoel hopelijk ook 😊

 

 • 1. Mensen willen echt iets doen om een ander te helpen

  Wat we zagen in Genève overtuigde ons dat er veel steun is voor vluchtelingen, en dat de steun groeit. Dat zien we ook weer terug tijdens de Corona uitbraak. Maar wat we ook zagen was dat mensen een belofte deden over allerlei zaken die essentieel zijn voor vluchtelingen.  

  • Veel leiders over de hele wereld beloofden om hun asielprocedures te verbeteren, en nieuwkomers gelijke rechten te geven bij bijvoorbeeld opleiding of toegang tot werk; maar ook om vluchtelingen zelf meer te betrekken over lokale en internationale oplossingen die hen aangaan.
  • Bedrijven beloofden ongeveer 15.000 banen voor vluchtelingen, en rond de 125.000 uren gratis juridische steun. 
  • Meer dan 800 beloftes werden gedaan, met ongeveer 10 miljard dollar vanuit landen, het bedrijfsleven en banken, naar initiatieven rondom werk, onderwijs, financiën, infrastructuur en meer.
  • De United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), die het evenement organiseerde, verwacht nog meer beloftes, wat natuurlijk nog beter nieuws is. Maar een belofte doen is natuurlijk een mooie stap, hem nakomen is nu de volgende. 

  global-refugee-forum2-blog.jpg

 • 2. Er is nog werk te verzetten

  Het was voor het eerst deze eeuw dat wereldleiders, bedrijven, activisten en vluchtelingen op het Global Refugee Forum samenkwamen om te praten over hoe we samen kunnen zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. 

  Beloftes nakomen is nu de volgende stap. Omdat mensen die gevlucht zijn – of het nu is voor geweld oorlog of voor de gevolgen van klimaatverandering – vandaag nog een systeem nodig hebben dat werkt, is er eigenlijk geen tijd te verliezen. Actie is dus belangrijk. En dat is waar we jou voor nodig hebben. 

 • 3. Er zijn dingen die we nu al kunnen doen

  Het Global Compact on Refugees vraagt om elke vier jaar een Global Refugee Forum te houden. Maar om te blijven toezien dat beloftes ook worden nagekomen, komt er wel nog een bijeenkomst over twee jaar. 

  Maar je hoeft geen twee jaar te wachten om politici te vragen een verschil te maken voor mensen die oorlog of geweld ontvlucht zijn. Belangrijk blijft om te laten zien dat de rechten van vluchtelingen jou ook aan het hart gaat. En dat kan ook vandaag; spreek je uit over de toekomt voor je vrienden, buren, mensen uit je buurt. 

  Veel geweldige organisaties werken hard om hetzelfde te doen, en ze zijn onze steun waard. Bijvoorbeeld onze vrienden van Movement on the Ground, een groep gepassioneerde mensen die probeert mensen op de Griekse eilanden een menswaardige manier op te vangen. Of VluchtelingenWerk Nederland, die de belangen behartigt van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Zij vragen regelmatig om steun, en dat kan ook digitaal! Bijvoorbeeld door petities te tekenen of een donatie te doen. 

  unnamed.jpgBen & Jerry op het Forum