Meer dan 38.000 handtekeningen voor de petitie #BeschermKinderenOpdeVlucht!

Vorige week was in Brussel de overhandiging van de petitie #beschermkinderenopdevlucht, waarvoor wij bij Ben & Jerry’s enkele weken geleden ook jouw steun vroegen. In totaal tekenden welgeteld 38.179 mensen de petitie, om politici te vragen kinderen op de vlucht beter te beschermen.  

A group of people

Dit is er aan de hand: mensen die vluchten hebben het recht om bescherming te zoeken in een ander land. Op papier dan, want de praktijk in Europa is anders. Vaak moeten ze een levensgevaarlijke tocht maken. Onder de groep zijn ook veel minderjarigen die vaak enorme afstanden zonder hun ouders moeten afleggen. Zij hebben naast het basisrecht op bescherming, ook het recht om als kind behandeld te worden. Dat staat zo in het Kinderrechtenverdrag. 

Man talking on a microphone

Een levensgevaarlijke tocht 

De tocht die tieners in Europa moeten afleggen op zoek naar een veilige plek, is vastgelegd in de prijswinnende documentaire Shadow Game, die vorig jaar is uitgekomen en die wij eerder hier deelden.  De afgelopen maanden lieten de tieners uit deze docu van zich horen. Zij vroegen aan Europa om tieners op de vlucht de bescherming te geven die ze nodig hebben.  

A building #protectchildrenonthemove

Het hart van Europa 

Op 14 juni lieten de jongens in Brussel hun stem horen. Het was ongekend bijzonder: deze jongens die als tiener maanden of jaren in Europa niet de bescherming kregen die ze nodig hadden, waren bereid om naar het hart van Europa te komen en hun verhaal te vertellen. 

Group of people in front of a building

Sajid Khan, net 18, vertelde bijvoorbeeld over zijn ontmoeting met de Europese grenswachten: “Ik werd rond geschopt als een voetbal”. En meer verhalen volgend over fysiek en mentaal geweld, over het gebrek aan rechten aan de Europese grenzen.  

Hun verhaal raakte de aanwezigen. Maar tegelijkertijd werd de verantwoordelijkheid hierover ook als een voetbal rondgespeeld: tussen Noordelijke en Zuidelijke EU landen, het Europees Parlement, de Europese Commissie bijvoorbeeld. 

People sitting on a stage speaking

 Dat het ingewikkeld is, dat is zeker. Maar gelukkig is er ook hoop: want als een construct door mensen verzonnen en gemaakt is,  dan kunnen de mensen het toch ook breken, veranderen en verbeteren? Wie anders? 

Het team en de inmiddels jongvolwassenen gaan zich beraden over hun volgende stap. Blijf op de hoogte, en schrijf je in voor hun nieuwsbrief! Let’s melt barriers together! 

Image with video start button

Foto’s: Cigdem Yuksel/Prospektor