Ben & Jerry's toewijding aan traceerbare cacao

Bij Ben & Jerry’s streven we ernaar om het best mogelijke ijs te maken op de best mogelijke manier. En een van onze belangrijkste ingrediënten is cacao, de uitblinker van een aantal van onze populairste smaken. Zoals je je misschien kunt voorstellen, gebruiken we nogal wat cacao. Daarom hebben we ons de afgelopen jaren intensief ingezet voor een rechtvaardigere toekomst voor de cacaoboeren in ons netwerk via onze samenwerking met Fairtrade en onze Living Income Accelerator. En nu zetten we de volgende grote stap door de krachten te bundelen met Tony’s Chocolonely’s Open Chain om de missie van het beëindigen van moderne slavernij in de chocolade-industrie te realiseren, terwijl we boeren blijven helpen op hun traject naar een leefbaar inkomen. 

De cacaobonen in de gloednieuwe Chocolatey Love A-Fair-traktaties worden ingekocht via Tony’s Open Chain, die bedrijven helpt stappen te ondernemen om een einde te maken aan moderne slavernij en kinderarbeid in de chocolade-industrie. Door de 5 inkoopprincipes van Open Chain toe te passen, nemen bedrijven de verantwoordelijkheid om een open en traceerbare toeleveringsketen te waarborgen en een hogere prijs te betalen om armoede aan te pakken, de hoofdoorzaak van sociaal onrecht voor cacaoboeren.   

Ben & Jerry’s betaalt boeren al een hogere prijs voor hun cacaobonen via een doorlopend partnerschap met Fairtrade en door prijzen voor een leefbaar inkomen te betalen. Als onderdeel van Open Chain zal Ben & Jerry’s zich nu ook inzetten voor Tony's 5 inkoopprincipes, wat betekent dat het een extra bedrag zal betalen ter ondersteuning van partnercoöperaties in Ivoorkust. En door ons aan te sluiten bij Open Chain zijn we het eerste ijsbedrijf dat traceerbare cacao inkoopt via het Open Chain-toeleveringsnetwerk. 

We kijken ernaar uit om in de komende jaren aan het traject naar gescheiden traceerbare cacao te beginnen.  

Ongelijkheid in de cacaoteelt

Waarom zo'n sterke nadruk op cacao? Naast het feit dat het een belangrijk ingrediënt in onze smaakvarianten is, staat de chocolade-industrie voor een aantal unieke uitdagingen die het voor boeren bijzonder moeilijk maken om te gedijen. Op dit moment zijn er 30.000 gevallen van moderne slavernij en 1,56 miljoen gevallen van kinderarbeid in de chocolade-industrie in Ghana en Ivoorkust. Daarom zetten we ons in voor Open Chain, een initiatief dat bedrijven helpt om een einde te maken aan moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de chocolade-industrie door de onderliggende oorzaak aan te pakken: armoede. 

De chocolade-industrie wordt gedomineerd door een klein aantal grote bedrijven die er baat bij hebben de cacaoprijzen zo laag mogelijk te houden, ongeacht de kosten voor cacaoboeren. 60% van de cacao in de wereld is afkomstig uit slechts twee landen: Ghana en Ivoorkust. Dit betekent dat een groot deel van de uitbuiting in de chocolade-industrie, namelijk moderne slavernij en illegale kinderarbeid, geconcentreerd is in deze landen. Boeren, die vaak kleine stukjes land bewerken, verdienen slechts $ 0,78 per dag met hun gewassen. Dat ligt ruimschoots onder het leefbaar inkomen van $ 2,16 tot $ 2,49 per persoon per dag dat nodig is om te overleven in Ghana en Ivoorkust. Dat betekent dat boeren in een cyclus van armoede worden gedwongen die direct leidt tot moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de chocolade-industrie.  

Wat is de oplossing? Het begint met het betalen van een eerlijke prijs aan boeren voor hun oogst, waardoor de cyclus van armoede wordt doorbroken en, in combinatie met productiviteitstraining en coaching, de basis wordt gelegd voor beter landbouwbeheer en betere inkomens.

Open Chain

We zijn verheugd om de krachten te bundelen met Tony’s Chocolonely en hun missie om een einde te maken aan moderne slavernij in de chocolade-industrie! Wij zetten ons in voor de transitie van onze cacao-inkoop naar de Open Chain-manier van werken, zodat onze cacaobonen traceerbaar zijn en op verantwoorde wijze worden ingekocht via de 5 inkoopprincipes van de Open Chain: 

  1. Transitie naar volledig traceerbare cacaobonen.   
  2. Het uitbetalen van een aanvullend bedrag voor cacaobonen, zodat boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen.   
  3. Het bevorderen van sterke coöperaties om de cacaoteelt te professionaliseren en veilig en duurzaam te maken. Gezamenlijk betekent dit dat boeren sterk staan en in staat zijn om de ongelijkheid in de waardeketen structureel te veranderen.   
  4. Het aangaan van langetermijnverbintenissen die de boeren inkomenszekerheid bieden en de mogelijkheid geven om in hun bedrijven te investeren.   
  5. Het coachen van boeren om hun cacaoproductiviteit en -kwaliteit te verbeteren en hun landbouwkennis over relevante gewassen te verbeteren. 

Fairtrade

We zetten ons al lang in voor de inkoop van Fairtrade-gecertificeerde cacao, suiker, vanille, bananen en koffie voor al onze smaakvarianten. Als je het Fairtrade-logo op onze bekers ziet staan, weet je dat de kleine boeren die de ingrediënten hebben geproduceerd een Fairtrade-bonus hebben ontvangen bovenop de normale aankoopprijs van hun gewas. En naarmate we overstappen op de Open Chain-manier van werken, blijven we toegewijd aan Fairtrade.

Living Income Accelerator

Naast het feit dat we Fairtrade-gecertificeerd zijn, werken we samen met onze partners bij Fairtrade om ervoor te zorgen dat de producten van onze ingrediënten een leefbaar inkomen kunnen verdienen en een volwaardig leven kunnen leiden. We gebruiken een projectgebaseerd initiatief dat we de Living Income Accelerator noemen.  In 2020 werden we de eerste ijsproducent dat de leefbaar inkomen referentieprijs betaalde voor de cacao die wordt gebruikt in onze basismix voor chocolade-ijs. Dit betekent dat we boeren een extra bedrag bovenop de Fairtrade-prijs betalen om de prijskloof voor het leefbaar inkomen te dichten; geld dat boeren kunnen investeren in hun landbouwactiviteiten en huishoudelijke behoeften.

Waar het om gaat

Bij Ben & Jerry’s gebruiken we een bedrijfsmodel voor gedeelde welvaart. Dat betekent dat we geloven dat iedereen die een rol speelt bij het maken van onze smaken zou moeten profiteren van hun relatie met ons terwijl we streven naar “rechtvaardigheid” als ons eerste ingrediënt. We kijken ernaar uit om Open Chain-inkoop toe te voegen aan de vele manieren waarop we dit model tot leven brengen in ons bedrijf als onderdeel van de missie om een einde te maken aan moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de chocolade-industrie!