Onze reis op weg naar duurzame verpakkingen

Ben & Jerry’s heeft altijd geloofd dat ijs de wereld kan veranderen. En hoewel het waar is dat ijs een glimlach op het gezicht van mensen tovert en mensen samenbrengt, kunnen we de impact van onze verpakkingen op het milieu niet negeren. Zoals bij de meeste verpakkingen van voedselproducten wordt een groot deel van onze verpakkingen niet hergebruikt, gecomposteerd of gerecycled, maar als afval weggegooid. We zijn op weg om daar verandering in te brengen.

Ons doel is om plastic op aardoliebasis te verwijderen uit 100% van onze verpakkingen. En we willen dat al onze verpakkingen in 2025 herbruikbaar, afbreekbaar of recyclebaar zijn!

We werken al vele jaren aan het verminderen van onze algehele impact op het milieu en we weten dat er nog meer werk aan de winkel is. Het grootste probleem waar we mee te maken hebben, is het plastic op aardoliebasis in een deel van onze verpakkingen, dat moeilijk of niet onmogelijk te recyclen is.

Plasticproductie en vervuiling zijn onlosmakelijk verbonden met drie dingen die ons na aan het hart liggen: de gezondheid van het milieu, sociale rechtvaardigheid en klimaatverandering.

Deel uitmaken van de oplossing

Vanwege de inherente niet-duurzaamheid van kunststoffen willen we deel uitmaken van de oplossing door überhaupt geen plastic afval te creëren. Daarom is Ben & Jerry’s begonnen aan een meerjarig initiatief om plastic uit onze consumentenverpakkingen te verwijderen door:

 • het verminderen van de hoeveelheid wegwerpverpakkingen op aardoliebasis die we gebruiken in de toeleveringsketen en in onze wereldwijde Scoop Shops;
 • het vinden van plantaardige en/of composteerbare alternatieven voor conventioneel plastic op aardoliebasis;
 • het ontwikkelen van herbruikbare verpakkingsopties.
 • We werken samen met het Pack4Good Initiative van Canopy om ervoor te zorgen dat onze productverpakkingen niet afkomstig zijn van houtpulp uit oude en bedreigde bossen in onze toeleveringsketen. We zijn al begonnen met deze verantwoorde reis, aangezien we al sinds 2009 FSC-gecertificeerde vezels in onze ijsbekers gebruiken. Maar er is nog meer werk aan de winkel. We zijn de samenwerking aangegaan met Canopy en hun Pack4Good-initiatief omdat ze zich bewust zijn van de cruciale waarde van bossen voor de biodiversiteit, het klimaat en traditionele gemeenschappen.

Er bestaat geen wondermiddel voor het mondiale plasticprobleem, maar we hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt. Dit zijn de veranderingen die we tot nu toe hebben doorgevoerd.

Vermindering van het gebruik van plastic op aardoliebasis

 • Vanaf begin 2019 zijn we gestopt met het aanbieden van plastic rietjes en lepels in onze meer dan 600 Scoop Shops wereldwijd. Zo hebben we naar schatting jaarlijks ruim 36.000 kg plastic vermeden.
 • We hebben onze Europese kartonnen ijsbekers duurzamer gemaakt met een eenzijdige plantaardige polyethyleencoating. Hoewel het chemisch identiek is aan het plastic op aardoliebasis in onze oude coating, zal deze verandering de hoeveelheid plastic die we gebruiken met bijna 40.000 kg per jaar verminderen en onze inkoop aardolievrij maken. En het betekent dat ijsbekers in Europa op grotere schaal recyclebaar zijn.
 • In 2021 zijn we overgestapt op een papieren verpakking voor onze Peace Pops. Zo hebben we 18 ton plastic per jaar geëlimineerd.
 • In 2021 zijn onze Scoop Shops in de VS overgestapt van onze voormalige ijsbekers, drinkbekers en deksels naar plantaardige en industrieel composteerbare verpakkingen. We werken nog steeds aan oplossingen voor Scoop Shops over de hele wereld. (Professionele tip: wafelhoorntjes zijn een overheerlijke én plasticvrije serveerwijze!)
 • Aan het einde van 2022 hebben we ook de buitenlaag van het plastic in onze Amerikaanse ijsbekers verwijderd en daarmee nog eens 47 ton plastic per jaar verminderd. Helaas zamelen de meeste Amerikaanse gemeenschappen nog steeds geen gecoate kartonnen voedselverpakkingen in voor recycling.
 • Vanaf het einde van 2022 bestaan al onze bulkbekers in de EU voor 100% uit gerecycled materiaal, een besparing van 62 ton nieuw plastic per jaar.
 • Vanaf het einde van 2022 zijn daarnaast al onze Cookie Dough Chunks-zakjes in de VS gemaakt van papier, een besparing van nog 54 ton plastic per jaar.

Nu we het toch over verpakkingen hebben: we vertellen je graag dat onze bekers al sinds 2009 kartonnen verpakkingen met het Forest Stewardship Council (FSC)-certificaat gebruiken. FSC-certificering betekent dat de pulp in het karton afkomstig is uit bossen die worden beheerd ter bescherming van de leefomgeving van wilde dieren, het behoud van biodiversiteit en andere duurzaamheidscriteria.

Wat is de volgende stap?

Onze belangrijkste prioriteit is het vinden van een alternatief voor het resterende plastic in onze ijsbekers, inclusief de beschermende rand rond het deksel. De zoektocht naar een recyclebare en/of composteerbare oplossing brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Recyclenormen en -voorschriften variëren sterk tussen landen en zelfs tussen steden. Composteren is ook nog geen ideale oplossing, omdat het niet op grote schaal beschikbaar is. Toch weten we dat het gebruik van verpakkingsmateriaal dat sneller biologisch afbreekt dan traditionele kunststoffen beter is voor de planeet als het niet op de juiste manier wordt weggegooid.

We werken aan het vinden van oplossingen en het doorbreken van deze en andere barrières rond het mondiale afvalsysteem. We zullen ons euforische aanbod blijven verbeteren totdat het enige dat ons ijs achterlaat een glimlach is.

Dank aan iedereen die suggesties heeft gedaan en onze inspanningen in deze transitie heeft gesteund. We zullen gaandeweg meer updates geven.